Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Sezóna jahod vrcholí! Co všechno si z nich můžete připravit dobrého?

10 nejlepších jahodových receptů: Sladké i slané pochoutky s chutí léta

Jahody
zdroj: Thinkstockphotos Jahody
aktualizováno 03.06.2014, 17:40 | 03.06.2014, 17:40 | doma.cz

Sezóna jahod vrcholí! Co všechno si z nich můžete připravit dobrého?

Jahody jsou šťavnaté, zdravé a patří mezi gastronomické perly letní sezóny. Jejich příprava není vůbec složitá, takže si je můžete udělat v mnoha podobách třeba i na chatě nebo chalupě.

 

Jak vybrat kvalitní jahody?

 

Jahody jsou čerstvé maximálně 48 hodin od sklizně. Jen do té doby si zachovávají typické pronikavé aroma a jasně červenou barvu. Ideální jsou samozřejmě celočervené, ale pro krátkodobou uchovatelnost se sklízejí i ty s nazelenalou špičkou. Plastová vanička nebo dřevěný košík by měly jahody chránit před otlaky. Jahody spotřebujte maximálně do 2 dnů. Jestliže je dáváte do lednice, měli byste je přikrýt fólií, aby neprochladly a nezměkly.

 

Dobroučké vitaminy

 

Jahody obsahují přes 80 procent vody, spoustu vitaminu C a E, vitaminy skupiny B. Žádné jiné tuzemské ovoce není tak bohaté na mangan jako jahody. Mangan je důležitý pro správnou funkci nervů, výživu vlasů a nehtů a dokonce funguje i jako mírné afrodisiakum.

 

A jaké jsou ty nejlepší recepty z jahod? Vyzkoušejte jahody na všechny způsoby – v salátu, s masem, pečené nebo jako zmrzlinu!

 

1) Jahodový závin

 

Přísady:

½ balíčku listového těsta, 100 g strouhanky, 1 lžíce másla, 100 g krystalového cukru, 1 vejce, 250 g mražených nebo čerstvých jahod


Postup:

Rozválejte ½ balíčku listového těsta na plát, pomalu orestujte 100 g strouhanky na 1 lžíci másla a necháme úplně vychladnout. Ke strouhance přidejte 100 g krystalového cukru a 1 vejce, vše dobře promíchejte a rozprostřete na plát těsta. Na strouhankovou náplň naskládejte 250 g jahod nakrájených na poloviny. Těsto zaviňte a nakonec potřete rozšlehaným vejce, Pečte 30 minut.

 

ČTĚTE TAKÉ:


RECEPTY na nejlepší domácí zmrzliny

Alergie na jahody a jiné ovoce

10 rychlých houbových receptů. Udělejte si guláš nebo je zalijte pivem!


2) Chřestový salát s jahodami


Přísady:

200 g jahod, 12 kusů stonků zeleného chřestu, 200 g majonézy, 20 ml olivového oleje, 400 g listového salátu (směs), 2 limetky, máte, sůl, bílý pepř.

 

Postup:

Jahody nakrájejte na čtvrtky, chřest na špalíčky. Salát omyjte, natrhejte na kousky a dejte na talíř. Na něj naskládejte i jahody a chřest přelijte zálivkou. Tu připravte z majonézy, kterou můžete nastavit olivovým olejem. Přidejte jemně sekanou mátu, limetkovou šťávu, sůl a pepř.

 


3) Domácí jahodová zmrzlina

 

Přísady:
400 g jahod, 5 lžic cukru, 1 puding za studena, 1 malá šlehačka.

 

Postup:
Jahody rozmizujte, přidejte cukr pudink a šlehačku a pořádně promíchejte. Nechte zamrazit ve vaničce a navrch posypte třeba oříšky, lístky máty nebo polyjte třeba čokoládovou polevou.

 


4) Vepřová panenka na jahodách


Přísady:
250g čerstvých jahod, 60 ml balsamicového octa, 2 lžičky práškového cukru, 2 hrsti polníčku, 5 lžic kvalitního olivového oleje, 100 ml masového vývaru, hrst čerstvé bazalky, 400 g vepřové panenky, špetka soli a čerstvě drceného pepře

Postup:
Jahody omyjte, překrojte napůl a promíchejte spolu s cukrem a octem. Nechte stát 15 minut v chladu. Na talíře rozložte omytý, osušený polníček, pokapaný olivovým olejem. Vepřovou panenku nakrájejte na plátky, lehce posypte solí a čerstvě drceným pepřem. Panenku zprudka orestujte na pánvi s rozehřátým olejem (stačí 2 minuty z každé strany). Poté zmírněte plamen a pečte ještě 10 minut. Porce masa položte na připravený polníček a přikryjte alobalem.

Na pánev, ve které jste restovali maso, nalijte vývar, přiveďte k varu a přidejte jahody. Vše zamíchejte a vařte přibližně 2 minuty na mírném ohni. Maso přelijte omáčkou, posypte čerstvou bazalkou a ihned podávejte.

 

ČTĚTE TAKÉ:

RECEPT: Letní buchta s jahodami
RECEPT: Letní jahodová polévka
Jahody: Přírodní recepty proti akné
Chlapské recepty s jahodami: mlaská celá rodina
PŘEHLED PO KRAJÍCH: Tady si už teď můžete nasbírat čerstvé jahody


5) Sušená šunka s jahodovým dipem a zeleným salátem

Přísady:
250 g jahod, plátky kvalitní sušené šunky, směs listových salátů, řepkový olej, pečivo, balsamikový ocet, čerstvě mletý pepř, drcené chilli papričky


Postup:
Jahody opláchněte, zbavte stopek a rozmixujte spolu s trochou balsamikového octa. Pokud vám vadí jahodová semínka mezi zuby, přepasírujte dip přes jemné sítko. Na závěr přidejte čerstvě mletý pepř, špetku drcených chilli papriček a vše důkladně promíchejte. Plátky šunky srolujte do úhledných roliček a naaranžujte na talíř. Okraj ozdobte listy salátu, zakápněte řepkovým olejem a ozdobte měsíčkem. Šunku podávejte s ostrým jahodovým dipem a pečivem.

 




6) Jahodový nákyp

Přísady:
5 vajec, 400 g jahod, 180 g krupicového cukru, 180 g hrubé mouky, 1 balíček vanilkového cukru, 1 citrón, moučkový cukr na posypání

Postup:
Žloutky vyšleháme s polovinou cukru a vanilkovým cukrem do pěny. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem a lžící citronové šťávy na pevný sníh. Obě hmoty lehce spojíme a nakonec vmícháme prosetou mouku s nastrouhanou kůrou z poloviny citrónu. Skleněnou zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme bílou strouhankou. Do mísy střídavě dáváme piškotové těsto a nakrájené jahody na kousky. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 45 minut. Po upečení necháme mírně vychladnout a podáváme pocukrované mírně vlahé.


7) Jahodový koktejl

 

Přísady:

250g jahod, 4 lžíce bílého jogurtu, 100 ml mléka, 1 vanilkový cukr, led


Postup:
Všechny suroviny rozmixujeme a nalijeme do sklenice s ledem. Ozdobíme celou jahodou.

Jahodový koktejl s polibkem
(Foto: isifa.com)


8) Jahodové hrudky

Přísady: 20 dkg hladké mouky, 10 dkg polohrubé mouky, 25 dkg tuku, 1 žloutek, lžička octa, špetka soli, 500 g čerstvých jahod, moučkový cukr

 

Postup:
Mouku smícháme a rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné zapracujeme tuk a do druhé tuk a směs žloutku, octa, soli. Obě těsta necháme v lednici vychladit a postupným skládáním je zapracujeme do sebe. Opět necháme těsto odpočinout, rozválíme ho na tenký plát. Rozkrájíme na čtverečky, do každého vložíme jahodu. Těsto uzavřeme a pomažeme rozšlehaným vejcem.

Hrudky urovnáme na plech a v rozehřáté troubě prudce zapečeme, 7 minut na 200°C a dále 15 minut na 170°C.

 



9) Osvěžující řezy s jahodami

Přísady:

Na plech 30 x 40 cm potřebujeme:
Těsto: 3 vejce, 80 g krupicového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lžičku nastrouhané citronové kůry (citron), 100 g hladké mouky, moučkový cukr na posypání


Náplň: 300 ml mléka, 1 balíček vanilkového pudinku, 600 g cukru, 100 g másla, 400 g jahod, 1 balíček dortového želé

Postup:
Žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme s polovinou krupicového cukru a s vanilkovým cukrem do husté pěny. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojíme, vmícháme citronovou kůru a prosátou mouku.

Hmotu rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 8 minut. Po upečení korpus sundáme z plechu, poprášíme moukou a otočíme na čistý papír nebo utěrku. Necháme při pokojové teplotě vychladnout. Pak papír opatrně odtrhneme a korpus rozkrojíme. Na krém uvaříme pudink a necháme ho vychladnout. Pak do něj zašleháme cukr a máslo. Povrch piškotu potřeme krémem. Na krém vyskládáme jahody. Želé připravíme podle návodu na obale a jahody jím potřeme. Necháme v chladničce zatuhnout a pak nakrájíme na řezy.

 


10) Steak s jahodovým přelivem a pečenou čekankou


Přísady: 800 g nízkého roštěnce, 100 ml sweet and chilli omáčky, špetka mořské soli, kvalitní olivový olej, 4 lžičky másla
Na omáčku: 800 g jahod, 2 špetky čerstvě mletého kardamonu, 50 ml růžového vína, špetka soli


Na čekanku: 100 g másla, 2 puky čekanky, 50 ml javorového sirupu, 100 g drcených vlašských ořechů, špetka soli, kvalitní olivový olej


Postup:

Hovězí roštěnec osušte a nakrájejte na porce po 200 g. do Maso vložte do misky a nechte přes noc marinovat ve sweet and chilli omáčce. Druhý den maso opečte z obou stran na pánvi s rozpáleným olejem. Po upečení steaky osolte, poklaďte plátky másla, přikryjte alobalem a uložte na teplé místo.

Polovinu jahod rozmixujte spolu s vínem, přidejte kardamon a krátce provařte. Druhou část jahod přidejte do hotové omáčky těsně před podáváním.Čekanku nakrájejte podélně na poloviny a krátce ji orestujte na přepuštěném másle s javorovým sirupem. Na závěr ji zasypte sekanými vlašskými ořechy. Hovězí steak servírujte s jahodovou omáčkou a opečenou čekankou.
 

5 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ivča 18:56 03.06.2014
Tahle holčina na fotce je zřejmě zlatokopka v reklamě. Je snad všude, pusu jak vytlemená žába a štěrbiny místo očí.