Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Dobře nutričně vyvážené snídaně a svačiny jsou nesmírně důležité. To, co děti jedí, totiž velmi ovlivňuje jejich celkový stav, soustředěnost a výkony při sportovních kroužcích.

Chcete, aby vaše dítě udrželo ve škole pozornost? Dohlédněte na to, co snídá a svačí

Školní svačina
zdroj: Getty Images Školní svačina
aktualizováno 06.09.2018, 16:20 | 06.09.2018, 16:20 | doma.cz

Dobře nutričně vyvážené snídaně a svačiny jsou nesmírně důležité. To, co děti jedí, totiž velmi ovlivňuje jejich celkový stav, soustředěnost a výkony při sportovních kroužcích.

Každý z nás jídlu přikládá jinou důležitost. Jedni se jeho kvalitou příliš nezaobírají, jiní si vyvážený nutriční obsah hlídají. Ať už patříte do kterékoli skupiny, všichni bychom měli vědět, že u dětí na vyváženou stravu dbát opravdu musíme. Ovlivňuje totiž nejen jejich správný růst a vývoj, ale také jejich únavu během dne či školní a sportovní výsledky.

 

Snídaně. U dětí vede sladká


Snídaně je základem a nejlepším startem do celého dne. Každému z nás je to jasné, přesto to mnohdy nedodržujeme. Snahu ale máme. Z průzkumu agentury NMS Research pro společnost Emco vyplývá, že rodiče by dětem velmi rádi připravovali snídaně čerstvé, kvůli nedostatku času se k nim dostanou převážně jen o víkendech.


Také z něj vyplynulo, že mohou-li si děti vybrat, v drtivé většině by zvolily snídani sladkou. Lákají je různé koláče, koblihy, sušenky, sladké jogurty nebo smetánky. Naštěstí si je většina z nich vědoma, co je a co není zdravé, a proto v rámci sladkých chutí mají rádi i ovoce. Velmi oblíbené jsou i cereálie. Ty jsou rychlé na přípravu a výživově (ty vhodně zvolené) obsahují vše, co děti po ránu dokáže správně nastartovat.


Svačiny pro školáky - 3
(Foto: Archiv firem)

 

Svačiny by děti měly mít dvě. Dopolední a odpolední


Neméně důležité jsou pak svačiny. „Svačiny slouží k doplnění energie a zachování vyrovnané hladiny krevního cukru, což vede k tomu, že dítě nemá hlad a má dostatek energie. Svačiny jsou důležité tedy proto, aby se dítko mohlo lépe soustředit na vyučování, nebylo během dne unavené a podávalo adekvátní výkony např. ve sportovních kroužcích,“ říká dietoložka, PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.


Svačiny by pak mělo dítě dostat dvě, jednu dopolední a jednu odpolední. Ta dopolední by měla hradit přibližně 10 % celkového příjmu, odpolední může být o něco vydatnější, až 15 %. Zajistí tak dostatečný příjem energie pro mnohdy náročné odpolední aktivity a je prevencí případného večerního přejídání, kdy se dítě potřebuje takzvaně „dojíst“.

 

Svačiny pro školáky - 4
(Foto: Archiv firem)


Optimálně složená dopolední svačina by se měla skládat z jednoho kusu ovoce nebo zeleniny, porce bílkoviny (šunka, sýr) a zdroje komplexních sacharidů (ovesné sušenky, fit tyčinky). Pokud rodič nepřipraví dítěti zdravou a vyváženou svačinu, hrozí, že si školák sám koupí něco na zub a sáhne raději po nějaké potravině rychlého občerstvení nebo sladkosti. „Cukr děti zasytí jen na krátkou dobu, ale o to dříve se pak objeví pocit únavy. Navíc je popíjení limonád a baštění cukrovinek častým důvodem zvyšování tělesné hmotnosti a v kombinaci s nedostatečným pohybem může vést ke vzniku nadváhy a obezity,“ varuje nutriční terapeutka Mgr. Miroslava Matějková.

 

ČTĚTE TAKÉ:

5 největších mýtů o potravinách, které jsou pro děti (údajně) prospěšné
12 tipů, jak přimět děti zdravě jíst
Jak předejít dětské obezitě. Příklady jídelníčku

 

Dle závěrů průzkumu společnosti Max Sport 76 % rodičů dbá při přípravě svačiny na zdravé složení jednotlivých potravin, 81 % respondentů dává svému dítěti na svačinu ovoce. Ovšem je nejen důležité, aby rodiče našli čas na přípravu svačiny, ale aby si také děti navykly ji během dne sníst. Závěry výzkumu odhalily také to, že jen 47 % dětí sní pokaždé svačinu ve škole, 52 % ji někdy donese zpět. Do přípravy dopoledních jídel je proto dobré zapojit i děti samotné. Rodiče jim dají prostor pro vyjádření vlastního názoru, vyberou si podle chuti, vlastnoručně připravené jídlo jim jistě bude i více chutnat. Společně strávený čas se může stát i příjemným rodinným rituálem.

 

Svačiny pro školáky - 1
(Foto: Archiv firem)


Odpolední svačina pak může mít podobnou skladbu, bílkovina by měla být přednostně zastoupena ve formě mléčného výrobku. Určitě je dobré nezapomínat dávat dětem svačinu po tréninku, např. banán, menší balení jogurtového nápoje či menší porci kvalitních sušenek bez polevy.
 

Jak krmit naše nejmenší?


1. Dbejte na pestrý jídelníček. Střídejte ovoce, zeleninu, ale i přílohy nebo pečivo.
 

2. Šetřete s cukrem. Například slazené limonády se pokuste co nejvíce omezit, nahraďte je například vodou s ovocem.
 

3. Myslete na to, jakým jídlem děti odměňujete. I dezert může být plný ovoce, nemusí se jednat například o čokoládovou bombu.
 

4. Začněte s dětmi vařit. Stačí se pustit do něčeho jednoduchého. Děti se však tímto způsobem naučí přistupovat k jídlu mnohem přirozeněji. Mnoho rodičů navíc potvrzuje, že díky společnému vaření začaly jejich děti jíst víc zeleniny.
 

5. Odstartujte den zdravou snídaní - například celozrnným chlebem s rajčaty. Pokud dětem dopřáváte cereálie, zkontrolujte množství obsaženého cukru.
 

6. Nezapomínejte také na zdravé svačinky. Dodávají dětem energii v průběhu dopoledne či odpoledne a nenutí je, aby loudily sladkosti.
 

7. Nechte děti sníst tolik, kolik samy potřebují. Nucení do jídla není dobrá strategie, pokud chcete, aby si vaše děti vytvořily zdravý vztah k tomu, co konzumují.
 

8. Šetřete se solí. Naše rozmazlené chuťové buňky často potřebují víc soli než naše těla. Děti mají tuto hranici nastavenou zdravěji, tak ji nepřekračujte.
 

9. Myslete na množství oleje. Omezte smažená jídla a dejte přednost zdravým olejům například v ořeších, semínkách nebo v kvalitních lisovaných olejích.
 

10. Jděte příkladem. Děti kopírují svoje okolí. Pokud uslyší, že jejich rodiče ohrnují nos nad brokolicí, začnou to dělat taky. Zamyslete se proto nad vlastním stravováním a o tom, jak o jídle před dětmi mluvíte.

 

Občas zahřešit může každý


„Pokud je dítě fyzicky aktivní, může si denně dovolit i nějakou sladkost, například nanuk, koláč, sušenku nebo čokoládu. Rodiče by měli děti však trochu usměrňovat: koupit mu něco dobrého, ale dát mu na výběr z vhodnějších variant“, dodává dr. Hlavatá. Za dobrou volbu lze považovat například ovesné sušenky nebo ovocné tyčinky, které jsou zdrojem vlákniny, obsahují minimum nasycených mastných kyselin (v praxi to vyžaduje nepoužívat v receptuře tuky z tropických palem, jako jsou palmový, kokosový tuk nebo alespoň zlepšit poměr mezi jednotlivými mastnými kyselinami tím, že se přidají ořechy nebo semena) a mají nízký obsah cukru (obsah cukrů by neměl být větší než 1/3 z celkového množství sacharidů) a soli.


Svačinové tipy, když nestíháte:

 

Svačiny pro školáky - 2
(Foto: Archiv firem)


* Stále oblíbenější se stává mléčná rýže, např. Müller Riso čokoláda, pistácie nebo jahoda. Kelímek nezabírá místo v batohu, navíc rychle zasytí. Rýže je zároveň zdrojem těch správných sacharidů.


* Emco Biskiti jsou křehké dětské ovesné sušenky, které slouží jako alternativa k „nezdravým” dětským snackům. Kombinace ovesné mouky a ovesných vloček zaručuje, že sušenky jsou zdrojem vlákniny a olejem s nízkým obsahem nasycených mastných kyselin.


* Box „Rozbal to ve škole“ (595 Kč, doprava zdarma, dostupný na emco.cz) je plný Emco svačinek a ušetří čas každé mamince. Obsahuje 44 kusů výrobků, mezi kterými jsou i ořechové či čistě ovocné tyčinky nebo ovesné sušenky.


* MiniMixitky (balení po 18 ks, 199 Kč, dostupné na mixit.cz). Raw tyčinky bez přidaného cukru, lepku nebo laktózy. Oblíbené příchutě kokosu, lískových ořechů, třešní nebo mandlí.

 

Jak šel čas se školními svačinami


Víte, jak to se svačinami měli naši rodiče nebo babičky a dědečkové? Období první republiky, tedy roky 1918 až 1938, znamenalo pro mnohé žáky z vesnic a menších měst každodenní pěší túru do školy. S sebou si proto nosili velké svačiny, které zároveň suplovaly oběd, případně chodili na oběd domů. Často se pak stávalo, že během vyučování někteří hladověli, protože to domů měli příliš daleko. Nouze vyvolaná první světovou válkou školákům podlomila zdraví. Na jeho podporu tak ve třídě dostávali rozlévané mléko bohaté na vápník. K svačině býval třeba chléb s tvarohem, tedy opět vápníková bomba.


50. – 80. léta se poté nesla ve znamení hromadného fasování. Komunistický režim se vyznačoval organizováním veškerého společenského života, školního stravování nevyjímaje. Stát proto žákům svačiny dovážel do škol. Dostávali od něj mléko, k tomu pečivo, například žemli s taveným sýrem či turistickým salámem. Z domova si pak nejčastěji nosili chléb se sýrem a pro doplnění vitamínů jablka. Svačiny se balily do hadrových ubrousků. Místo sušenek školáci mlsali karotku a kedlubnu. Bylo pravidlem, že se o velké přestávce nesedělo ve třídách, ale žáci štrádovali po chodbách, většinou do kolečka po celém patře, a přitom svačili.
90. léta přinesla populární školní bufety. Otevíraly se o hlavní přestávce a kromě obložených housek, párků v rohlíku nebo hranolek přetékaly nezdravými cukrovinkami. 90. léta se zkrátka nesla ve znamení kupovaných svačin, ty domácí byly jen pro outsidery.


Fakt, že nejen české děti, ale i teenageři tloustnou, přiměl zákonodárce ke zrušení jak podobných bufetů, tak později nastoupivších automatů se sladkostmi a dalšími nevhodnými potravinami, jako jsou hamburgery nebo chipsy, umístěnými na chodbách. A protože trendem je dbát na zdravé stravování, objevuje se ve svačinách dospívajících celozrnné pečivo, ovoce a zelenina, ale i mléčné výrobky.

 

 

Kdy si se svačinou můžete vyhrát:


Domácí müsli tyčinky

 

Svačiny pro školáky - 8
(Foto: Archiv firem)

 

Ingredience:
1 hrnek pohankových pukanců
2 hrnky ovesných vloček
1 hrnek slunečnicových semínek
1 hrnek dýňových semínek
1 hrnek sezamových semínek
Podle chuti: sušené brusinky
120 g másla
6 lžic medu
¼ hrnku slazeného kondenzovaného mléka

 

Postup:
V míse smícháme pohankové pukance, ovesné vločky, semínka a ovoce. Vše rozprostřeme na plech a dáme do trouby asi na 10 minut při 160 oC. Vedle v hrnci povaříme do konzistence karamelu máslo s medem kondenzovaným mlékem. Do této hmoty potom vmícháme vločky a semínka a vše nalejeme na plech vyložený pečícím papírem. Hmotu rozetřeme do roviny. Můžeme nechat ještě 5 minut zapéct a pak necháme vychladnout a ztuhnout v lednici. Domácí müsli tyčinky nakrájíme dle libosti třeba na čtverečky.

 

Hravé svačinové skleničky

 

Svačiny pro školáky - 10
(Foto: Archiv firem)


Sladká varianta:
½ hrnku pohankových pukanců
1 kelímek bílého jogurtu
Borůvky, maliny, ostružiny

½ hrnku bezlepkových piškotů
1 měkký tvaroh
Banán, kiwi, pomeranč

 

Slaná varianta:
Tvarohová pomazánka nebo hummus
¼ hrnku pohankových pukanců
Zelenina dle chuti, např. paprika, okurka, rajče

 

Postup:
Očištěné ovoce naskládáme do skleniček jako jednotlivé vrstvy, které proložíme jogurtem nebo tvarohem. Dle chuti můžeme použít jogurt už ochucený nebo do tvarohu přimíchat lžičku třtinového cukru. Pro základ slané varianty svačinové skleničky je výborný cizrnový hummus, jako dip pro zeleninové hranolky. Pro zpestření pak můžeme přidat pohankové pukance, které pomazánku odlehčí.

 

Mini pizzy se špenátem

 

Svačiny pro školáky - 6
(Foto: Archiv firem)


Potřebujete:

na těsto:
250 g hladké mouky
1 lžíce olivového oleje extra virgin
10 g čerstvého droždí
125 ml vody
himalájskou sůl (můžete použít i obyčejnou)



na náplň:
120 g rajčatového pyré
200 g listového špenátu
125 g mozzarelly
10 kvalitních černých oliv
1 malou cibuli
1 lžíci přepuštěného másla
oregano (případně italské koření nebo koření na pizzu)
sůl
pepř

 

Droždí si rozpusťte ve vlažné vodě a společně s moukou, olejem a solí vypracujte hladké těsto. Přesuňte ho do fólie a nechte odležet (nejlépe několik hodin v lednici). Mezitím si připravte špenát, který jste si nechali povolit. Na pánvi si rozehřejte přepuštěné máslo a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Když hezky zezlátne, přidejte špenát a krátce ho poduste. Nakonec osolte, opepřete a nechte vychladnout. Těsto vyndejte z lednice, rozdělte si ho na několik dílů a vyválejte malé pizzy. Každou pizzu potřete rajčatovým pyré a okořeňte. Na pizzu dejte špenát, natrhanou mozzarellu, nakrájené olivy a pečte 15 až 20 minut na 180 stupňů.

 

Čokoládovými palačinkami s tvarohem a ovocem

 

Svačiny pro školáky - 9
(Foto: Archiv firem)


Potřebujete:


(cca 5 kusů)
90 g hladké mouky
200 ml plnotučného mléka
1 vejce
30 g třtinového cukru
15 g kvalitního kakaa
přepuštěné máslo

 

na náplň:
250 g tučného tvarohu
2 lžíce jogurtu řeckého typu
1 lžičku citrónové šťávy
2 lžíce moučkového cukru
několik kapek vanilkového extraktu
½ lžičky citrónové kůry
200 g směsi lesního ovoce+ na ozdobu
moučkový cukr na posypání
mátu

 

Do vyšší nádoby dejte všechny suroviny na palačinky a tyčovým mixérem promixujte na hladké těsto. Rozpalte pánev, na kterou vložte vždy zhruba ½ lžičky přepuštěného másla a nalijte na ni těsto na jednu palačinku. Smažte z obou stran. V robotu si ušlehejte tvaroh s jogurtem, citrónovou šťávou, moučkovým cukrem, extraktem a kůrou do hladkého krému. Krémem pomažte hotové palačinky, posypejte lesní směsí a zarolujte. Nakonec posypejte moučkovým cukrem a ozdobte ovocem a mátou.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře