Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Chcete jíst méně masa či ho přestat jíst úplně, ale bojíte se, že vašemu jídelníčku bude „něco“ chybět? Přinášíme vám ukázkový jídelníček, který dokazuje, že i bezmasé jídlo může být chutné a hezky vypadat.

Bez masa? Jde to! Recepty na celý den

Dieta
zdroj: Thinkstockphotos Dieta
aktualizováno 03.02.2017, 00:22 | 03.02.2017, 00:22 | doma.cz

Chcete jíst méně masa či ho přestat jíst úplně, ale bojíte se, že vašemu jídelníčku bude „něco“ chybět? Přinášíme vám ukázkový jídelníček, který dokazuje, že i bezmasé jídlo může být chutné a hezky vypadat.

Vyzkoušejte naše recepty a přesvědčte se sami!

 

Sobotní brunch

Burger z červené řepy s volským okem

 

Burger z červené řepy s volským okem
(Foto: oficiální zdroj)

 

Na burger:
2 ks středně velké červené řepy
1 lžíce hořčice
1 lžíce sladké mleté papriky
Hrst nasekaných bylinek (rozmarýn, tymián, šalvěj…)
1 rohlík nakrájený na kostičky
1 dcl zeleninového vývaru nebo mléka
1 žloutek
Sůl
Čerstvě drcený pepř


Další suroviny:
2 lžíce oleje
2 burgerové housky
2 lžíce Tatarské omáčky Hellmann’s
2 hrsti ledového salátu nakrájeného na nudličky
1 rajče
2 kolečka cibule
2 vejce na volské oko

 

Postup:


Rohlík namočíme do vývaru nebo mléka. Uvařenou řepu oloupeme, nastrouháme na velmi jemném struhadle a přebytečnou šťávu vymačkáme. K řepě přidáme hořčici, mletou papriku, žloutek, sůl, pepř, nasekané bylinky. Namočený rohlík vymačkáme a přidáme k řepě. Směs dobře promícháme.
 

Z hmoty vytvarujeme 2 placky a pozvolna opečeme na rozpáleném grilu nebo pánvi s troškou oleje. Z každé strany cca 5 minut.


Servírujeme v rozehřáté křupavé housce pomazané tatarskou omáčkou, nudličkami salátu, plátkem rajčete, kolečkem cibule a volským okem.

 

Oběd

Baklažány plněné kuskusem a pečenou zeleninou

 

Baklažány plněné kuskusem a pečenou zeleninou
(Foto: oficiální zdroj)

 

Ingredience:
½ šálku kuskusu
1 šálek vody
1 polévková lžíce Podravka Středomořská
2 barevné papriky
1 velká cibule
1 mrkev
1 cuketa
6 baklažánů
nadrobno nasekaná petrželová nať
máta
olivový olej
sůl
pečící papír

 

Postup:


Do vody nasypeme Podravku Středomořskou a přivedeme k varu. Do takto připraveného vývaru vmícháme kuskus, přikryjeme a necháme 15 minut odstát. Během této doby 3x promícháme vidličkou.

 

Troubu předehřejeme na 200 °C. Zeleninu umyjeme a pokrájíme na kostky, které lehce osolíme. V pánvi rozehřejme olivový olej a nakrájenou zeleninu na něm za občasného míchání opékáme 5 minut. Zelenina však musí zůstat křupavá. Pánev odstavíme a po vychladnutí zeleninu smícháme s kuskusem, mátou a petrželovou natí.

 

Baklažány s odkrojenými konci nakrájíme na stejně velké cca 6 cm dlouhé válečky, jejichž vnitřek vydlabeme lžičkou. Takto připravené baklažány naplníme hotovým kuskusem a vložíme do pekáče, který zakryjeme pečícím papírem nebo alobalem. Pekáč vložíme do trouby a pečeme cca 20 minut. Hotové baklažány podáváme se salátem.


Stejným způsobem můžeme připravovat i rajčata nebo cukety.


ZKUSTE TAKÉ:

Vegetariánská pochoutka: Palačinky po italsku!
Zapečené brambory se sýrem a žampióny
Vegetariánské chilli - ohřeje vás


Sladká svačinka

BATMAN vs. SUPERMAN Cupcakes s citronovým krémem

 

Cupcakes s citronovým krémem
(Foto: oficiální zdroj)

 

Těsto
• 250 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
• 250 g cukru krupice
• 4 velká vejce
• 250 g hladké mouky
• 1 lžička prášku do pečiva
• Špetka soli
• Černé a modré potravinářské barvivo
 

Krém
• 250 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
• 4 bílky
• Špetka soli
• 1 lžíce citronové šťávy
• Červené a žluté potravinářské barvivo

 

Postup:


Nejprve si připravte těsto na základy. Do robota si připravte šlehací metlu. Dejte do něj měkký rostlinný tuk, cukr a vejce. Všechno najednou. Nechejte šlehat na vysokou rychlost. Suroviny se pomalu spojí a vyšleháte hladký světlý krém.


Mouku smíchejte s práškem do pečiva a špetkou soli. Přidejte do ušlehané směsi v míse robota. Důkladně promíchejte, aby v těstu nebyly žádné hrudky. Rozdělte na dvě části.
Jednu část obarvěte černým a druhou část modrým potravinářským barvivem. Potřebujete hodně černou a tmavě modrou. Takže barviva budete potřebovat hodně. Použijte gelové barvy, mají sytější odstíny.


Připravte si formu na cupcaky, vyložte ji bílými papírovými košíčky. Uvedené množství těsta vyjde na 6 modrých a 6 černých košíčků.


Pečte na 180 °C, 15 – 20 minut.


Upečené základy na cupcaky nechejte úplně vychladnout a připravte si bílkový krém.


Bílky smíchejte s cukrem, špetkou soli a zahřívejte ve vodní lázni. Voda nesmí vařit, bude jen hodně horká, těsně pod bodem varu. Jinak by se bílky srazily. Míchejte metličkou, dokud se cukr nerozpustí. Sundejte z tepla a přidejte lžíci citronové šťávy. Promíchejte.


Bílky s cukrem přendejte do mísy robota a ušlehejte sníh. Připravte si změklý rostlinný tuk a po kouscích přidávejte do bílků. Vždycky nechejte pořádně zašlehat. Až bude všechno máslo v bílcích, stále šlehejte vysokou rychlostí. Nelekejte se. Hmota je zpočátku řidší, ale určitě zhoustne. Toto šlehání může trvat i pět minut.


Hotový krém si rozdělte na dvě poloviny a do každé použijte jinou barvu – žlutou a červenou. Zdobícím sáčkem naneste na vychlazené základy.


Vyrobte si papírové košíčky a ozdoby a dolaďte vše ve stylu filmu Batman vs. Superman.

  

Večeře

Quinoa salát s mandlemi

 

Quinoa salát s mandlemi
(Foto: oficiální zdroj)

 

Ingredience:
100 g bílé quinoy Lagris
2 hrsti mandlí
2 hrsti rukoly
2 lžíce olivového oleje
balsamikový ocet
sůl
pepř


Postup:


Quinou přebereme, propláchneme a uvaříme podle návodu na obalu, poté necháme lehce vychládnout. Mandle propláchneme, nasekáme nahrubo a vsypeme do uvařené quinoy. Přidáme lístky čerstvé rukoly a lehce přelijeme zálivkou z olivového oleje a balsamika. Dle potřeby dochutíme solí a pepřem.


Podáváme jako lehkou večeři, případně jako přílohu k hlavnímu jídlu.

 
Nezapomínejme ani na pitný režim

Exotický ledový čaj

 

Exotický ledový čaj
(Foto: oficiální zdroj)

 

Ingredience:
4 sáčky zeleného čaje Pickwick s mangem a jasmínem
• 200 ml ananasového džusu
• 1 zralé mango
• ½ čerstvého ananasu
• 1 karambola
• 500ml horké vody
• Led

 

Postup:

 

Čaj zalijte 500 ml horké vody a nechte vylouhovat 2-3 minuty. Dejte vychladit.


Mango a ananas nakrájejte na menší kostičky, karambolu na plátky ve tvaru hvězdiček. Do vychlazeného čaje přilijte ananasový džus a přidejte ovoce a led.

1 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře