Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Připravili jsme pro vás pět marinád, kterým neodoláte. Vyzdvihnete jimi chuť masa a rozdráždíte chuťové pohárky.

4 nejlepší marinády na maso, které zvládne každý!

Grilovaná žebírka
zdroj: Thinkstockphotos Grilovaná žebírka
aktualizováno 18.07.2016, 09:56 | 18.07.2016, 09:56 | doma.cz/esn

Připravili jsme pro vás pět marinád, kterým neodoláte. Vyzdvihnete jimi chuť masa a rozdráždíte chuťové pohárky.

V obchodě sice můžete koupit již masa marinovaná, ale to vám nedoporučujeme hned z několika důvodů. Tím prvním je, že se již mnohokrát různým kontrolám, jak laiků, tak odborníků potvrdilo, že masa ze supermarketů, která jsou již naložená, bývají často zkažená. To ale bohužel nemáte šanci pod nánosem aromatického koření rozeznat ani po čichu ani po chuti.


Druhým důvodem je to, že marinády jsou všechny moc slané. Dokonce tak, že je to až nezdravé. Kvůli své slanosti chutnají všechny stejně a rozhodně to není v kombinaci s ne úplně čerstvým masem pro váš organismus dobré.


Marináda moschári

 

Marináda inspirovaná řeckým sluncem a vůněmi.

 

Budete potřebovat:

• Bílý jogurt - kelímek
• Sůl – ½ lžičky
• Pepř – ½ lžičky
• Červená paprika – 1 lžíce
• Chilli – špetka
• Česnek – 2 stroužky

 

Bílý jogurt smíchejte se všemi ingrediencemi, česnek nadrťte. Tato marináda se hodí ke všem masům, nejlépe se svou chutí ale doplňuje maso drůbeží. Skvělou funkci má při grilování křidélek, protože se jim díky ní nespálí kůžička, a tak budou mít čas se propéci uvnitř.

 

 


Marináda s čerstvými bylinkami a medem

 

Pět ingrediencí, jedna dokonalá chuť!

 

Budete potřebovat:

• Olivový olej – 250 ml
• Sůl – ½ lžičky
• Tymián – 5 snítek
• Rozmarýn – 1 snítka
• Med – 3 lžíce

 

Vše smíchejte v míse s olejem. Bylinky nemusíte trhat ani krájet, stačí je tam ponořit celé. Maso v marinádě nechte alespoň dvě hodiny naložené. Sladkou chuť medu můžete později zmírnit pár kapkami citrónu. Tato marináda se obzvláště hodí na vepřové maso!
Marináda z acidofilního mléka

 

Marináda z acidofilního mléka

 

Pro ty, co prahnou po zdraví!

 

Budete potřebovat:

• Acidofilní mléko – 300 ml
• Majoránka – 2 lžičky
• Sůl – ½ lžičky
• Česnek – 2 stroužky
• Pepř – 1 lžička

 

Všechny ingredience smíchejte s acidofilním mlékem. Sůl a pepř použijte nejlépe čerstvé – z mlýnku.

 

Tato marináda se nejvíc hodí ke kuřecím prsům, ale vaší fantazii se meze nekladou.


NEJLEPŠÍ RECEPTY NA GRILOVANÁ KŘIDÉLKA:

Carolina wings - pravý americký recept

Pikantní křidýlka se sezamovými semínky

Americká bufallo křidýlka s dressinkem


Jemně ostrá marináda pro pány

 

Milovníci krkovice si zde přijdou na své!

 

Budete potřebovat:

• Dijónská hořčice – 4 lžíce
• Olivový olej – 200 ml
• Pepř – 1 lžička
• Sůl – 1 lžička
• Tymián – 4 snítky


Krkovici nejdříve naložte alespoň na hodinu do oleje. Maso potom hezky zkřehne a půjde vám snáze rozkousat! Všechny ingredience smíchejte a maso v marinádě nechte opět alespoň hodinu. Během grilování maso zbytkem marinády potírejte.


Naše tipy: Při marinování masa na grilování rozhodně využijte sezóny a zajděte si do obchodu nebo na zahrádku pro čerstvé bylinky. Jejich chuť se s chutí bylinek sušených nedá vůbec srovnávat!

16 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Láďa 11:26 10.06.2017
Na kolik masa jsou ty dávky?
Hana 21:15 31.05.2017
Dobrý den, pokud sháníte nějaký skvělý recept na grilování, já například miluju nádivku! Skvělý recept mám odsud http://www.grilykrby.cz/recepty-na-grilovani/drube...
Hana 22:27 29.04.2017
Skvělé recepty, rozhodně budu muset vyzkoušet! U nás doma poslední dobou frčí tento recept http://www.grilykrby.cz/recepty-na-grilovani/drube...
Alena Šamánková 11:48 21.10.2016
Mam vyzkoušeno po x pokusech,že nejjednodušší marinada je maso se nesolí případně jen marináda (Dle profi kuchaře) a pokud chci naložit jakékoliv maso před pečením nebo grilováním i na několik dní stačí pokapat citronovou šťávou pochopitelně z živých citronů a potřít kvalitnějším olejem. A pochopitelně nesolím a zařu do krabičky s víčkem.Před úpravou vetřu podravku nechám hodinu v chladnu a peču.Mě vegeta nevadí komu vadí osolí okoření a tepelně upraví.

Marián Hyčko 07:45 17.09.2016
Každý, kdo maso nakládá a marinuje ("nejlépe do druhého dne") aby údajně vynikla jeho chuť je u mne barbar a v kuchyni nemá co dělat. Já si chci pochutnat na mase a ne na spalenem koření. Já maso pouze osolim a opeprim ogriluji a pak ať si na to každý dá co chce. A ve týče vybavení kuchyně kořením? Mám vše jak pro českou, tak i pro zahraniční kuchyň vč. orientální.
Eva 10:53 26.07.2016
Jeffe... je mě také 50 a nemám v kuchyni ani rozmarýn ani tymián a světe div se žijeme všichni spokojeně.
Kara 10:45 21.07.2016
Jeff...jak chlapa..i ženy milují kus masa...a co se týče koření mám doma snad vše na co si vzpomenete..to je základ...včetně dijonské hořčice :) maso je prostě maso a marinované už tuplem. A souhlasím s názorem, že pokud doma někdo nemá základy, nemá v kuchyni co dělat..znám ženu..je jí 50 a doma má sotva sůl, pepř a papriku...hrůza!!!
Tomáš 16:45 08.06.2015
Tak si to koupím ne :D pre boha :D
Jeff 09:24 13.08.2014
Pokud v kuchyni nemáte základní koření, jako tymián, rozmarýn, nemáte tam co dělat! A o dijonské hořčici nemluvím, základ každého milovníka masa! CHLAPA
míla 08:59 03.07.2014
Však to nemusí být takový problém. Oproti jiným marinádám to je hračka, na internetu je spousta těžších receptů. A tymián se dá koupit v každé zelenině nebo potravinách.
1 2