Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Správné ukládání a příprava potravin významně snižuje pravděpodobnost žaludečních obtíží. Platí to zejména v letních měsících s vyššími teplotami, kdy mají potraviny nižší trvanlivost.

5 tipů pro čerstvé a zdravé potraviny

Žena u lednice
zdroj: isifa.com Žena u lednice
aktualizováno 06.09.2016, 16:03 | 06.09.2016, 16:03 | tn.cz / vac

Správné ukládání a příprava potravin významně snižuje pravděpodobnost žaludečních obtíží. Platí to zejména v letních měsících s vyššími teplotami, kdy mají potraviny nižší trvanlivost.

Jak byste se měli při ukládání potravin a jejich přípravě chovat? Odborníci mají zcela jasnou představu, vždyť pravidla pro bezpečné stravování platí už řadu let. Určitě se vyplatí si zásady pravidelně připomenout. Zejména v době letního horka, cestování a v období, kdy po celém světě řádí řada zákeřných střevních bakterií.

 

Udržujte čistotu

 

I když většina mikroorganizmů nemusí nutně způsobit zdravotní problémy, je řada mikrobů, které jsou pro lidský organizmus nebezpečné. Nacházejí se především v půdě, vodě, zvířatech i lidech a přenášejí se na rukou, utěrkách, nádobí a zvláště na krájecím prkénku. Dotykem se mikrobi mohou přenést na pokrm a způsobit onemocnění z potravin.

 

• Před manipulací s jídlem a během jeho přípravy si často umývejte ruce.
• Umývejte si ruce po použití toalety.
• Omývejte a dezinfikujte všechny povrchy a zařízení, používané pro přípravu pokrmů.
• Chraňte potraviny a prostory v kuchyni před hmyzem, hlodavci a jinými škůdci.

 

Oddělujte pokrmy syrové a uvařené

 

Syrové potraviny, především maso, drůbež, mořské plody a jejich šťávy, mohou obsahovat nebezpečné mikroby, které se mohou během přípravy a skladování jídel přenášet do ostatních potravin.

 

• Oddělujte syrové maso, drůbež a mořské plody od ostatních potravin.
• Pro manipulaci se syrovými potravinami používejte zvláštní nářadí a nádobí, jako jsou nože a krájecí prkénka.
• Uchovávejte pokrmy a jiné potraviny, abyste zabránili kontaktu mezi syrovými a zpracovanými potravinami.

 

 

Pokrmy důkladně vařte

 

Důkladné vaření, při dosažení teploty 70 °C uvnitř celého pokrmu po dobu 10 min., zabíjí téměř všechny nebezpečné mikroby. Mezi jídla, která vyžadují zvláštní pozornost, patří sekané maso, masové rolády, velké kýty a drůbež vcelku.

 

• Pokrmy, zvláště pak z masa, drůbeže, vajíček a mořských plodů, důkladně vařte.
• Polévky a dušená jídla přiveďte k varu a vařte tak dlouho, aby uvnitř celého pokrmu bylo dosaženo teploty alespoň 70 °C po dobu 10 min.
• Ujistěte se, že šťávy z masa a drůbeže jsou čiré, nekrvavé. Nejlépe, když použijete teploměr.
• Pokrmy vždy řádně ohřívejte.

 

Uchovávejte pokrmy při bezpečných teplotách

 

Je-li pokrm uchováván při pokojové teplotě, mikroby se mohou velmi rychle rozmnožovat. Pokud se však jídlo udržuje při teplotě nižší než 5 °C nebo vyšší než 60 °C, rozmnožování mikrobů se zpomalí nebo zastaví. U některých nebezpečných mikrobů však dochází k jejich rozmnožování i při teplotě nižší než 5 °C.

 

• Uvařené pokrmy nenechávejte při pokojové teplotě déle než 2 hodiny.
• Hotové pokrmy a zkáze podléhající potraviny včas uložte do ledničky (min. teplota 5 °C).
• Servírujte pokrmy velmi horké (více než 60 °C).
• Neskladujte pokrmy příliš dlouho, ani v ledničce.
• Nerozmrazujte pokrmy při pokojové teplotě, ale pozvolna v ledničce.

 

 

 

Používejte nezávadnou vodu a suroviny

 

Suroviny, včetně vody a ledu, mohou být kontaminované nebezpečnými mikroby a chemikáliemi. Toxické chemikálie se mohou tvořit ve zkažených a zplesnivělých potravinách. Pečlivý výběr surovin a jednoduchá opatření, jako jsou mytí a odstraňování slupek, mohou toto riziko snížit.

 

• Používejte nezávadnou vodu nebo ji upravte tak, aby závadná nebyla.
• Vybírejte čerstvé a nezávadné potraviny.
• Volte zpracované potraviny, jako například pasterované mléko.
• Omývejte ovoce a zeleninu, zvláště důkladně, pokud je jíte syrové.
• Nepoužívejte potraviny po uplynutí doby jejich trvanlivosti a data použitelnosti.

 

Rada na závěr: Klobásám, salátům, šlehačkovým náplním a podobným dobrotám se v letním období raději vyhněte, pokud nemáte jistotu, že byly skladovány předepsaným způsobem.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře