Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Některé potraviny se mohou zmrazením zničit nebo mohou být zdraví nebezpečné.

Těchto osm potravin hned přestaňte dávat do mrazáku, jde o zdraví

Lednice
zdroj: Getty Images Lednice
aktualizováno 27.01.2019, 00:00 | 27.01.2019, 00:00 | Doma.cz/tvnoviny.sk

Některé potraviny se mohou zmrazením zničit nebo mohou být zdraví nebezpečné.

Nikdo z nás nechce plýtvat, a tak když se navaří nebo nakoupí zbytečně moc jídla a hrozí, že se zkazí dříve, než ho zkonzumujete, spásu představuje mrazák. Jenže pozor, ne všechny potraviny do něj patří. Daily Mail sestavil seznam, který odhaluje potraviny, které by se měly vyhnout zamrazování za každou cenu, abyste nezničily jejich svěžest, chuť nebo texturu, nebo dokonce neriskovaly zdravotní obtíže.

 

1. Už jednou rozmrazené maso, zejména mořské plody a kuře
 

Není novinkou, že jídla jako maso, mořské plody a kuře musíte zkonzumovat co nejdříve poté, co se rozmrazí. Tyto potraviny navíc nelze znovu zmrazit pro budoucí použití, protože při rozmrazování roste počet bakterií, které se na jídle vyskytují, a jídlo se může stát zdraví nebezpečným. Existuje však výjimka. Pokud tyto druhy potravin rozmrazíte v moderních chladničkách při 5°C nebo nižší, je možné je znovu zamrazit.


2. Vařené těstoviny


Zůstaly vám po uvaření těstoviny a láká vás je zmrazit a použít později? Výsledkem asi nebudete moc nadšeni. Po rozmrazení totiž mohou absorbovat hodně vody a budou na talíři rozplizlé bez chuti. Pokud si přesto nedáte říct, než je necháte rozmrazit, je lepší volbou těstoviny před rozmrazením vložit do osolené vroucí vody, aby se oživila jejich chuť a odvodnily se.


3. Měkké sýry


Zatímco tvrdé sýry, jako je čedar, se klidně mohou mrazit, měkké sýry včetně brie, camembertu, kozího sýra a ricotty, ne. Tyto druhy sýrů, pokud jsou zmrazeny, se rozdrolí, jednotlivé složky se oddělí a jejich struktura se změní, když se rozmrazí. Ostatní sýry, kterým se v mrazničce dobře daří, jsou například parmazán nebo gouda.

 

Mléko
(Foto: Getty Images)


4. Mléko


Pokud máte příliš mnoho mléka a nedokážete ho zkonzumovat před datem spotřeby, jeví se jako logické řešení dát ho do mrazničky. Mléko však po rozmrazení změní strukturu, viditelně se v něm oddělí tuková vrstva, která může vypadat jako cucky nebo hrudky. Vylévat ho nutně nemusíte, i když není vhodné na pití nebo pro použití v nápojích či na cereálie, bez problémů ho můžete použít na vaření a pečení, kde se nevzhlednost ztratí.


5. Smažená jídla


Pokus o zmrazení těchto druhů potravin je zbytečný, protože jakákoliv křupavá chuť se ztratí. Maso může být dokonce po rozmrazení hořké. V mrazničce nepřežijí ani smažené domácí chipsy.


6. Okurky


Zatímco mnoho zeleniny lze zmrazit opravdu dobře, pro okurky to neplatí. Obsahují hodně vody, jejich mražení se vyhněte za každou cenu. Další zelenina, jako je například celer, salát, cuketa a zelí, by se také měly uchovávat mimo mrazničky. Druhy zeleniny, které se naopak dobře zmrazují, jsou cibule, dýně, rajčata a kukuřice. Banány mohou být rovněž zmrazeny a jsou ideální pro použití v smoothies nebo na pečení.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Ukliďte si v ledničce: Jednoduchý systém ušetří nervy, čas i peníze
Už žádné vyhazování ZBYTKŮ z lednice! Naučte se tyto CHYTRÉ TRIKY, díky kterým nebudete plýtvat potravinami
Tyto potraviny do lednice nepatří, přesto je tam dáváme. SEZNAM


7. Avokádo


Avokádo je - jako u většiny ovoce - obecně možné celkem snadno zmrazit. Jednoduše ho nakrájejte na polovinu a odstraňte vnitřní jádro nebo jej rozmíchejte a vložte do sáčku. Ovšem až ho vytáhnete, nebude to jako s čerstvým plodem. Textura nebude tak hedvábná a i chuť bude méně výrazná. Tomu lze předejít tím, že avokádo se před zamražením rozmačká a utře spolu s citronovou šťávou.


8. Čerstvé houby


Letní úlovky hub se většina z nás snaží uchovat i na zimu. Sušení a nakládání je trošku namáhavější, spousta lidí tak houby jednoduše očistí, nakrájí a šup s nimi do mrazáku. Jenže to je chyba. Před zamražením je třeba houby nejprve povařit. Stejně jako houby přešlé mrazem v lese, i houby, které dáte čerstvé do mrazáku, v sobě uvolňují toxiny a mohou být velmi zatěžující pro trávení a zejména pro slinivku. Právě krátkým povařením se zničí enzymy, které mají tuto reakci na svědomí.

 
1 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře