Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Z dovolené zbylo jen pár mušlí a magnetka na ledničce? Připomeňte si letní pohodu díky receptům, inspirovaným kuchyní oblíbených dovolenkových destinací.

5 jednoduchých receptů, které vám připomenou chuť dovolené

Sladkosti
zdroj: Getty Images Sladkosti
aktualizováno 25.08.2018, 00:06 | 25.08.2018, 00:06 | doma.cz

Z dovolené zbylo jen pár mušlí a magnetka na ledničce? Připomeňte si letní pohodu díky receptům, inspirovaným kuchyní oblíbených dovolenkových destinací.

Na dovolené můžete ochutnat suroviny, které u nás nebývají tak běžné, nebo je neumíte vhodně použít. Zkuste naše jednoduché recepty, výsledek stojí za to.


ŘECKO
Rajčatovo-houbová frittata s fetou


Na originální řecký sýr feta, který se tradičně vyrábí z čerstvého kozího a ovčího mléka a zraje v solném nálevu, jste během své dovolené v Řecku nemohli nenarazit. Regionální specialita je součástí nespočtu řeckých jídel. Fetu můžete využít do osvěžujících letních salátů, k těstovinám, grilovat jí se zeleninou či s masem. Díky dobré tavitelnosti je feta skvělá i na zapékání či gratinování, nebo jako náplň do omelet, pirohů či slaných koláčů. Neobejde se bez ní Choriatiki (řecký salát), Tyropitakia (plněné taštičky z listového těsta) či řecká frittata. A právě recept na rajčatovo-houbovou frittatu najdete níže.

 

Exotické recepty - 3
(Foto: Archiv firem)

 

Potřebujete:
1 šálek nasekané cibule
½ šálku čerstvých hub pokrájených na plátky
½ šálku cherry rajčat nakrájených na kostičky
¾ šálku nastrouhaného sýru feta
½ šálku pokrájeného sýru mozzarella
7 vajíček
1 lžíce olivového oleje
sůl a pepř na dochucení

 

Postup:
Předehřejte si troubu na maximum. Připravte si nižší zapékací mísu, nebo kastrol, aby se frittata dobře propekla. Na pánvičce osmahněte cibuli, dokud nezesklovatí, přidejte houby a plátky rajčat a asi 1 minutu restujte. Směs přendejte do nádoby na pečení. V misce rozšlehejte 7 vajec s nastrouhanou fetou, dle chuti dosolte a opepřete a zeleninovou směs zalijte. Na povrch rovnoměrně rozložte plátky sýru Mozzarella. Pečte po dobu zhruba 30-35 minut (dokud konzistence směsi není pevná). Po vytažení nechte 5 minut zchladnout a podávejte.

 

ZKUSTE TAKÉ:

Čočková polévka s fazolemi na slovenský způsob
Marinovaný králík na chorvatský způsob
Kološvárské zelí na maďarský způsob
Recepty s chapadly ovoněné Itálií

Růžové jahodové makronky

 

ŠPANĚLSKO
Horchata de Chufa


Připomínkou cest po Španělsku pro vás bude Horchata de Chufa (čte se orčáta de čufa). Za Mekku tohoto nápoje je považována Valencie. Jedná se o tradiční nápoj připravovaný ze superpotraviny chufy. Chufa jsou hlízky šáchoru jedlého, který je vzhledově podobný lískovým oříškům a má oříškovou příchuť. Nápoj má vynikající nutriční hodnoty, je bohatý na vlákninu, bílkoviny a přírodní cukry. Naopak obsahuje málo sodíku a zároveň postrádá cholesterol a lepek. Dá se připravovat na mnoho způsobů. Rozdrcené hlízky (prodává např. iswari.cz) se rozmíchávají ve vodě, mléce, nebo jeho rostlinných variantách. Některé recepty kombinují chufu i s ovocnými šťávami. V letních parnech ji podávejte na ledu, ale dá se pít i v teplé variantě.

 

Exotické recepty - 5
(Foto: Archiv firem)


Potřebujete:
1 vrchovatá lžíce (cca 15 g) Horchata de Chufa
300 g vychlazeného rostlinného, či kravského mléka
špetka skořice a kardamomu
led


Postup:
Horchatu de Chufa spolu s mlékem a kořením důkladně promíchejte v mixéru. Přelijte do vychlazené sklenice s ledem a přidejte brčko. Hladinu nápoje můžete ozdobit drcenými oříšky nebo jedlými květy.


Tip: Horchatu de Chufa můžete zkusit smíchat i s vodou naředěnou citrusovou šťávou (z limet, mandarinek, pomerančů). Dochucovat a zdrobit můžete např. kurkumou, drcenými oříšky či kakaovými boby. Fantazii a chutím se meze nekladou.

 

IZRAEL
Falafel se zeleninou s jogurtovým dresingem


Národní jídlo, které si přivlastňují Palestinci a Izraelci, vás nadchne svojí jednoduchostí a chutí dálek. Setkat se s ním můžete ale i v dalších zemích Blízkého východu jako je Egypt či Libanon. Smažené (zdravější variantou je upéci falafel v troubě) těsto zpravidla ve tvaru kuliček, či bochánků je připravováno z cizrnové pasty a vyniká kořeněnou chutí, kterou mu propůjčuje česnek, římský kmín, petržel, čerstvý koriandr a cibule. Podává se s čerstvou zeleninou, v pita chlebu a nesmí chybět dresing. Vegetariánské „karbanátky“ lze podávat i s cous-cousem. Pokrm je nejen chutný, ale i zdravý. Cizrna má totiž správný poměr živin, je plná rostlinných proteinů, vápníku, železa, magnézia, draslíku nebo manganu.

 

Exotické recepty - 4
(Foto: Archiv firem)

 

Potřebujete:
1 balení bio cizrnové směsi (např. Crispins Falafel)
300 ml studené vody
2 kávové lžičky olivového oleje
50 g nasekané petržele
olej na smažení
Suroviny na salát
600 g vyzrálých cherry rajčat
2 hrsti zeleného salátu Friseé
1 menší salátová okurka
olivový olej
sůl
Suroviny dresing
1 zakysaná smetana (180 g)
1 bílý jogurt (180 g)
2 stroužky česneku
sůl
citronová šťáva
čerstvě mletý bílý pepř

 

Postup:
Do nádoby nasypte 200 g cizrnové směsi, která je již dochucena skořicí, římským kmínem, novým kořením, koriandrem, zázvorem a muškátovým oříškem. Přidejte 300 ml studené vody a 2 lžičky oleje. Důkladně promíchejte a nechejte odležet 20 minut. Poté přidejte čerstvě nasekanou petržel a tvořte kuličky/bochánky, které smažte dozlatova na rozpáleném oleji. Po vyjmutí z pánve zbavte falafel pomocí ubrousku přebytečného tuku.

 

Mezitím připravíme salát. Omytou zeleninu nakrájíme. Cherry rajčata nožem rozřízneme na čtvrtinky a salátovou okurku na kostičky. Promícháme se salátem Friseé, jehož listy jsme jednou přeřízli a zakápneme olivovým olejem a lehce osolíme.
Na dresink si prolisujeme česnek a smícháme všechny suroviny.

 

ZKUSTE TAKÉ:

Recept na pravé americké lívance
RECEPT: Udělej si pravé americké cookies!
RECEPT na bezkonkurenční Apple Pie
Recept na americký sen: Muffiny s Coca Colou a marshmallow
RECEPT na Banana Bread lepší než ze Starbucksu


FRANCIE
Mražené parfait s exotickým ovocem


Slovo parfait znamená ve francouzštině „dokonalý“, a toto slovo přesně vystihuje dojem, který tento dezert zanechá. Parfait je sladký, mražený krém z vajec, cukru a sirupu, dokonale hladký a nadýchaný. Tento dezert si oblíbili i Američané, kteří k němu přidávají jogurt, ořechy nebo granolu, ale především alkoholické likéry nebo ovocné toppingy.

 

Exotické recepty - 2
(Foto: Archiv firem)


Potřebujete:
125 g cukru krupice
400 ml smetany 33%
2x 1,5 dcl likéru Baileys
2 ks bílků
1 dcl vody
120 g khaki
60 g liči
50 g mango

 

Postup:
Cukr s vodou svařte při 110 stupních.

Bílky vyšlehejte do sněhu, přidejte 1,5 dcl likéru a pomocí stěrky vmíchejte. Ušlehejte smetanu a také vmíchejte do vaječné hmoty. Vše vložte do forem a zamrazte.

Přidejte exotické ovoce podle chuti a důkladně zalijte druhou dávkou likéru.

 

LETNÍ STUDENÉ POLÉVKY
Studená polévka à la smoothie se špenátem, mladým ječmenem a chia semínky


Takzvané raw pokrmy jsou připraveny bez tepelné úpravy, díky čemuž jsou lépe stravitelné a mají také mimořádně vysokou výživovou hodnotu, protože si uchovají větší množství cenných živin, vitamínů a důležitých enzymů. A právě taková je i tato zdravá polévka, která skvěle chutná a přitom obsahuje látky působící pozitivně na naše zdraví.


Kapusta působí preventivně při těžkostech s trávením, má vysoký obsah kyseliny listové, vitamínů a minerálů. Mladý ječmen reguluje překyselení organizmu, hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Zpomaluje buněčné stárnutí, je přírodním antioxidantem, probiotikem a pomáhá i při chudokrevnosti.

 

Exotické recepty - 6
(Foto: Archiv firem)

 

Potřebujete:
1/4 čerstvého ananasu
1 banán
1 stonek řapíkatého celeru
1 zelené jablko
velká hrst čerstvých špenátových listů
šťáva z 1 citronu
2 čajové lžičky mladého ječmene
2 dcl vody
5 listů kapusty na vylepšení polévky



Postup:
Ananas zbavte hrubé kůry a podélně rozčtvrťte. Houževnatý střed nevykrajujte, pokud máte vysokootáčkový mixér na smoothie, hravě si s ním poradí. Ani jablko nemusíte zbavovat jádřince, pouze případné stopky. Vložte všechny suroviny do mixéru a rozmixujte do hladka. Vodu doporučujeme použít ledovou, smoothie bude více osvěžující.
K dozdobení polévku posypte chia semínky a plody góji.


Autory receptů jsou:
šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář
šéfkuchař Spa hotelu Lanterna Josef Tydlačka
Dodoni
Parvati

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře