Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Raději toho uvařím víc. Vždyť ono se to dojí k večeři. Tak zní typická věta, kterou používá snad každá kuchařka. Jenže nakonec se zbytky stejně nesnědí a akorát zabírají místo v ledničce.

Už žádné vyhazování ZBYTKŮ z lednice! Naučte se tyto CHYTRÉ TRIKY, díky kterým nebudete plýtvat potravinami

Úklid lednice
zdroj: Thinkstockphotos Úklid lednice
aktualizováno 25.07.2017, 00:37 | 25.07.2017, 00:37 | doma.cz

"Raději toho uvařím víc. Vždyť ono se to dojí k večeři." Tak zní typická věta, kterou používá snad každá kuchařka. Jenže nakonec se zbytky stejně nesnědí a akorát zabírají místo v ledničce.

Také vás při vyhazování jídla přepadají výčitky? Přece jenom je nám líto, že máme přebytek jídla, zatímco jiní by se o kousek svíčkové s knedlíkem poprali. Je tedy nejvyšší čas, abychom se naučili několika chytrým krokům, díky kterým už nikdy nebudeme vyhazovat nedojedené jídlo.

 

1. Kompostujte!
Asi všichni víme, že na kompost můžeme hodit starou zeleninu a ovoce. Co už ale možná nevíte, je to, že ke kompostování se hodí i čajové sáčky, muffinové košíčky, použité kapesníky a ubrousky, lepenka, žvýkačky, pivo či víno. Užitečné mohou být i skořápky od vajíček, které kompostu dodají užitečné minerály. Na internetu najdete celé seznamy věci, které se ke kompostování hodí, takže pokud vás tato myšlenka zaujala, pak si neváhejte vyhledat další informace.

 

 

2. Nesuďte knihu podle obalu
Ne. Nechceme se zabývat beletrií. Jenom vám chceme naznačit, že i na pohled ošklivé potraviny mohou chutnat výtečně. Uvadlý salát, zvrásněná rajčata, okoralý dort nebo třeba scvrklé jahody končí často v koši, a to jenom proto, že nevypadají dostatečně "fresh". Stačí, když je chytře zpracujete nebo oloupete, a nikdo nepozná, že ve vaší lednici ležely již delší čas. V případě plísní je důležité rozeznat, zda jde o počáteční, nebo pokročilejší stádium. Pokud se jedná o první případ, pak plíseň a její okolí vykrojte, a pokračujte v konzumaci.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Jak nezabít kytky suchem během dovolené? Mýty a fakta o samozavlažovacích květináčích
Máte doma rybenky? Hlásí pohromy! Ale my víme, jak na ně
4 triky, které vám pomohou ZKRÁTIT každodenní ÚKLID

 

3. Využijte každý zbytek
Věřte, že opravdu většina zbytků má své další využití. Například při pečení masa můžete využít banánové listy. Ty zaručí, že se maso nevysuší. Mrkvové listy a petrželové stonky zase můžete použít k výrobě omáčky nebo pesta. A pokud budete správně pečovat o avokádovou pecku, pak si můžete vypěstovat vlastní mini avokádo.


4. Zmrazte všechno, co můžete
Pokud chcete opravdu využít všechny zbytky, pak do celého procesu zapojte mrazák. Možná by vás ani nenapadlo, co všechno můžete zmrazit. Například víno na vaření můžete nalít do formy na led, a použít ho při příštím vaření. Stejně tak můžete zmrazit kořenovou zeleninu, dorty, nevařenou hnědou rýži, sýr a dokonce i ořechy. Zkuste opravdu zamrazit všechno, co jde.

 

 

5. Zorganizujte si lednici
V první řadě byste si měli ve své lednici udělat pořádek. Pořiďte si různé organizátory, se kterými se v lednici lépe vyznáte. Jedině tak se nestane, že byste nějakou potravinu přehlédli. Dále dbejte na to, aby mléko nestálo ve dveřích ledničky, protože je to nejteplejší část lednice a mléko se tam rychleji zkazí. Raději ho vložte do horní části lednice, kde je nejstabilnější teplota. Maso vložte do střední části a zeleninu s ovocem do šuplíků.

1 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Claudie 19:16 30.07.2017
Pro takový banánový list si skočím na zahradu
panas 15:52 28.07.2017
Ja to myslim taqke tak, je to nezaimave
Alča 06:10 26.07.2017
Článek trochu o ničem...naše slepice si na většině kuchyňských zbytků rády pochutnají a výčitky z toho určitě nemám... :-)