Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Saláty jsou zdravé, ale jak to udělat, aby chutnaly všem, třeba i milovníkům masa?

Čím dochutit zeleninový salát?

Zelenina
zdroj: isifa.com Zelenina
aktualizováno 28.07.2014, 00:00 | 28.07.2014, 00:00 | Kateřina Zlámalová

Saláty jsou zdravé, ale jak to udělat, aby chutnaly všem, třeba i milovníkům masa?

K ochucování zeleninových salátů se nejvíce používají základní přísady, mezi které patří olivový olej, koření a bylinky (pepř, bazalka, kopr) nebo ocet.


Bílé přísady


Když chceme mít salát trochu hutnější, je dobré použít tzv. bílé přísady: bílý jogurt, dresing, majonézu nebo zakysanou smetanu. Tato varianta je sice o něco kaloričtější, ale zase více zasytí. Salát pak můžeme připravit místo jednoho z hlavních jídel – oběda nebo večeře.

 

 

Do salátu voda nepatří!



Vodové dresingy nejsou právě správnou volbou. Zelenina totiž pustí šťávu sama, pokud přidáte pár kapek citronu a olivového oleje, dobré zálivky plné vitaminů budete mít dost.
Dřív se do oblíbených sladkokyselých zálivek olej obvykle nepřidával, ale dnes již víme, že to byla chyba. Zelenina se totiž ve vodě úplně vylouhuje, takže nám příliš prospěchu nepřinese. Pokud přidáme olej, vitamíny se ze zeleniny lépe vstřebají.


Které saláty letí?



Kromě klasiky jako je okurkový, rajčatový, šopský nebo řecký salát, teď letí také saláty se semínky (dýňovými nebo sezamovými) a oříšky (třeba piniovými). Oblíbená je varianta, kdy se zelenina před zamícháním do salátu nejdříve ugriluje (papriku, lilek nebo cuketu polejte česnekem a potřete drceným česnekem).

 
6 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře