Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Manželé Holobradovi z Libčic u Nového Knína jsou známí výrobci perníkových betlémů. Podomácku vyrábějí betlémy z perníku již dvacet let. V roce 2010 dokonce se svým vánočním betlémem vyhráli soutěž TV Nova o nejhezčí vánoční výzdobu. Navštívili js...

Velký perníkový betlém: Úžasná galerie + návod, jak na něj

Vložit video na:

aktualizováno 21.12.2014, 00:32 | 21.12.2014, 00:32 | TN.cz

Manželé Holobradovi z Libčic u Nového Knína jsou známí výrobci perníkových betlémů. Podomácku vyrábějí betlémy z perníku již dvacet let. V roce 2010 dokonce se svým vánočním betlémem vyhráli soutěž TV Nova o nejhezčí vánoční výzdobu. Navštívili jsme je, aby nám ukázali, jak takové betlémy vznikají!

Podzim je u Holobradů vždy velmi hektickým obdobím, veškerý volný čas tráví členové domácnosti prací na vánočním betlémě, který je pak po dobu adventu vystaven v nedalekém Novém Kníně. Práce na betlémě probíhají většinou po večerech po práci, letos si však paní Holobradová vzala i dovolenou: "Já jsem si jí musela stejně vybrat, ale hodilo se to," směje se.

 

Letos si výsledek jejich usilovné práce mohou návštěvníci prohlédnout v Muzeu zlata Nový Knín. Na výrobu letošního betlému bylo použito deset kilogramů mouky, pět kilogramů cukru, půl kilogramu kakaa a půl litru rumu. Výroba trvala manželům Holobradovým přibližně tři týdny.

 

Počet postaviček v betlému u Holobradů každým rokem roste: "Letos jich máme sto, k tomu jedenáct domečků, jeden kostel a přes šedesát oveček, prasátek a jiných zvířat," prozradil Josef Holobrada. "My těch figurek děláme každý rok ještě o něco víc a pak je rozdáváme. Dáváme to před Vánoci místo přáníček," dodává.

 

Fotogalerie

1 / 7 Otevřít fotogalerii

 

A jak si podobný perníkový betlém vyrobit doma? Paní Holobradová používá do těsta 1 kilo mouky, 350 gramů moučkového cukru, 6 vajec, 6 lžic rozehřátého tuku, 12 lžic medu a perníkové koření. Těsto na přípravu perníčků se musí důkladně propracovat, protože nesmí být moc řídké. Nedrželo by pak totiž správný tvar. Poté se těsto vyválí přibližně na tloušťku tří milimetrů, formami se vykrájí tvary postav a dají se péct do trouby. Když jsou postavy upečené, ozdobí se bílkovou směsí. Výroba domečků do betlému je podobná jako u postav, jen s tím rozdílem, že domečky se musí vyřezávat.

 

Hotový betlém se ještě nakonec zasypává moučkovým cukrem, aby vypadal jako zasazený v zasněžené krajině. "Děti nám to na výstavě olizují a ochutnávají, takže musíme cukr neustále dosypávat," usmívá se Josef Holobrada.

0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře