Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Jak správně skladovat ty spousty jablek a hrušek, které jste právě sklidili? Je to docela věda.

Ovoce je sklizeno. Kam s ním + RECEPTY

Skladování zeleniny a ovoce
zdroj: Tn.cz/ thinkstockphotos.com Skladování zeleniny a ovoce
aktualizováno 20.10.2018, 00:09 | 20.10.2018, 00:09 | doma.cz

Jak správně skladovat ty spousty jablek a hrušek, které jste právě sklidili? Je to docela věda.

Aby vám jablka, hrušky a další ovoce vydržely přes zimu, musíte vybrat jen ty dokonale zachované kousky. Jinak se vám zkazí a veškeré přípravné práce budou zbytečné.

Ideální na uskladňování jsou co nejodolnější odrůdy, kterým nevadí choroby ani poškození nárazem. Ovoce by mělo být sklizeno ne zcela zralé a pak by se mělo uložit do sklepa, kde se pomalu přizpůsobuje chladnoucímu prostředí. Tam ovoce dozraje do takové zralosti, kdy je nejchutnější.

ČTĚTE TAKÉ:
Uložte zahradu k zimnímu spánku
Vyrobte si originální koše a bedýnky na ovoce a zeleninu

Nezapomeňte ovoce během zimy kontrolovat. Ideální je to nejméně jednou za 14 dní, ale v krutých mrazech, které by nás měly čekat například tuto zimu, můžete i častěji.

Není sklep jako sklep

Na skladování ovoce je nejtěžší vybrat správné místo. Je to docela obtížné – buď ho máte, anebo nemáte. Pokud však máte na výběr z více možností, měli byste si ho vybírat podle následujících hledisek:

- sklep by měl být chladný, ale ne přemrzlý. Teplota by rozhodně neměla ani v těch nejtužších mrazících klesat moc pod nulu. V zimě je nejvhodnější teplota kolem 0 až 4 stupňů nad nulou.
- sklep by měl být co nejlépe odvětrávaný. To znamená žádné prostory uzavřené jako bunkry. Naopak, měli byste hledat místo, které má alespoň dvě okénka umístěná tak, aby do sklepa nedopadalo sluneční světlo.
- vzdušná vlhkost by neměla být příliš nízká, ale ani vysoká. V konkrétních číslech to znamená, že by se měla pohybovat kolem 80 procent.
- sklep by měl být vyhrazen jen a pouze pro ovoce. To znamená, že byste v něm neměli skladovat nejen žádné chemikálie, ale například ani zeleninu. Proč? Mezi ovocem a zeleninou se velmi snadno přenášejí plísně, které vám rychle zlikvidují celou úrodu…


Jak připravit sklep na zimu

Není to nic těžkého. Je jen potřeba vyčistit všechny kouty od nečistot a také od stop plísní a hub. Na zdi patří pálené vápno a sirný knot, který je zlikviduje.

Měli byste také očistit všechny police a krabice, v nichž mají být jablka umístěná. Na ně by se měl použít buď roztok skalice,  sody, nebo hypermanganu.

Jak ukládat?

Už generace se používají nízké dřevěné krabice nebo přepravky – a osvědčily se tak, že nemá smysl to měnit. Dnes sice spousta lidí experimentuje s plastovými, ale dřevo je pořád dřevo. Rozhodně se vyhněte krabicím papírovým, které mají problém s absorpcí vlhkosti. Krabice by se neměly vršit na sebe do nebetyčných výšek, bohatě stačí dvě vrstvy, Přitom platí, že ta horní by měla být jablky osazena řidčeji, abyste mohli kontrolovat, jak na tom ovoce je. Další zásadou, na níž byste neměli zapomenout, je ukládat jablka stopkami dolů.

Pokud se vám urodilo skutečně hodně ovoce, budou se vám hodit některé naše recepty:

Nepečený jablečný koláč

Rýžová kaše se švestkami
Jablková povidla s vůní podzimu
Pečená jablka s vanilkovou omáčkou
Švestky s kuskusem a kuřecím masem
 

 
2 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře