Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Do mrazáku nepatří pouze pizza, hranolky, zelenina, zbytky od nedělního oběda a chladící polštářky. Ale i potraviny, které byste normálně po skončení trvanlivosti vyhodili, můžete zmrazit, prodloužit jejich životnost a ušetřit.

Co (ne)může do mrazáku? Rady, díky kterým ušetříte

Mrazené potraviny
zdroj: Tn.cz/ thinkstockphotos.com Mrazené potraviny
aktualizováno 26.12.2015, 00:02 | 26.12.2015, 00:02 | TN.cz / vbo

Do mrazáku nepatří pouze pizza, hranolky, zelenina, zbytky od nedělního oběda a chladící polštářky. Ale i potraviny, které byste normálně po skončení trvanlivosti vyhodili, můžete zmrazit, prodloužit jejich životnost a ušetřit.

Ovšem při mražení potravin byste měli dodržovat několik zásad. Zaprvé byste určitě měli mít přehled, čím máte mrazničku naplněnou a především, kdy jste jídlo zmrazili. Různé potraviny vyžadují jiné způsoby zamrazení. Liší se také délka, po kterou lze jídlo bez problémů v mrazničce skladovat.

 

Informace jsou základ. Každou krabičku či sáček popište informacemi o tom, co se nachází uvnitř, v jakém množství a kdy to bylo zamraženo. Pak nebudete muset otevírat desítky stejných krabiček či jídlo dokonce nechávat částečně rozmrznout, abyste poznali, jestli jste vyndali guláš či rajskou.

 

Pamatujte, že čím větší kousek masa zmrazíte, tím déle pak budete muset čekat, než rozmrzne. Justine Pattisonová napsala knihu, ve které se věnuje právě tipům, jak nejlépe skladovat potraviny v mrazničce. Podle jejích tipů, které přinesl web Daily Mail, byste měli maso nakrájet na tenké plátky či nudličky.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Tyto potraviny do lednice nepatří, přesto je tam dáváme. SEZNAM
Ušetřete! PŘEHLED potravin, jež lze jíst i po vypršení trvanlivosti
Tichý zabiják se ukrývá v mrazáku!

 

Pak ani nemusíte čekat, než rozmrzne, ale rovnou ho můžete hodit na rozpálenou pánvičku. Před zmrazením si jej ale naložte do oleje a nakořeňte. Když mezi jednotlivé plátky vložíte pečící papír, snadněji od sebe jednotlivé porce oddělíte.
Velkým pomocníkem při mrazení jsou podle expertů oslovených Daily Mailem formičky na led.

 

Pokud potřebujete větší kousky, lze je nahradit formami na pečení muffinů. Místo vody můžete vytvořit kostičky například z pesta. Formy na muffiny jsou zase vhodné k mražení polévek a omáček. Zmrzlou hmotu jednoduše vyndáte z formičky a uskladníte v mrazničce.

 

Do mrazničky můžete uložit i potraviny, o kterých byste to neřekli. Kterých se to týká a jak je pak využít, se dozvíte v následující tabulce:

 

Tabulka - Doba, po kterou lze potraviny bezpečně skladovat v mrazáku

 

Dlouhodobé zmražení ubírá na kvalitě potraviny. Pokud je však řádně zabalená, ve většině případů můžete jídlo nechat v ledničce měsíce. Potom ale začne ztrácet chuť a po rozmrazení bude vypadat nevábně.

 

Pozor si dejte při mrazení zeleniny. Vždy je dobré ji umýt v teplé a studené vodě a odstranit případné nečistoty. Také nikdy nemrazte potraviny, které se již začínají kazit. Ty nepatří do mrazáku, ale do koše.

12 hlasů
Vaše hodnocení