Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Co takhle si o víkendu upéct cibulový chléb, pivní housky a křupavé dobroty? Máme jedinečný recept od Jiřího Babicy.

Upečte si vlastní housky! Recept od Jirky Babicy

Pivní housky s cibulovým máslem
zdroj: TV Nova Pivní housky s cibulovým máslem
aktualizováno 11.05.2012, 14:01 | 11.05.2012, 13:36 | Nova.cz / doma.cz/ina

Co takhle si o víkendu upéct cibulový chléb, pivní housky a křupavé dobroty? Máme jedinečný recept od Jiřího Babicy.

Vůně pečeného chleba, která provoní celou kuchyni, je opravdu vábivá a následná konzumace domácího pečiva ještě vábivější. Pusťte se tedy do pečení a potěšte sebe i své blízké. Není nad to, zakousnout se do čerstvé domácí housky i jiných upečených dobrot. Babica si pro vás připravil chutné recepty na domácí cibulový chléb i pivní housky! A další, tak se podívejte.
 


Domácí cibulový chléb s tvarůžkovou pomazánkou

Babica vyrazil až do Opavy za Jitkou Weissovou, aby vám společně upekli domácí chleba.

Potřebujeme:

500 g mouky (směs hladké a špaldové),
1 kostku droždí,
1 cibuli,
1 lžičku cukru,
250 ml vlažné vody,
1 lžičku kmínu,
1–2 lžičky soli,
olej


Na pikantní tvarůžkovou pomazánku:

1 balíček tvarůžků,
1/2 měkkého tvarohu,
5 dkg másla,
10 dkg majonézy (nebo zakysané smetany),
10 dkg měkkého salámu,
2 uvařená vejce,
1 lžíci hořčice,
1/2 kapie,
1 kyselou okurku,
1 cibuli,
2–3 stroužky česneku,
mletou papriku,
chilli,
sůl, pepř

 


Z kostky droždí, cukru a vody uděláme kvásek. Cibuli nakrájíme a osmahneme dozlatova na oleji. Mouku prosejeme, přidáme sůl, kmín, kvásek, promícháme a necháme vykynout. Do vykynutého těsta přidáme cibuli a dáme do formy, necháme ještě chvíli vykynout, poté pečeme při 180–200 stupních asi 50 min.

Příprava pomazánky: Zeleninu nasekáme, přidáme prolisovaný česnek, vejce, měkký salám a tvarůžky, dále vmícháme tvaroh, máslo, majonézu a přidáme koření. Vše promícháme a mažeme na chléb.

 

 



Pivní housky s cibulovým máslem

Domácí housky mají jedno kouzlo – chutnají daleko lépe nežli ty kupované! Tkví to nejen v jejich procesu přípravy, do kterého se může zapojit celá rodina, ale také v rozléhající se vůni, která vás rozhodně naláká. Zkuste Babicovy pivní housky s chuťově zajímavým máslem.


Potřebujeme:


Na těsto:

500 g polohrubé mouky,
1/2 kostky droždí,
1 vejce,
125 ml horké vody,
125 ml černého piva,
4 lžíce olivového oleje,
tvrdý sýr,
pivo,
slunečnicová semínka,
sezam, mák, kmín,
dýňová semínka,
sůl, hrubou sůl


Na cibulové máslo:

2 cibule,
1 lžíci hořčice,
máslo,
olej, sůl
petrželku


Smícháme vodu s pivem, přidáme droždí, rozmícháme a pomalu zapracujeme mouku, sůl, olej a promícháme v těsto, které necháme v teple vykynout asi 1 hodinu. Znovu propracujeme a uděláme asi 40g houstičky, které dáme na plech s pečicím papírem. Skládáme do tvaru slunečnice. Potřeme vejcem smíchaným s troškou piva a jednotlivé housky posypeme sezamem, sýrem, mákem, kmínem, posolíme hrubou solí a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C 30 minut.

Cibuli nakrájíme najemno, orestujeme na oleji dohněda a necháme vychladnout. Smícháme rozměklé máslo se solí, hořčicí, přidáme cibuli a zamícháme.
Housky vyndáme a mažeme cibulovým máslem.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Nejlepší italská jídla v podání Jirky Babicy

Připravte si zdravý obídek! Recept na kuskus se zeleninou

Rekonstrukce bytu: čtyřčlenná rodina je nadšená!

 



Chřest s parmazánem a bazalkou

Jirkovo speciálo bude v podobě zdravé specialitky. Příprava chřestu není zdaleka tak složitá, jak se mnohdy zdá, tak se směle pusťte do vaření.

Potřebujeme:

600 g bílého chřestu,
150 g sušeného parmazánu,
200 ml zakysané smetany,
šťávu z 1 citrónu,
1 dcl bílého vína,
1 žloutek,
cukr,
sůl, pepř,
hrst bazalky,
1 lžíci másla – na vymazání zapékací misky


Horkou vodu osolíme, přidáme ½ šťávy z citrónu, víno, cukr a vložíme oloupaný chřest. Vaříme 5 minut. Poté chřest vyndáme a dáme do studené vody. Zakysanou smetanu smícháme se žloutkem, parmazánem, bazalkou, zbytkem šťávy z citrónu a pepřem. Formu vytřeme máslem, vložíme chřest, polijeme krémem a necháme zapéct v troubě při 200 °C na 5 minut. Jako přílohu podáváme na olivovém oleji opečenou bagetu.


 

Podívejte se také na:
Babicovo májové vaření po italsku
Sladké a slané řezy
Sladké záviny, kuřecí kapsy i plněné taštičky
Reprízujeme: Dobroty z listového těsta
Sladké i slané rolády od Babicy
Slané i sladké koláče
Nejen sváteční recepty

 



 

Staňte se fanoušky Babicových dobrot na Facebooku

 
9 hlasů
Vaše hodnocení