Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Po zimě se těšíme na svěží ovoce a zeleninu plnou vitamínů. Ty však doma usmrtíme a jíme jen vadnoucí hmotu s příchutí železa.

Toto je reklamní sdělení. Redakce Doma.cz neovlivňuje jeho obsah.

Nevražděte vitamíny a nejezte hmotu.

Vložit video na:

aktualizováno 08.04.2013, 00:00 | 08.04.2013, 00:00 | Komerční článek
Reklamní sdělení

Po zimě se těšíme na svěží ovoce a zeleninu plnou vitamínů. Ty však doma usmrtíme a jíme jen vadnoucí hmotu s příchutí železa.

Myslíte, že se vás to netýká? Pokud krájíte, strouháte a nebo odšťavňujete pomocí kuchyňských nástrojů z kovu nebo s kovovým ostřím, pak se o velkou část vitamínů a chuti ochuzujete i vy.


Kovové nástroje totiž dokáží spolehlivě zničit cenné vitamíny a enzymy během několika okamžiků. Jakmile se totiž kovový povrch nože dotkne dužiny, dochází ke vzniku elektřiny, která okamžitě odstartuje jejich destrukci. A elektřina dokáže některé vitamíny zničit mnohem důkladněji než vařící voda.
Z původně svěžích plodů pak máte mrtvoly nejen co do obsahu hodnotných látek – dříve vadnou, hnědnou a citlivějším z nás zanechává v ústech kovovou pachuť.

 

tescoma
(Foto: oficiální zdroj)


 

Nepřipravujte o vitamíny děti ani sebe

Ostatně proto maminky svým ratolestem kvůli zachování vitamínů strouhají ovoce a zeleninu na struhadlech ze skla. A činí tak správně. Pokud však před strouháním připravovaný plod oškrábou běžnou škrabkou, vitamíny stejně přijdou vniveč.
 

Mějte proto v kuchyňském arzenálu veškeré nástroje, které potřebujete k opracování a porcování ovoce a zeleniny, z vhodných materiálů - tj. kvalitních plastů, keramiky nebo skla.
 

Keramické čepele jsou sice křehčí než ocelové, ale pokud vyberete ty, co mají ochranné pouzdro a jsou vyrobeny se zaoblenou špičku, která se neulomí, vydrží vám stejně dlouho jako běžný nůž. Tedy za předpokladu, že ho nebudete používat jako sekáček.
 

Pokud nejíte ovoce a zeleninu i se slupkou (asi ne, pokud není z vaší zahrádky), krom nože si pořiďte i dobrou škrabku s keramickou čepelí.

 

Praktické a bezpečné

Na trhu najdete také kvalitní struhadla s ostrými a velmi odolnými plastovými čepelemi s různou hrubostí. Ty se díky technologii zpracování nelámou ani neštípou, na rozdíl od skla však takové struhadlo nerozbijete. Vychytané modely jsou opatřeny i zásobníkem na nastrouhanou zeleninu, kterou pak snáze a bez ušpinění rukou dopravíte kam je třeba.

 

tescoma
(Foto: oficiální zdroj)

 


Při výběru odšťavovače dbejte kromě vhodného materiálu i na jeho praktičnost a vyberte ten, který si poradí s různě velkými citrusy - od grepu po malý citron. Musí mít proto redukci právě pro rozměrnější plody typu grep. Objevili jsme i model se zásobníkem šťávy, který je opatřen praktickou odměrkou, díky které víte přesně, kolik jste vymačkali.

 

tescoma
(Foto: oficiální zdroj)

 


Ať už si budete pořizovat jakékoli náčiní pro zdravou kuchyni, mělo by se vám dobře držet a naopak nemělo klouzat v ruce ani na kuchyňské lince, natož se při práci převracet. Takové výrobky jsou bezpečnější a práce s nimi vám jde rychleji od ruky. Správně navržené pomůcky by se měly také snadno umývat jak v myčce, tak pod tekoucí vodou.

 

 
3 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

zbuněk 23:39 30.04.2013
blbost
... 19:06 23.04.2013
"Pokud nejíte ovoce a zeleninu i se slupkou (asi ne, pokud není z vaší zahrádky)"
...To bude asi odpověď na otázku, co za člověka psalo ten článek. Někdo, kdo považuje za bezpodmínečně nutné oloupat si každou jednotlivou jahodu.