Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Také občas bádáte nad způsobem, jak uchovat potraviny v chladničce co nejdéle čerstvé? Vybrali jsme pár tipů, které vám toto dilema usnadní.

Kazí se vám jídlo v lednici? Triky, které ho uchovají déle čerstvé

Úklid lednice
zdroj: Thinkstockphotos Úklid lednice
aktualizováno 15.09.2018, 00:00 | 15.09.2018, 00:00 | doma.cz

Také občas bádáte nad způsobem, jak uchovat potraviny v chladničce co nejdéle čerstvé? Vybrali jsme pár tipů, které vám toto dilema usnadní.

Všechno je to o správném skladování potravin a šetření elektrické energie.

 

Vytřiďte si potraviny


Na začátek si zopakujeme jednu z banálních věcí: pokud víte, že nestihnete nějaké potraviny zkonzumovat, prostě je zamrazte. Můžete mrazit maso, vajíčka i různé omáčky, pozdržíte tím tak jejich trvanlivost až do rozmrazení. Avšak nezapomínejte na to, že je nutné pak potraviny zkonzumovat co nejdříve po vyndání, nezmrazujte je nikdy nadvakrát.

 

Nový trend v Česku: Sdílení aut i ledniček! Co to bude příště?

 

Organizace ledničky

 

Každá lednička je od výrobce nastavena odlišně, takže se řiďte hlavně specifickým návodem. Všeobecně platí pravidlo, že nejčastěji se do vrchních šuplíků umisťuje všechno jídlo, které je již tepelně upravené (uvařené nebo upečené) a chystáte se ho zkonzumovat přednostně, například váš oběd na zítřejší den.

 

Do druhého šuplíku pak patří třeba nápoje nebo bylinky.

 

Do prostoru uprostřed a níže pak umisťujte maso, vajíčko, sýry nebo mléko a další potraviny, které potřebují k uchovávání největší chlad.

 

Zelenina a ovoce pak patří do nejnižších přihrádek. Dejte však pozor, všechna zelenina nemusí být nutně v lednici, pokud se jí chystáte rychle spotřebovat. Mezi potraviny, které v žádném případě nepatří do lednice, jsou například rajčata, cibule, česnek a brambory.

 

Do prostoru dveří umisťujte pouze potraviny, které snesou občasné výkyvy teploty způsobené neustálým otevíráním lednice, a tím pak únikem cenného chladného vzduchu. Zde můžete umístit koření, čerstvé džusy, kečup, hořčici a další omáčky.

 

Lednice
(Foto: oficiální zdroj)

 

Nevejdete se?

 

Rádi byste si lednici uspořádali podle výše popsaného návodu, ale během pár dní v ní zase vládne chaos, protože se vám nikam nic nevejde? Zkuste z ledničky vystěhovat potraviny, které v ní vůbec nemusejí být a jen vám blokují místo. Místo celých hrnců se naučte jídlo uchovávat v krabičkách: jsou skladnější, potřebují méně místa, můžete je klidně otočit, aniž by se obsah vylil.

 

A pokud plánujete pořídit novou lednici, promyslete dobře její velikost s ohledem na počet členů ve vaší domácnosti? Na každého by mělo připadat 50 až 70 litrů objemu chladničky a 20 litrů objemu mrazáku. Čtyřčlenná rodina by tedy neměla kupovat lednici s menším objemem než 200 litrů a s minimálně 70litrovým mrazákem, raději však sáhněte po ještě trochu prostornějším spotřebiči – ne každý výrobce odečítá od uvedeného objemu všechny police a zásuvky, které pak celkový objem snižují. „Chladicí prostor byste ale měli využívat alespoň ze 70 %, protože z každých nevyužitých 10 litrů objemu chladničky zaplatíte ročně na elektřině téměř o tisíc korun víc,“ vysvětluje Iva Pavlousková z Datart.

 

ČTĚTE TAKÉ:

TEST: Co o vás říká vaše lednička?
Už žádné vyhazování ZBYTKŮ z lednice! Naučte se tyto CHYTRÉ TRIKY, díky kterým nebudete plýtvat potravinami
Tichý zabiják se ukrývá v mrazáku!

 

Zbytečné plýtvání

 

Pokud však budete lednici nadměrně otevírat a nahlížet do ní, k udržení čerstvosti potravin stejně příliš nepomůžete ani správným skladováním. Podle výzkumu zákazníků společnosti LG se ukazuje, že chladničku otevíráme v průměru až 79krát za den!

 

Kuchyně
(Foto: Archiv firem)

 

Oceníte i řadu moderních technologií


* Technologie Multi Flow zase zaručuje rovnoměrnou cirkulaci vzduchu a stejnou teplotu ve všech částech chladničky.
 

* Box Fresh Zone nebo nulová zóna udržuje teplotu kolem 0 °C a hodí se tak pro skladování čerstvého masa, zeleniny či ovoce.
 

* Oblíbená je i antibakteriální ochrana ničící bakterie a plísně.
 

* Mnohé dnešní chladničky nabízí prázdninový režim, tzv. funkci „holiday“, využitelnou v době baší dlouhodobější nepřítomnosti, kdy v lednici máte minimum jídla, navíc spíše trvanlivého. Ta umožňuje nastavit teplotu na 12ºC - 15ºC, čímž se významně sníží spotřeba energie a zároveň se při ní nekazí trvanlivé potraviny a nedochází ke vzniku nepříjemného zápachu uvnitř ledničky.
 

* Společnost LG vyvinula technologii InstaView Door-in-Door, tedy dvířek ve dveřích, kam si umístíte potraviny, které nejčastěji používáte, abyste nemuseli pokaždé otevírat celý prostor chladničky. Další výhodou těchto typů chladniček je skleněný panel na dvířkách. Ten se rozvití pokaždé když na něj dvakrát poklepete, a to je opravdu praktické řešení pro ty, kteří neustále kontrolují zásobu své ledničky.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře