Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Špatně naporcované kuře může znamenat zkažený oběd. Aby nebyla stehna syrová a křídla vysušená, mrkněte na správný postup!

Jak správně naporcovat kuře do trouby!

Žena jí maso
zdroj: isifa.com Žena jí maso
aktualizováno 15.08.2012, 00:00 | 15.08.2012, 00:00 | doma.cz/ina

Špatně naporcované kuře může znamenat zkažený oběd. Aby nebyla stehna syrová a křídla vysušená, mrkněte na správný postup!

Nechystáte-li kuřecí pečínku pro více hostů, je mnohem lepší kuře předtím naporcovat a případně použít pro přípravu i několika různých pokrmů. Každá jeho část má totiž jinou velikost a tomu bychom měli přizpůsobit i úpravu masa, tak aby se nám nestalo, že stehna budou ještě polosyrová a prsíčka už budou vysušená. Jak tedy na to?

 

Pečené kuře
(Foto: isifa.com)

 

Nejprve kuře očistíme, případně odstraníme zbytky peří a odstřihneme tzv. letky.

 

• Rozpůlení: Ostrým nožem (případně nůžkami na drůbež) veďte řez podél prsní kosti odshora dolů. Obraťte a oddělte od biskupa podél páteře. U druhé poloviny můžete páteř ponechat nebo rovněž odříznout.


• Oddělení stehen: Drůbež položte „na záda“ nebo rozpůleným vnitřkem dolů. Stehna odtáhněte od trupu, kůži prořízněte, stehna otočte směrem ven, až se vykloubí. V tomto místě je odřízněte od trupu.


• Dělení velkých stehen: Oddělená velká stehna položte kůží na prkénko, nahmátněte kloub a tam prořízněte.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Babicův myslivecký řízek s houbami bude chutnat všem!

Poctivý chléb: Jak ho vybrat a skladovat

Nakládané okurky: Unikátní recept z Moravy!


• Odříznutí křídel: Křídla přitlačte k trupu, až se ukáže ramenní kloub pod kůží. Veďte nožem řez směrem k trupu, kloub prořízněte. Křídla odřízněte.


• Dělení prsíček a zad: Prsíčka odtáhněte od zad, prořízněte mezi ramenními kostmi. Záda dělte napříč. Prsíčka podél středové prsní kosti rozpulte. Velká prsa porcujte napříč vlákna na libovolné porce.


Pár tipů, které se vždycky hodí:


• chlazené maso vydrží v chladničce 2 – 3 dny, skladujte jej při maximální teplotě do čtyř stupňů.


• kuřecí maso vždy pečlivě tepelně upravte (zapomeňte na úpravu rare či medium, vždy jen well done)

 

Kuře
(Foto: Oficiální zdroj)


• kvalitně krmené kuře poznáte podle výšky jeho prsou, platí čím vyšší, tím lepší


• žluté zabarvení kuřete je známkou kvalitního a dobře krmeného chovu (vyzrálosti masa), u nás takové na trh dodává společnost Vodňanská drůbež pod názvem Zlaté kuře.
 

 
4 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře