Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Kromě uvaření nových jídel můžete zbytky využít třeba i při úklidu.

Zbytky jídel nemusí vždy skončit v koši. TOP 7 tipů, jak s nimi naložit

Hubnutí
zdroj: Thinkstockphotos Hubnutí
aktualizováno 19.02.2018, 00:51 | 19.02.2018, 00:51 | Doma.cz/tvnoviny.sk

Kromě uvaření nových jídel můžete zbytky využít třeba i při úklidu.

Zamýšleli jste se někdy nad tím, že své místo v koloběhu recyklace mají kromě plastů a papíru i potravinové zbytky? Ty nemusí vždy najít uplatnění jen v popelnici. Dejte jim šanci na "druhý život" a využijte pestrou paletu možností jejich opětovného využití.

 

Brambory

 

Pokud vám zůstaly zbylé brambory, můžete je například rozmačkat a smíchat s moukou. Takto si můžete připravit například šulance, škubánky, plněné koule, ale i slané bramborové pečivo. Další možností jsou také vydatné snídaně v podobě omelety se zbytky brambor.

 

Anketa
Jak často vynášíte odpadkový koš?
23 hlasů
Denně.
22 hlasů
Dvakrát týdně.
11 hlasů
Jednou týdně.
Hlasovalo 61 lidí
 

 

Rýže

Zůstala vám rýže, kterou jste měli jako přílohu k masu a nevíte, jak ji využít? Řešení je velmi jednoduché a jmenuje se rizoto. Nepůjde sice o italskou klasiku, ale pokud do ní přidáte suroviny, které v kuchyni najdete, lusknutím prstu máte postaráno o hlavní chod dne. Úplně stačí, když k ní přimícháte trochu zeleniny, opečeného masa nebo hřibů.

 

Slupky z citrusového ovoce

 

Slupky určitě nevyhazujte a nechte je raději usušit. Pokud je rozdrtíte na prášek a smícháte s cukrem, získáte vůní protkané sladidlo do čaje či dezertů. Odvary z mandarinkové kůry jsou skvělé i pro léčbu průdušek.

 

Kůra z citrusů vám však pomůže i v domácnosti. Například, pokud přidáte do nádoby se ztvrdlým cukrem pár citronových slupek bez dužiny, zůstane sypký a protknutý krásnou vůní. Sušené slupky ale dodají opětovný lesk i matnému nábytku, odstraní skvrny od vodního kamene a jako sušený osvěžovač vzduchu vyženou z vašeho bytu pavouky.

 

Plátky citrónu
(Foto: Profimedia)

 

Pečivo

 

Je jasné, že nejvíce nám chutná čerstvé a křupavé. Pokud nám pečivo ztvrdne, stále může být chutně připravené tak, že si ho obalíte ve vajíčku a uděláte tak tradiční snídani našeho dětství- chléb ve vajíčku.

 

Starší chléb nebo rohlíky jsou kromě toho skvělé i pro přípravu krutonů do polévky či salátů. Opražte je na pánvi a zbytek, který nevyužijete, si odložte na později do skleněného poháru s větráním.

 

Netřeba zapomínat ani na starou dobrou klasiku v podobě domácí strouhanky, kterou můžete využít na smažený sýr, květák či řízky. Pokud vám zůstanou zbytky i z trojobalu, využijte je do kmínové polévky.


ČTĚTE TAKÉ:

REVOLUČNÍ VÝZKUM: Některé potraviny je možné jíst, i když mají plíseň! Které to jsou?
Nový trend v Česku: Sdílení aut i ledniček! Co to bude příště?
Pijete celý den z jedné PLASTOVÉ LÁHVE? Zahráváte si se svým zdravím!

 

Ovoce a zelenina

 

Změklé ovoce, které jste nestihli sníst, nevyhazujte. Raději ho očistěte, nakrájejte na menší kousky a zmrazte. Pak jej můžete použít do chutného, ale také zdravého smoothie, jogurtů, pudinků či mléčných koktejlů. Jejich příchuť bude dokonce ještě lepší díky vlivu koncentrovaných cukrů v přezrálém ovoci.

 

Šikovně můžete zužitkovat i papriková semínka. Vysušené je můžete použít jako koření do různých jídel.

 

Detox - 7
(Foto: oficiální zdroj)

 

Pesto

 

Pesto velmi rychle zdomácnělo v receptech různého druhu. A i když jeho trvanlivost počítáme jen na pár dní, stále to není důvod k jeho vyhození. Pokud vám zůstalo a bojíte se, že se zkazí, dejte ho do nádobek na led a do mrazničky. Takto zamrazené kostky můžete použít do nejrůznějších jídel nebo omáček.

 

Víno

 

Pokud vám zůstalo v ledničce víno a nestihnete ho vypít, nevylévejte jej do výlevky. Raději ho nalijte do sklenice se vzduchotěsným uzávěrem a uložte do chladničky. Když ho později smícháte s octem, vytvoříte skvělý dresink na salát, který díky němu získá neobvyklou, ale opravdu skvělou chuť.

 

Další možností je opět mrazení. Víno můžete nalít do nádobek na led. Takto zmrazené kostky vám později pomohou při přípravě guláše, omáčky či dušeného masa.

 

Ještě stále si myslíte, že zbytky jídla se nedají spotřebovat? Vyvarujte se zbytečnému plýtvání potravin a ušetříte přírodu i svou peněženku.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře