Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Nestíháte vánočku upéct? Poradíme vám, jakou návštěva ani nerozezná od domácí!

Test vánoček: Tuková, nebo máslová? A ve které je nejvíc rozinek?

Vánočka
zdroj: Thinkstockphotos Vánočka
aktualizováno 19.12.2012, 13:50 | 19.12.2012, 13:50 | doma.cz/ina

Nestíháte vánočku upéct? Poradíme vám, jakou návštěva ani nerozezná od domácí!

U koupě vánočky se může člověk pěkně nachytat. Pokud se nechcete dočkat toho, že vás v celé vánočce čeká jen osm rozinek, nebo vysušeného těsta, které škrábe v krku, potom pozorně prostudujte test ve spolupráci s Vitalia.cz.

 

Vánočky již tradičně patří k Vánocům. Nakoupilo se několik druhů z běžné nabídky obchodů. „Kvalita se proklamuje hlavně v názvech, ve složení je pak avizovaného tuku, másla, mandlí či rozinek pomálu,“ říká šéfredaktorka Vitalia.cz Lenka Krbcová.
Označení „tuková vánočka“ sice naznačuje něco extra, ve skutečnosti neznamená vůbec nic, tuk je nutně ve všech vánočkách, bez něj ji nevyrobíte. Jenže vzhledem k tomu, že mnozí pekaři používají tuku jen nezbytně nutné množství, vánočky pak nejsou vláčné, ale suché a dusivé.

 


„Vánočka margarínovo-olejová“, to už by tak dobře neznělo. Ve skutečnosti by to byl pro některé výrobky na našem trhu nejvýstižnější název.

 

ČTĚTE TAKÉ:


Velký test „vaječňáků“: Který se nejvíce hodí do nápojů a který boduje v cukroví?

Velký test TUKŮ NA PEČENÍ: Se kterým bude vaše cukroví nejlepší


Lepším vodítkem je zdánlivě název „máslová“. Podle vyhlášky totiž může být výrobek nazvaný máslovým pouze „je-li tukem použitým do těsta výhradně máslo“. Ale nedělejme si iluze, osminku v půl kilové vánočce určitě nenajdeme.

 

Podívejte se pro srovnání do fotogalerie.


Nejlépe v testu dopadly vánočky rakouského výrobce se skromným označením „vánočka“ a „vánočka s rozinkami“. V tomto pečivu je plných sto osm gramů rozinek – zatímco v jiné vánočce pouhých osm gramů, tedy o plných sto gramů méně. „Tuto českou vánočku jsme rozkrájeli a rozinky počítali. Je jich osm malých kousků,“ popisuje Lenka Krbcová. Mandlemi se u této „mandlemi sypané“ vánočky šetřilo ještě víc – na povrchu najdeme jen 4 gramy mandlových lupínků.

 

Super recept na domácí vánočku najdete na POKLIČKA.CZ:

Vánočka: Neodmyslitelná součást Vánoc

Česká vánočka


Některé vánočky naopak obsahují složky dost nečekané, třeba arašídy či papayu, a také pořádnou porci „éček“, například zbytečných barviv.


Názvy jsou velmi zavádějící, uvedené suroviny sice ve vánočkách jsou, ale v tak zanedbatelném množství, že pak název sklouzává na hranu fikce a reality. To je jako upéct třípatrový vaječný dort a použít jedno eskové vejce!


Článek v plném znění najdete zde.
 

 
6 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Jana 22:19 19.12.2012
Nic proti článku,ale na všech obrázcích máte štolu!!! A jinak-vánočku určitě domácí,nesnáším kandované ovoce,které je ve všech kupovaných :(
Do vánočky patří především mandličky a rozinky.