Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Chřestová sezóna začíná, nenechte se při nákupu napálit.

8 zásadních informací o chřestu, díky kterým si jeho sezonu užijete naplno + RECEPT

Chřest
zdroj: Thinkstockphotos Chřest
aktualizováno 02.05.2018, 16:05 | 02.05.2018, 16:05 | doma.cz

Chřestová sezóna začíná, nenechte se při nákupu napálit.

Chřest, ať už bílý nebo zelený, je po staletí uznávanou lahůdkou. Jeho jemná a delikátní chuť, stejně jako široké možnosti využití a relativně snadná příprava, láká stále více gurmánů.

 

Český chřest je navíc nejen u nás, ale i ve světě známý svou prvotřídní kvalitou. Češi chřest dodávali již na císařský dvůr, jeho proslulost byla však utlumena za socialismu, kdy byl považován za buržoazní pochutinu a jako takový neměl na jídelníčku místo. Tradici pěstování chřestu u nás pak v 90. letech vzkřísili (paradoxně) Holanďané. Bohužel se však kvalitní český chřest stále ve velkém exportoval a k nám se naopak dostávala zahraniční a méně kvalitní produkce.


Tradičními milovníky chřestu jsou Němci, Rakušané a Holanďané, ti logicky patří také mezi největší světové konzumenty. Co se odrůd týče, u zákazníků zaznamenáváme ještě pořád výraznější zájem o chřest bílý než o jeho zelenou variantu, a to zhruba v poměru 5:1.


Jak se chřest pěstuje?


Chřestová sezóna je poměrně krátká – trvá zhruba dva měsíce, od poloviny dubna do června. Jeho pěstování vyžaduje specifické prostředí i klima. Tato zvláštní plodina potřebuje lehkou písčitou půdu, která je poměrně vzácná. V České republice se jedna z mála takovýchto lokalit nachází na Mělnicku. Tento region se rovněž vyznačuje klimatem, které není ani kontinentální, ani suché a přesně to chřestu svědčí.

 

Chřest - 4
(Foto: oficiální zdroj)


Jaký je rozdíl mezi bílým a zeleným chřestem?


Bílý chřest roste bez přísunu slunečního svitu, přihrnutý zeminou a vše jistí ještě černá ochranná fólie. Kvůli nedostatku světla v něm tedy nevzniká zelené barvivo chlorofyl. V zeleném chřestu naopak vesele probíhá fotosyntéza, která mu dodává charakteristickou výraznou barvu.


Bílý je v důsledku toho jemnější chuti, a sluší mu proto jen jednoduchá úprava. Zelený je naopak výraznější a na talíři tak snese i o něco „odvážnější“ kombinace.

 

Chřest - 3
(Foto: oficiální zdroj)


Chřest jako přírodní lék?


Chřest je jednou z nejzdravějších plodin, kterou si můžeme dopřát. Obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a stopových prvků. Chřest stimuluje krvetvorbu, přispívá ke správnému fungování srdce a tím zásobování mozku a jiných orgánů kyslíkem. Velký podíl vitamínů skupiny B, betakarotenu a zinku působí příznivě na naše vlasy, pleť a nehty. Kyselina listová a niacin omlazuje buňky a optimalizuje hormonální procesy v našem těle. Stejně tak je chřest účinným pomocníkem pro udržování mentální kondice a soustředění, napomáhaná dobré paměti a zdravému spánku.

 

Kam na chřest?

* Kvalitní český chřest si můžete koupit přímo u pěstitele: zajeďte si na farmu v Hostíně u Vojkovic, ideálně v sobotu 12.5., kdy se zde konají chřestové slavnosti s bohatou ochutnávkou, kulturním programem i možností nakoupit si zásoby domů. Více na ceskychrest.cz.
 

* Nabídku čerstvého chřestu mají i supermarkety a on-line rozvážkové obchody, například Tesco nebo rohlik.cz.
 

* Na lákavé chřestové menu zve například síť restaurací Vapiano, které najdete v Praze na Chodově a v Quadriu. Vybírat můžete z krémové polévky z bílého chřestu, těstovin s bílým chřestem nebo s rositta, ve kterém objevíte chřest bílý i zelený. Více na https://cz.vapiano.com.

 

Chřest - 6
(Foto: oficiální zdroj)


* Které restaurace nabízejí chřestové menu, vám poradí například restu.cz. Dozvíte se zde, jaké konkrétní pokrmy šéfkuchaři nachystali, ale můžete si zde pohodlně rovnou vytvořit rezervaci. Více na restu.cz/chrest-na-taliri.

 

* Chcete-li něco originálního, navštivte například pražskou restauraci Mlýnec s výhledem na Karlův most. Zdejší šéfkuchař Marek Šáda připravil z mělnického chřestu netradiční chřestové menu. Jako předkrm nabídne vlažný bramborový salát s chřestem a uzenými foie gras. Polévku z bílého chřestu doplňují jarní houby, pošírovaný žloutek a kroupy, po ní následuje nečekaná kombinace jehněčího hřbetu s chřestem, hráškovými výhonky, mátou a pistáciemi. Chuťový vjem završí dezert v podobě chřestového brownie s máslovou oplatkou, citronem a piniovými oříšky. Chřestové menu bude v Mlýnci k dostání po celý květen.

 

Jehněčí hřbet
(Foto: oficiální zdroj)

 
* Kdo by se raději najedl v pohodlí domova, ale nechce se mu vařit, může využít služby damejidlo.cz, která vám z řady restaurací vybrané jídlo doveze. Ve vyhledávači stačí zadat chřest a pak již jen vybírat podle vašeho apetitu.


Jak vybrat kvalitní a čerstvý?


* Čerstvý chřest má lesklý povrch a pevné, sevřené hlavičky.
* Mladé oddenky při poklepu o sebe „zazvoní“ a hlasitě vržou, jestliže je o sebe třete.
* Nejsou svraštělé, ani výrazně okoralé a po naříznutí z nich vytéká bílá míza.
* Nejdou snadno ohnout a při tlaku naopak praskají – oproti tomu „gumový“ chřest určitě nekupujte, ten čerstvý nebude.
* Nedávno sklizený chřest příjemně voní.
* Rovněž chřest prodávaný ve vodě může být známkou toho, že potřeboval akutně zavlažit a není už tedy „zcela fit“.

 

Chřest - 1
(Foto: oficiální zdroj)

 

Jak chřest skladovat?


Chřest by měl v ideálním případě mířit z pole rovnou do hrnce a následně na náš talíř. Měli bychom jej konzumovat opravdu bezprostředně po sklizni. To produkce českých pěstitelů umožňuje už jen proto, že plodina nemusí absolvovat dalekou cestu ze zahraničí. V chladničce, při teplotě kolem 5 ºC, je svazek možné skladovat několik dní. Je ovšem nutné počítat s tím, že každým dnem skladování se znehodnocuje jeho mimořádná chuť a plodina postupně ztrácí svůj vysoký obsah cukru.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Medvědí česnek: Zjistěte, proč je nedoceněný jarní životabudič + RECEPTY
Top potraviny skrývající nejvíc vitaminů a minerálů: Levné, exotické, i ty, které končí v odpadu
Ztvrdlý chléb není pro slepice! Známe trik, díky kterému proměníte starý bochník v měkoučkou pochoutku

 

Jak očistit chřestové výhonky?


Chřest důkladně omyjte a odlomte nebo odřízněte dřevnaté konce (2–4 centimetry). Zelený chřest, pokud je opravdu mladý a čerstvý, je lepší odlamovat. Oddenky prasknou právě v tom místě, kde končí dřevnatá část a začíná ta chutná a šťavnatá.


Bílý chřest pečlivě oloupeme asi 2–3 centimetry pod hlavičku. Musíme být opravdu pečliví, protože tvrdá a vláknitá slupka může zkazit celkový dojem z jinak precizně připraveného pokrmu. U zeleného chřestu si vystačíme s loupáním poslední třetiny výhonku, mladý zelený chřest dokonce nemusíme loupat vůbec. Při čištění použijeme buď speciální škrabku na chřest, nebo obyčejnou škrabku na zeleninu. Postupujeme vždy ve směru od hlavičky dolů, a to s velkou dávkou opatrnosti, protože čerstvý chřest je velmi křehký.

 

Chřest - 5
(Foto: oficiální zdroj)


Jak chřest tepelně upravit?


Pro snazší manipulaci, svažte očistěný chřest po několika výhoncích k sobě kuchyňskou nití. Následně jej vložte do vroucí lehce osolené vody s trochou cukru, lžící másla a kolečkem citronu. Vodu můžete ochutit rovněž bílým vínem. Pro vaření chřestu použijte buď vyšší hrnec, nebo speciální nádobu na vaření chřestu a těstovin. Výhonky upravujte vždy nastojato, aby jeho špičky zůstaly zcela nad vodou a vařily se jen v páře. V případě, že špičky ponoříte do vody, změknou a ztratí tak na své jedinečné křehkosti.


Podle tloušťky výhonků vaříme bílý chřest 7 až 9 minut, zelenému bude stačit 3 až 5 minut. Zda jsou oddenky připraveny k servírování, otestujte klasickým napíchnutím na vidličku – měly by být měkké, ale přesto křehké a v žádném případě uvařené do „mrtva“. Pokud po scezení chřest ihned nepodáváte, ponořte jej do mísy s ledovou vodou, aby si zachoval svoji barvu i konzistenci.

 

Chřest - 7
(Foto: oficiální zdroj)


Zkuste chřest s holandskou omáčkou, zapečený v oblíbeném slaném koláči quiche, chřest s pošírovaným vejcem nebo chřestovou polévku. Skvělý je rovněž chřest pečený na olivovém oleji nebo másle – v tomto případě jej stačí jen osolit a opepřit.

Chřest je ideální i pro první grilování, kdy je ještě k sehnání čerstvý. Vyberte si, který máte raději a nezapomeňte odstranit dřevnaté konce. Abyste zabránili propadnutí do žhavého uhlí, napíchněte chřest na špíz.

 

RECEPT: Pečený chřest s holandskou omáčkou

 

Chřest - 2
(Foto: oficiální zdroj)


Doba přípravy: 35 min
3 porce

 

Ingredience:


chřest
3 lžíce přepuštěného másla
3 žloutky
šťáva z půlky citronu
hrubozrnná mořská sůl
pepř

 

Postup:


Chřest rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem. V misce smícháme lžíci přepuštěného másla se solí a pepřem a touto směsí chřest potřeme. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 10 minut.


Mezitím si připravíme holandskou omáčku. Nad párou ušleháme žloutky. Vznikne nám nadýchaná pěna, do které pomalu zašleháváme přepuštěné máslo, až získáme hladký krém. Ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
Takto připravenou omáčkou přelijeme pečený chřest a můžeme podávat.

 

VYZKOUŠEJTE TAKÉ:

Vepřové medailonky s restovaným chřestem
Chřestové špičky s jahodovo-tvarohovým krémem
Salát s chřestem a kozím sýrem

Chřestový koláč a další recepty

 

 

RECEPT: Chřest se strouhankou a holandskou omáčkou

 

 

Doba přípravy: 35 min
4 porce

Ingredience:


500 g pečlivě oloupaného bílého chřestu
500 g oloupaných brambor
“panko” nebo čerstvá strouhanka
olivový olej


pro holandskou omáčku:
100 g přepuštěné máslo
100 ml bílé víno
3 žloutky
3 lžíce octa
sůl
pepř
cukr
hořčicové semínko
nové koření
jedna lžíce nadrobno nakrájené šalotky
chřestový vývar ze slupek


Postup:

 

Chřest očistíme a slupky necháme vařit v osolené vodě s trochou cukru,citronem a kouskem bílého chleba, minimálně 20 minut.


Holandská omáčka: ocet, bílé víno, koření a šalotku svaříme a přecedíme. Přidáme špetku soli, žloutky a nad párou vyšleháme do pěny. Sejmeme z ohně a postupně zašleháváme přepuštěné máslo.


Chřest: oloupaný a očištěný bílý chřest přidáme k oloupaným bramborám do vývaru a vaříme v závislosti na tloušťce chřestu cca 5 – 7 minut.


Vložíme na pánev do horkého másla, zlehka opečeme a zasypeme opečenou strouhankou. Dopečeme dozlatova a podáváme.


Zbylý chřestový vývar uschováme, můžeme použít, například jako základ pro přípravu chřestového krému či rizota.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře