Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Co myslíte, o kolik bakterií více se objeví v mase odloženém na kuchyňské lince místo v lednici? Až deset tisíc krát. Dodržování chladícího řetězce je pro kvalitu potravin velmi důležité, ale mnoho domácností ho stále podceňuje. Pokud chcete mít p...

Víte, jak správně skladovat potraviny?

Hubnutí
zdroj: Thinkstockphotos Hubnutí
aktualizováno 19.05.2015, 18:54 | 19.05.2015, 18:54 | Doma.cz/trm

Co myslíte, o kolik bakterií více se objeví v mase odloženém na kuchyňské lince místo v lednici? Až deset tisíc krát. Dodržování chladícího řetězce je pro kvalitu potravin velmi důležité, ale mnoho domácností ho stále podceňuje. Pokud chcete mít potraviny co nejdéle čerstvé a chutné, naučte se pár jednoduchých pravidel.

Správná teplota v chladicí části lednice by neměla přesahovat 4 °C a teplota v mrazící části by se měla držet nejlépe na -18 °C. Pro čerstvé maso je ideální teplota do 4 °C, mleté maso by se ale mělo skladovat při pouhých 2 °C. Ryby jsou na skladování ještě náročnější. Čerstvé mořské ryby si nejlépe zachovávají čerstvost při -1 až 2 stupních. Sladkovodní ryby snesou až 5 °C stupňů a výrobky z ryb je možné skladovat v teplotě 1 až 8 °C.

 

Nahoru nebo dolů?

 

Do dveří můžeme uložit například nápoje, vejce, hořčici, marmeládu či máslo. Na nejvyšší poličku se doporučuje ukládat aromatické potraviny jako sýry, kávu, hotová jídla a uzeniny. Některé, zejména americké chladničky jsou vybaveny speciálními přihrádkami na vejce a sýry, které zůstávají díky správnému umístění déle čerstvé. Navíc díky pohlcovači pachu si můžete kvalitní sýry vychutnat bez nepříjemné pachové stopy na ostatních potravinách. Pokud chladnička disponuje systémem Door in Door (dvojité dveře), je praktické mít nápoje, máslo či nejčastěji používané potraviny právě v této části. Nemusíte totiž při jejich vyndávání otevírat celou chladničku a zamezíte tak velkým tepelným ztrátám.

 

Ovoce a zelenina patří do boxů ve spodní části, ovšem pozor! Některé druhy do lednice nepatří: banány, mango, citrusy, ananas, také rajčata, okurky, lilky a brambory. Mají vysoký obsah vody a chlazení vede spíše k jejich rychlé zkáze než delší čerstvosti.

 

 

Na spodní přihrádku uložte ryby, maso a masné výrobky, do vyšších pater pak mléčné výrobky. Většina chladniček má od 4 do 6 vnitřních polic a díky tomu i dostatek prostoru pro vhodné rozmístění potravin.

 

Náš tip:

 

Některé moderní chladničky (například chladnička LG GMJ916NSHV) jsou proto vybaveny dvěma zásuvkami Moist Balance Crisper určenými speciálně pro skladování ovoce a zeleniny. Jejich hlavní výhodou je nastavitelná úroveň vlhkosti podle aktuálně skladovaného typu ovoce či zeleniny.

 

Jiní výrobci zase sází na promyšlené řešení prostoru vzhledem k tomu, že potraviny často nakupuje a uklízí jeden nebo dva lidé, ale do chladničky chodí pro něco každý člen rodiny. Například systém ledničky Samsung Food Showcase optimalizuje prostor – například tím, že dětská zóna je umístěna dole nebo že existuje samostatná, snadno přístupná přihrádka na nápoje.

 

PŘEČTI SI TAKÉ:

REVOLUČNÍ VÝZKUM: Některé potraviny je možné jíst, i když mají plíseň! Které to jsou?
I chladnička s mrazničkou potřebují jarní úklid. Jak na to?
Tyto potraviny do lednice nepatří, přesto je tam dáváme. SEZNAM


Styl a funkce

 

Dnešní chladničky už nejsou jen praktickým kuchyňským pomocníkem, ale zároveň i designovou perličkou vaší kuchyně. Mohou se pochlubit nadčasovým vzhledem, moderní nádech jim dávají i další nadstandartní funkce jako například nápojový automat či výrobník ledu.

 

Srdcem každé chladničky je bezpochyby kompresor. Sledujte při výběru údaje i o něm - lednice s lineárním kompresorem prodlužují životnost celé chladničky až na 20 let. Mimo to zaručuje tichý chod a úsporu energie.

 

V dnešní hektické době uvítáte i další programy, např. pro jednoduché odmazování ledničky, rovnoměrné proudění vzduchu a jeho filtraci, které prodlužují čerstvost potravin, i chytrou diagnostiku drobných závad.

 
20 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře