Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Určitě se vám nejednou stalo, že když jste navařili oběd, nesnědly se všechny porce. Zůstalo vám jídlo a lámali jste si hlavu, do čeho ho zabalit, aby si zachovalo svou chuť jako po uvaření?

Alobal a fólie raději ne! Do čeho balit potraviny zdravě?

Hubnutí
zdroj: Thinkstockphotos Hubnutí
aktualizováno 05.05.2018, 00:00 | 05.05.2018, 00:00 | Doma.cz/tvnoviny.sk

Určitě se vám nejednou stalo, že když jste navařili oběd, nesnědly se všechny porce. Zůstalo vám jídlo a lámali jste si hlavu, do čeho ho zabalit, aby si zachovalo svou chuť jako po uvaření?

Existuje několik možností, do jakých obalů jídlo balit.


Alobal: Pro některé potraviny naprosté tabu

 

Alobal můžete použít k zabalení potravin jen na krátkou dobu. Potraviny tuhé nebo pastovité konzistence by měly být v alobalu zabalené maximálně 48 hodin. Riziko ale představují především potraviny s pH nižším než 4,5 – ty by neměly přijít do kontaktu s alobalem vůbec. Do alobalu bychom neměli balit také kyselá a velmi solená jídla. Salámy, klobásy, uzené maso, ale i potraviny s majonézou nebo kysané zelí nikdy nebalte do alobalu.

 

 

ČTĚTE TAKÉ:

Už žádné vyhazování ZBYTKŮ z lednice! Naučte se tyto CHYTRÉ TRIKY, díky kterým nebudete plýtvat potravinami
Co (ne)může do mrazáku? Rady, díky kterým ušetříte
Jak skladovat potraviny v kuchyni

 

Polystyrenové menu boxy

 

Polystyrenové menu boxy jsou určeny pro jednorázové použití a obsah z nich byste měli zkonzumovat nejpozději do čtyř hodin od naplnění.

 

"I když je riziko migrace z obalů do potravin nízké, nedoporučuje se zejména delší skladování zbytků potravin a ani opakované používání těchto obalů. Zároveň je v nich ohřev v mikrovlnné troubě možný, pouze pouze pokud je uvedeno označení nebo příbalová informace o této možnosti," poznamenala vedoucí Národní referenční laboratoře pro materiály Úřadu veřejného zdravotnictví Milada Syčová.

 

Ani různé kelímky a nádoby, ve kterých koupíte balené potraviny, nejsou určeny pro opakované používání. Na to jsou určeny dózy, resp. nádoby, které byly pro tento účel vyrobené, testované a označené jako zdravotně nezávadné. Ty se hodí jak pro ohřev v mikrovlnné troubě, delší skladování potravin v lednici i uložení v mrazničce.

 

 

Sklo a sklenice

 

Vyplatí se uložit zbylé teplé nebo studené jídlo do sklenice? Určitě, takže různé skleničky od koupených přesnídávek, kompotů a zeleniny rozhodně nevyhazujte a neváhejte je používat opakovaně, je to velmi ekologické.

 

"Sklo se považuje za nejstálejší materiál, jeho použití není omezeno na typ potravin nebo nápojů, ani na teplotní rozsah. Sklo lze i opakovaně používat. Důležité je, že je třeba důsledně láhve po každém použití vyčistit a vydezinfikovány," doporučuje odbornice.

 

Sklo je odolné i při teplotě sterilizace, proto je výhodnějším obalem i než plastové dózy. Hodí se proto i pro zavařování. "Problémem mohou být jen uzávěry na zavařovacích lahvích, které jsou vyrobeny z kovu a povrchově upraveny tenkou vrstvou plastu. Ten je na vnitřní straně víčka, a tak přichází do kontaktu s potravinami. Takové víčka bychom neměli opakovaně používat, pokud jsou povrchově poškozeny, např. čištěním po opakovaném použití, resp. se na tomto místě objevily náznaky koroze, "vysvětlila odbornice.

 

TIP: Pokud chcete uchovat jídlo na několik týdnů, dobré je ho nechat přejít varem a nalít do čisté zavařovací sklenice. Uzavřete víčkem a necháte na stole přirozeně vychladnout. Procesem chladnutí zakonzervuje jídlo, víčko přilne k poháru, jako kdybyste jídlo sterilizovali.

 

PET lahve

 

PET lahve se vyrábějí na jednorázové použití a jejich opakované používání se nedoporučuje. Důvodem je například i to, že PET lahve se poměrně špatně čistí a jsou rájem pro bakterie. Důležité také je, aby lahve nebyly vystaveny přímému slunečnímu záření.

 

PET lahve využijte raději jinak, zkuste třeba tento jednoduchý návod na krmítko, do výroby můžete zapojit i děti.

 

 

Igelitový pytlík nebo plátno?

 

Necháváte koupené pečivo v doneseném igelitovém pytlíku, nebo ho hned po vzoru našich babiček zabalíte do plátěné utěrky? Podle odbornice ze zdravotního hlediska neexistuje žádné riziko, ať už použijete na balení chleba plastový obalový materiál nebo textilní utěrku. Je však třeba dodržet některé bezpečnostní zásady.

 

Utěrky a různé plátěné pytlíčky (skutečně jen textilie vyrobené stoprocentně z přírodních materiálů) jsou materiál vhodný pro balení suchých potravin za podmínek, že na vnější potisk jsou použity pouze zdravotně bezpečná barviva. Další podmínkou je, aby obalové materiály z textilu byly snadno sterilizovatelné, tak aby nebyly zdrojem mikrobiální kontaminace potravin.

 

TIP: V plátěném sáčku můžete mimo pečiva skladovat i bylinky i houby. Důležité je, že musí být dokonale vysušené, aby nechytly plíseň.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře