Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

K Velikonocům patří bohatě prostřená tabule. Na té se v Česku nejčastěji objevuje beránek, mazanec, obarvená vejce a nádivka.

6 pestrých receptů na velikonoční nádivky: Tradiční, bez masa i bez kopřiv

Velikonoční nádivka - 5
zdroj: oficiální zdroj Velikonoční nádivka - 5
aktualizováno 25.03.2018, 00:22 | 25.03.2018, 00:22 | doma.cz

K Velikonocům patří bohatě prostřená tabule. Na té se v Česku nejčastěji objevuje beránek, mazanec, obarvená vejce a nádivka.

Česká republika patří k nejvíce ateistickým zemím v Evropě, přesto největší křesťanský svátek – Velikonoce – slaví a zvyky dodržuje až 90 procent Čechů. Spíš než s náboženstvím má však většina z nich Velikonoce spojené s příchodem jara a tradičními pokrmy.

 

„Velikonoční pokrmy mají v Česku více podob a zejména nádivka se objevuje hned v několika variacích. Některé nádivky obsahují houby, jiné uzené maso nebo slaninu. Snad každý do nádivky ale přidává zelené bylinky – ty symbolizují příchod jara. Nejčastěji se přidávají kopřivy, těch je ale v posledních letech nedostatek, a proto je Češi v receptech různě nahrazují. Oblíbenou náhražkou se stala petržel, pažitka nebo špenát,“ řekl Martin Prokop z e-shopu zfarmydomu.cz.


„Vzhledem k tomu, že Velikonoce jsou letos ve velmi časném termínu, bude to s kopřivami pravděpodobně slabší. Díky březnovému počasí v zimním chladném stylu, je možné očekávat značný nedostatek jarních bylin, to znamená i kopřiv,“ vysvětlil Jaroslav Čuba, zástupce ředitele Střední odborné školy Jarov pro zahradnické obory.


A kde kopřivy zkusit hledat? „Kopřivy nejčastěji rostou v blízkosti řek a potoků nebo na okrajích lesů a luk, zásadně však na vlhčích místech,“ doplnil Jaroslav Čuba.


Tipy na velikonoční nádivky pro milovníky tradice i změn, pro vegetariány i pro ty, co letos nenajdou kopřivy:


TRADIČNÍ
Velikonoční nádivka s uzeným

 

Velikonoční nádivka - 3
(Foto: oficiální zdroj)


Ingredience: 10 včerejších rohlíků, 340 g Hamé Uzeného masa (2 skleničky), 400 ml mléka, 200 g baby špenátu, 100 g petrželky, 130 g másla, 6 vajec, 1 lžička a špetka soli

 

Postup: Troubu předehřejte na 180 °C. Rohlíky nakrájejte na kostičky a dejte na chvilku vyschnout do trouby. Pak dejte do větší mísy a zalijte trochou mléka. Máslo utřete se solí. Uzené maso nakrájejte nadrobno. Baby špenát s petrželkou přelijte vroucí vodou, slijte, zchlaďte ledovou vodou, znovu slijte a nechte okapat. Zelené lupení nakrájejte na drobno. Oddělte žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli vyšlehejte sníh. Žloutky rozkvedlejte a spolu se zbytkem mléka vlijte do mísy s rohlíky. Přidejte špenát s petrželkou, maso, máslo a promíchejte, aby vám vznikla stejnorodá směs. Poté pozvolna vmíchejte sníh. Zapékací misku vyložte pečícím papírem a směs vyklopte a zarovnejte. Dejte péct dozlatova na 50 minut.


KŘUPAVÁ
Chlebová nádivka s mandlemi

 

Velikonoční nádivka - 2
(Foto: oficiální zdroj)


Ingredience: 1/4 starého chleba, mléko, 6 vajec, 250 g lesních hub, 100 g mandlí, 2 větší cibule, sádlo, drcený kmín, česnek, sůl


Postup: Chleba nakrájený na kostky zakápneme mlékem. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme sníh. Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme s houbami, česnekem a drceným kmínem na sádle. Po vychladnutí přidáme ke chlebu a společně se sněhem jemně promícháme. Dáme do vymazané formy a pečeme na 180 °C 30 minut.

 

MASITÁ
Staročeská nádivka

 

Velikonoční nádivka - 6
(Foto: oficiální zdroj)


Ingredience: 6 žemlí, mléko, 4 dkg másla, 4 žloutky, sníh ze 4 bílků, sůl, 5 dkg anglické slaniny, 25 dkg pečeného kolena, pepř, pažitka, tuk na vymazání pekáče, strouhanka
 

Postup: Rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu. Žemle necháme pokrájené v mléce dostatečně nasáknout. V míse utřeme máslo se žloutky. Do směsi přidáme vymáčené žemle, osmaženou slaninu a na kostičky nakrájené pečené koleno. Podle chuti opepříme, osolíme a přidáme nasekanou pažitku. Promícháme a nakonec přidáme sníh z bílků. Pekáč či zapékací misku vymažeme máslem nebo sádlem a vysypeme strouhankou. Pečeme v troubě zhruba 45 minut až 1 hodinu dozlatova na 180 °C.


BEZ KOPŘIV
Špenátová velikonoční nádivka

 

Velikonoční nádivka
(Foto: oficiální zdroj)


Ingredience: 10 rohlíků, 7 vajec, 200 ml mléka, sůl, pepř, muškátový oříšek, 350 g hovězího salámu, 1–2 lžíce sádla, 1 lžíce pažitky, 1 lžíce petrželky, 5 lžic čerstvého špenátu, ½ lžičky prášku do pečiva, 1 větší lžíce másla


Postup: Rohlíky nakrájíme nadrobno, žloutky smícháme s mlékem a nalijeme na rohlíky. Přidáme koření, na kostičky nakrájený hovězí salám a rozpuštěné sádlo. Natrháme na malé kousky bylinky, špenát na větší kousky a přidáme ke směsi. Promícháme s práškem do pečiva a přidáme sníh z bílků. Pečeme v troubě zhruba 45 minut na 180 °C.

 

BYLINKOVÁ
Nádivka Pepka námořníka

 

Velikonoční nádivka - 8
(Foto: oficiální zdroj)

 

Ingredience: 280 g toastového chleba, 400 ml plnotučného mléka, 1 lžíce sádla, 400 g uzené krkovice, 1 šalotka, 100 g čerstvých kopřiv, 100 g baby špenátu, 6 žloutků, 3 lžíce majonézy, 6 bílků, 1 lžička soli, Špetka muškátového oříšku, Špetka mletého pepře, 100 g mandlí na plátky, olej na restování a vymazání formy

Postup: Troubu rozehřejeme na 200 °C, toastový chléb nakrájíme na kostičky, vložíme na plech a pečeme cca 5 minut, poté jej přendáme do větší mísy a zalijeme mlékem. Uzenou krkovici nakrájíme na malé kostičky, orestujeme na sádle na pánvi, necháme vychladnout. Rozehřejeme olej a orestujeme šalotku, kterou jsme pokrájeli nadrobno, přidáme kopřivy, špenát a necháme zavadnout, stáhneme z plamene a necháme vychladnout. Žloutky smícháme s majonézou, solí, muškátovým oříškem a pepřem, přidáme k toastovému chlebu i s opečenou krkovicí a špenátem a kopřivami. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, který opatrně zapracujeme ke směsi, formu nebo formičky na nádivku vymažeme olejem a naplníme nádivkou, pečeme 30 minut.

 

BEZ MASA
Velikonoční vegan nádivka

 

Velikonoční nádivka - 7
(Foto: oficiální zdroj)

 

Ingredience: tři celozrnné bagety, cca 4dcl rostlinného mléka, 1 uzené tofu = 250 g, 1 červená cibule, 1 menší pórek, 1 šalotka, 1 menší červená paprika, dvě hrstky kopřivy, hrst medvědího česneku, pažitka a petrželová nať podle chuti, olej, sůl, pepř, 2 čajové lžičky uzené červené papriky, 2dcl vody, 2 polévkové lžíce rýžové mouky

 

Postup: Do velké mísy dejte nakrájené rohlíky a zalijte mlékem. Nakrájejte si cibulky a pórek a smažte na oleji, až cibule změkne, přidejte papriku a tofu nakrájené na proužky anebo kostky. Osolte, okořeňte, přidejte i červenou uzenou papriku. Zalijte vodou a přidejte rýžovou mouku. Dobře promíchejte, nechte přejít varem a odstavte. Troubu si předehřejte na 190°C. Formu si vymažte a vysypte. Všechny bylinky umyjte a nasekejte na menší kousky. K namočenému pečivu přidejte cibulovou směs s tofu, a také přidejte bylinky, dobře promíchejte a dejte do formy. Pečte cca 1 hodinu.

 

Děkujeme za poskytnutí receptů:
Značce Vitana
Značce Hamé
Martině Schmidtové z blogu Tina je doma
Blogu blog.kitchenaid.cz
Kataríně Prokopové z zfarmydomu.cz

0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře