Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Mažete svým dětem k snídani na chleba taveňák a myslíte si, jak moc vitamínů a vápníků jim tím dodáte? Není to pravda, raději jim nakrájejte tvrdý sýr.

Tavený sýr dětem spíše škodí. Obsahuje fosfor a sodík

tavený sýr
zdroj: isifa.com tavený sýr
aktualizováno 27.08.2016, 00:13 | 27.08.2016, 00:13 | doma.cz/mag

Mažete svým dětem k snídani na chleba taveňák a myslíte si, jak moc vitamínů a vápníků jim tím dodáte? Není to pravda, raději jim nakrájejte tvrdý sýr.

Taveňáky se tváří jako zdravé mléčné potraviny a vyvolávají dojem, že do těla s nimi dostanete hodně vápníku. Omyl. Při jejich tepelném zpracování se do původní suroviny, kterou je tvrdý sýr, přidávají nezdravé tavící soli (například fosforečnany, citronany). Tuto informaci najdete i na obalu.

 

Průměrný obyvatel Česka sní ročně skoro dva a půl kilogramu tavených sýrů.

Stejně jako v pití piva patříme v Evropě mezi špičku. Zdraví to ale neprospívá. Proč? S taveňáky se do těla dostává fosfor a sodík. A jak odborníci zjistili, v tomto poměru brání vstřebání vápníku. Pokud máte fosforu ve stravě hodně, může dokonce přispět k tomu, že vápník z kostí odplavuje a podporuje tím vznik osteoporózy. Pozor! Fosfor se přidává také například do masných výrobků. Tvrdí se také, že je ho hodně i v nápojích typu kola, ale to není pravda.

 

mléko
(Foto: isifa.com)

 

Proč taveňák škodí

Dalším problémem je, že v tavených sýrech je dost soli, případně i éček, která se dodávají kvůli ochucení. Pravděpodobně už nikdo nečeká, že v šunkovém sýru bude šunka. Vylepšení chuti ale vždy znamená, že tělo celé rodiny zbytečně zatěžujete látkami navíc.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Mléko - škodí, nebo pomáhá?

 

„Část tavených sýrů obsahuje kromě velkého množství soli i hodně tuku. Zde obvykle platí, čím jemnější chuť, tím více tuku. Zdraví to ale neprospívá, zvláště pokud máte nadváhu,“ vysvětluje Pavel Suchánek, odborník na výživu. Osobně tavené sýry nekonzumuje, ale pokud by si měl vybrat, tak by vybíral ty s nižším obsahem tuku, tedy do 30 procent.

 

Tuk obsažený v tavených sýrech totiž obsahuje nasycené mastné kyseliny, které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. "Možná bych se ještě řídil kritériem vybírat výrobky s nižším obsahem tavících solí a jiných přidaných látek," radí.

 

Ještě lepší je sáhnout po tvrdém sýru nebo třeba tvarohové pomazánce. Je v nich nejen více vápníku, ale i dalších minerálních látek, vitamínů a bílkovin.

 

Pokud už se nedokážete bez taveňáku obejít, pak si dávejte pozor na to, co si kupuje. V dnešní době náhražek si totiž celkem snadno můžete domů donést místo sýra jen sýrový výrobek. Rozdíl je zásadní, ten druhý je vyrobený z rostlinných tuků. Poznat to podle obalu není vůbec snadné. Musíte si podrobně přečíst všechny informace včetně těch nejmenších písmenek. Tak si možná i všimnete, zda výrobce část suroviny nahradil škrobem, který kromě zbytečných kalorií tělu nic zajímavého nenabízí. Volit můžete také bio výrobky, kde se nesmí používat fosfáty a místo jich jsou tam jiné takzvané citrátové tavicí soli.

 

Tavené sýry se začaly vyrábět na začátku minulého století, poprvé se objevily v roce 1911. Lidé se snažili prodloužit trvanlivost přírodních sýrů. Poté se začaly tavené sýry využívat jako pomazánky na pečivo a bylo také možné vyrábět různé příchutě. Delší trvanlivost, dobrá roztíratelnost a různé chuťové varianty jsou nespornou výhodou tavených sýrů.

 

32 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Mane 18:29 12.04.2013
Zlatá pravda že tavené sýry jsou škodlivé. Ale teprve nedávno po 100 letech jistý český sýrař vyrobyl tavený sýr bez všech éček a všeho škodlivého, opravdu věřtě však ho taky moc dobře znám když je to v rodině. Ještě pár měsíců a bude u Vás v obchodech.
Ivanka 18:16 12.04.2013
Oprava : je lepší si dát čajík s medem nebo ohřáté mléko s medem









Ivanka 17:53 12.04.2013
Vážené dámy je mi 62 let a vyrostla jsem na mléku a nikdy s tím nebyly žádné problémy to až teď co si nějací pitomečkové stále něco vymýšlí a to je jednou mléko podruhé sýry poté je to med a můžeme pokračovat v zelenině jako například luštěniny ty pro změnu nafukují ale také se říkávalo : lepší jeden prd nežli celé stádo doktorů a to platí stále,je lepší dát si na chřipku čajík s ledem nebo ohřáté mléko s medem nežli jakýkoli prášek který se nacpe akorát do jater nebo ledvin. A teď hurá do mě.
Markéta 11:06 12.04.2013
Ještě, že žádný taveňáky nejím.Zlatý eidam!
Veronika 09:34 12.04.2013
Souhlasím a taveňáky se u nás jí opravdu minimálně tak jednou za půl roku a to je spíš využiji do pomazánky. Ale prosím Vás, ten text se nedá číst. Tolik gramatických chyb......