Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Možná jste o tom ještě neslyšeli, ale je to tak. Rajčata by se totiž neměla sázet vedle brambor!

Tip pro zahrádkáře: Rajčata a brambory se nemají rády, sázejte je co nejdál od sebe

Rajčatová dieta
zdroj: Thinkstockphotos Rajčatová dieta
aktualizováno 06.05.2018, 00:06 | 06.05.2018, 00:06 | doma.cz

Možná jste o tom ještě neslyšeli, ale je to tak. Rajčata by se totiž neměla sázet vedle brambor!

A nejen brambor. „Nesázejte je ani vedle jiných lilkovitých rostlin. Navíc je vhodné počkat minimálně tři roky, než je zasadíte na místa, kde tyto plodiny předtím rostly.“ říká Ing. Radka Povová ze společnosti Biopreparáty. Důvodem tohoto preventivního opatření je zákeřná plíseň bramborová, která snadno napadá nejen brambory, ale i rostlinky rajčat a dokáže během pár týdnů zlikvidovat celou úrodu.

 

Plíseň bramborovou poznáte na rostlinách rajčat poměrně snadno, projevuje se černými skvrnami, které nejdříve mokvají a po čase zasychají. „Nakonec se v listech udělají díry, a pokud není plíseň včas ošetřená, přenese se časem i na plody, které jsou díky ní nekonzumovatelné,“ upozorňuje Povová.

 

10 tipů pro bohatou rajčatovou úrodu


K úspěšnému pěstování rajčat potřebujeme:


1. chráněné slunné místo
2. kvalitní zeminu a kompost
3. hnojivo
4. silné sazenice a dobře zvolenou odrůdu
5. přípravky proti nežádoucím plísním a škůdcům
6. nesázet rajčata v blízkosti lilkovitých rostlin jako jsou brambory, lilek, paprika nebo třeba kustovnice čínská /populární goji/ – mohou se snáze nakazit plísněmi
7. nesázet je ani na stejné místo, kde rostly jiné lilkovité rostliny, a to po dobu 3 let
8. pravidelnou zálivku, ale nepřemokřovat jim půdu
9. při zalévání se vyhýbat polití listů kvůli plísni a plodů, které pak snáze praskají
10. pravidelné odstraňování planých výhonků a spodních listů, aby se rostliny nevysilovaly a neplesnivěly

 

Úrodu rajčat ohrožuje plíseň

 

U rajčat pečlivě hlídejte každou skvrnku, která se na rostlinách vytvoří. Pamatujte si, že ideální podmínky pro šíření plísně jsou ve vlhkém prostředí, proto není vhodné rostliny přemokřovat. Při zalévání se co nejvíce vyhýbejte listům, na které by neměla dopadnout pokud možno žádná voda. Úplně stačí, pokud proud zálivky směřujete ke kořenům a pohlídáte si, aby se spodní listy rostliny ani nedotýkaly země.

 

„Přebytečné listy nebo plané výhonky stačí jednoduše odlomit. Rostlině se tím vůbec neublíží, naopak bude lépe chráněná před vysílením i před chorobami,“ radí Radka Povová.


ČTĚTE TAKÉ:

Hrozí v ČR salmonelóza z rajčat?
Dobrá rajčata z obchodu? Při nákupu nepodceňte tahle pravidla
Geniální trik: Takto vydrží rajčata DÉLE ČERSTVÁ


Jestliže jste už rostlinky rajčat vysadili a na vedlejším záhonku se vám zelenají brambory nebo jiné lilkovité rostliny, nemusíte se hned obávat nejhoršího. Jen se budete muset mít více na pozoru a rajčata pečlivěji sledovat a preventivně je ošetřovat přípravkem proti plísním, ideálně biologické přípravky. Poptejte se například po přípravcích obsahujících Phytium oligandrum, což je přirozený mikroorganizmus, který se zcela běžně vyskytuje v půdě.

 

Plíseň rajčat
(Foto: oficiální zdroj)

 

Nemilosrdně vyhazujte

 

Pokud jste rajčata nestihli ošetřit včas a plíseň už chytly i plody, pak honem rychle zapomeňte na vykrajování zkažených částí, abyste mohli zkonzumovat zbytek. I když to není na první pohled vidět, plíseň a hniloba už dávno napadla úplně celé rajče. Pohledem mikroskopickou plíseň sice vůbec nevidíte, zato vaše tělo si ji moc dobře pamatuje.

 

Jestliže jíte saláty, kečupy nebo omáčky z vykrájené zeleniny, začínají se vám v těle ukládat a hromadit nebezpečné toxiny, které jsou jako časovaná bomba. Když se jich v těle nastřádá dostatek, organizmus nápor nezvládne a propukne nemoc. A vy se pak divíte, jak to je vůbec možné, když přeci jíte tak zdravě.

 

Rajčatové recepty - 7
(Foto: oficiální zdroj)

 

Vařením se plísní nezbavíme

 

Plísní napadená zelenina a ovoce je znehodnocená jednou pro vždy. Kdo se domnívá, že tepelnou úpravou zničí zárodky plísně, tak ten je bohužel na velkém omylu. Mykotoxiny, jak se těmto látkám vyprodukovaným plísněmi říká, jsou odolné i vůči vysokým teplotám. S přehledem přežijí do 300ºC a dokonce je najdeme i ve vypáleném alkoholu.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře