Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Správné skladování potravin je v kuchyni velice důležité. Skladujeme-li jídlo vhodným způsobem, vydrží déle čerstvé, plné vitamínů a nekazí se.

Jak skladovat potraviny v kuchyni

Mlsná
zdroj: Thinkstockphotos Mlsná
aktualizováno 17.08.2016, 16:38 | 17.08.2016, 16:15 | mea

Správné skladování potravin je v kuchyni velice důležité. Skladujeme-li jídlo vhodným způsobem, vydrží déle čerstvé, plné vitamínů a nekazí se.

V dobře zařízené kuchyni má vše své místo. Nejde pouze o ergonomické rozmístění jednotlivých zón a spotřebičů, myslet musíme také na skladování samotných surovin potřebných k vaření.

 

Suché potraviny, ovoce(40), zelenina i maso mají své místo

 

Skladované potraviny by měly mít v kuchyni své jasně vymezené místo. Lednice a potravinová skříň, kde se skladuje převážná většina surovin k jídlu i k vaření, by měly společně tvořit první ze zón v kuchyňském prostoru. Na toto centrum potravin by podle zásad logického členění kuchyňského prostoru měla navazovat zóna ukládání nádobí a mycí centrum.

 

 

U suchých potravin platí zásada, že je vždy vhodné vše z načatých obalů přesypat do nádob s uzavíratelným víkem. Jednak tím předejdeme rychlému kažení a zároveň tak zabráníme různým škůdcům a potravinovým molům, aby se dostaly k potravinám.

 

Dobrým pomocníkem při skladování potravin jsou dózy opatřené datumovkou, na níž lze snadno nastavit měsíc, kdy byly uskladněny. Toto opatření je velmi příhodné například pro ukládání mouky, rýže nebo těstovin. Vždy pak máme přehled o tom, které suroviny ještě nejsou prošlé.

 

Jiný přístup bychom měli zvolit pro skladování potravin v lednici. Například ovoce a zeleninu bychom do lednice měli ukládat pouze dobře omyté a osušené. Syrové maso je pro změnu vhodné skladovat v lednici tak, aby nepřišlo do přímého kontaktu s jinými potravinami. Můžeme ho tedy uložit například ve spodní přihrádce lednice.

 

TIP: Aromatické potraviny včetně sýrů nebo cibule je dobré uchovávat v uzavíratelných dózách nebo miskách, které lze hermeticky uzavřít. Lednice ani potraviny v ní uložené jimi nenačuchnou.

 

 

Koření neztratí své aroma v suchém prostředí

 

Bez koření a ochucovadel to v kuchyni zkrátka nejde. Správná kuchařka potřebuje mít při vaření po ruce nejen sůl a pepř, ale také třeba sladkou papriku, bobkový list, majoránku nebo tymián.

 

 

Veškeré koření je lepší skladovat v kořenkách, než je nechat v původních ale otevřených sáčcích. Správné kořenky by měly být uzavíratelné, aby koření nevyčichlo a neztratilo svou barvu. I proto je vhodné koření skladovat na suchém místě mimo zdroj tepla a světla.

 

 

V žádném případě bychom koření neměli uchovávat například nad odsavačem par, kde mohou snadno navlhnout. Vhodnějším řešením jsou klasické otevřené police v horní části kuchyňských skříněk. Velmi praktické mohou být i různé závěsné programy, které můžeme umístit nad kuchyňskou linku do prostoru mezi horními a spodními skříňkami. Pokud koření roztřídíme do jednotlivých dóz, pak je můžeme uložit také do plnovýsuvů.

 
25 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

RobinHudecek 15:17 15.12.2016
Svatá pravda, lednice je doslova plná mikrobů, my třeba balíme úplně vše zvlášť do takových sáčků: https://www.mojeobaly.cz/sacky-a-tasky/sacky-do-mr... které jsou i do mrazáku. Mikrobů je v lednici uplně nejvíc a zvlášt pestrým složením potravin u sebe se rychle šíří...
Linda 15:12 08.10.2016
Hezký den, děkuji za článek. Co se týče skladování potravin, koukněte se na tyhle dózy: https://www.varenihrou.cz/skladovani/dozy/doza-na-... Vypadají dobře, že? Jak skladujete potraviny vy? Koukněte ještě na tento článek: https://www.zena.cz/bydleni/spravne-skladovani-co-... Mají tam také další tipy.