Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Kdy jindy se hodí nápadité recepty s vejci než o Velikonocích, kdy nám skoro lezou ušima?

Co s vejci po Velikonocích? Máme pro vás inspirující recepty

Vajíčka
zdroj: oficiální zdroj Vajíčka
aktualizováno 18.04.2017, 00:49 | 18.04.2017, 00:49 | doma.cz

Kdy jindy se hodí nápadité recepty s vejci než o Velikonocích, kdy nám skoro lezou ušima?

Co tedy s vejci můžete připravit za dobroty? Inspirujte se lahodnými, výživnými, jednoduchými a cenově dostupnými recepty, které vám pomohou zužitkovat velikonoční úlovky vařené i syrové.


FARMÁŘSKÝ SALÁT SE ZTRACENÝM VEJCEM

 

INGREDIENCE NA ZTRACENÉ VEJCE:
• 1 vejce
• 3 lžíce octa

 

INGREDIENCE NA SALÁT:
• 250 g menších brambor
• ½ červené cibule
• hrst polníčku
• hrst čerstvého špenátu
• 40 g slaniny
• snítka kopru
• sůl, pepř

 

INGREDIENCE NA ZÁLIVKU:
• 6 lžic olivového oleje
• 1 lžička hrubozrnné hořčice
• 1 lžička medu
• 1 lžíce citronové šťávy
• sůl, pepř
• lžíce nasekaného kopru

 

Farmářský salát se ztraceným vejcem
(Foto: oficiální zdroj)

 

POSTUP:


1. Připravte si zálivku vyšleháním všech uvedených ingrediencí.
2. Brambory uvařte i se slupkou a poté je nechte vychladnout.
3. Slaninu nasekejte na kostičky a orestujte ji na pánvi do křupava.
4. Do mísy vložte polníček, špenát, nahrubo nasekaný kopr a na půlkolečka nakrájenou cibuli. Vše promíchejte se zálivkou.
5. Do salátu vmíchejte slaninu a opatrně i brambory nakrájené na plátky.
6. Podle chuti můžete salát osolit a opepřit. Poté připravte ztracené vejce.
7. Do hrnce většího průměru nalijte vodu a nechte ji zahřát tak, aby se v ní objevily bublinky, ale nevařila se.
8. Do vody přidejte ocet a lžící vodu roztočte, abyste vytvořili vír. Pozor, aby nebyl moc prudký.
9. Vejce rozklepněte do naběračky nebo hrníčku a opatrně ho vlijte do víru. Čím více ve středu víru bude, tím bude kulatější.
10. Pokud se vám vejce lehce rozvine, lžící jej můžete zase zavinout.
11. Vejce vařte asi 4 minuty a poté ho opatrně přeneste do misky se studenou vodou.
12. Vejce podávejte spolu s hotovým salátem.

 

ČTĚTE TAKÉ:
Velikonoční sladkosti dětem – odměna, nebo trest?
Velikonoce v Evropě: Koledníci nepohrdnou štamprlí ani hledáním ztraceného piva

 

PLNĚNÁ KUŘÁTKA:


Udělejte radost vašim dětem a vyrobte vajíčková kuřátka – nejen že výborně chutnají, ale i roztomile vypadají.

 

BUDETE POTŘEBOVAT:


Vajíčka 12 ks
Majonéza 100 ml
Posekaná jarní cibulka 2 ks
Sůl a pepř dle chuti
Hořčice 2 lžičky
Na zdobení
Mrkev 1 ks
Pepř černý celý, 20 gramů

 

Vaječná kuřátka
(Foto: oficiální zdroj)


PŘÍPRAVA:


Nejprve uvařte vejce natvrdo. Následně je oloupejte, odkrojte vrchní třetinu a vyndejte žloutky; ty si odložte na později. Aby vajíčka mohla rovně stát, odkrojte malý kousek ze spodní části. Vedle v misce rozmačkejte vidličkou žloutky, přidejte pokrájenou cibulku, pepř, sůl, kvalitní majonézu a vše důkladně promíchejte. Vzniklou směsí plňte vajíčka zbavená žloutků (můžete využít zdobicí sáček) a potom je opatrně přiklopte vrchním dílem. Pak už jen zbývá vajíčka dozdobit. Z mrkve vykrojte zobáčky, kuličky pepře použijte jako oči a roztomilá kuřátka jsou na světě!

 

VAJEČNÁ TLAČENKA SE ŠUNKOU, ZELENINOU A SÝREM

 

BUDETE POTŘEBOVAT:


Na 2 formy (forma na biskupský chleba nebo srnčí hřbet):

 

6 vajec
1 sterilovaná zelenina
1 červená cibule (nebo jarní cibule)
200 g šunkového salámu
250 g majonézy
300 ml vody
200 g sýru Eidam
1 želatina jedlá 18 g

 

POSTUP:


Uvařená vejce, cibuli, sýr a šunku nakrájíme na kostičky, přidáme scezenou zeleninu, majolku a vše promícháme. Do 3 dl vody vsypeme 18 g želatiny, kterou za stálého míchání přivedeme k varu, odstavíme a necháme vychladnout. Potom všechno smícháme dohromady a vlijeme do formy vyložené potravinářskou folií. Necháme dobře ztuhnout v chladničce. Druhý den krájíme a servírujeme.
 

ZAPEČENÁ OMELETA SE SÝREM A ZELENINOU

 

INGREDIENCE:
• 2 menší brambory
• 6 vajec
• 6 cherry rajčátek
• ½ jarní cibulky
• 20 g slaniny
• 4 plátky sýra
• hrst baby špenátu
• sůl, pepř

 

Zapečená omeleta se sýrem a zeleninou
(Foto: oficiální zdroj)

 

POSTUP:
1. Brambory oloupejte a uvařte, poté je nakrájejte na plátky.
2. V pánvi (zvolte takovou, kterou můžete vložit i do trouby) orestujte slaninu a krátce nechte opéct i plátky brambor.
3. Vejce prošlehejte s kolečky jarní cibulky, nadrobno nakrájeným sýrem, špenátem, solí a pepřem.
4. Vlijte vejce do pánve a poklaďte do nich na poloviny nakrájená rajčátka (řezem nahoru).
5. Nechte pár minut opékat a potom pánev vložte do horní části trouby předehřáté na 180 °C.
6. Omeleta je hotová, když je pevná na povrchu a lehce zlatavá.

 

TIP: podávat můžete se salátkem

 

DOMÁCÍ ŽLOUTKOVÝ PUDINK

 

INGREDIENCE:
• 600 ml 30% smetany
• 5 žloutků
• 1 lžíce škrobu
• 1 vanilkový lusk
• 3 lžíce cukru
• borůvky, maliny nebo jiné oblíbené ovoce

 

Domácí žloutkový pudink
(Foto: oficiální zdroj)

 

POSTUP:
1. 500 ml smetany nalijte do hrnce
a promíchejte s cukrem.
2. Vanilkový lusk podélně rozkrojte a vyškrábněte jeho obsah.
3. Vanilková semínka vložte do hrnce a přidejte i celý lusk.
4. Za občasného míchání přiveďte téměř k varu a poté odstavte. Vyjměte celý lusk.
5. Zbylou smetanu vyšlehejte se žloutky a škrobem.
6. Žloutkovou smetanu postupně zašlehejte do horké směsi v kastrůlku.
7. Kastrůlek vraťte na sporák a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí.
8. Hotový pudink přelijte do misky, ve které ho budete servírovat, a nechte vychladit.
9. Ozdobte svým oblíbeným ovocem.

 

VYZKOUŠEJTE NAŠE RECEPTY:

Jarní velikonoční paštika RECEPT
Upečte si zdravého velikonočního beránka RECEPT
Velikonoční pečený zajíc na divoko RECEPT

 

VAJEČNÁ POMAZÁNKA

 

INGREDIENCE:
• 9 vajec
• 250 g pomazánkového másla
• 4 lžíce majonézy
• 1 jarní cibulka
• sůl, pepř

 

Lahodná vaječná pomazánka
(Foto: oficiální zdroj)

 

POSTUP:
1. Vejce uvařte natvrdo a nechte zcela vychladnout.
2. Vychladlá vejce oloupejte a z poloviny oddělte žloutky.
3. Žloutky vyšlehejte elektrickým šlehačem s majonézou a pomazánkovým máslem.
4. Zbylá vejce nakrájejte nadrobno a zamíchejte do vyšlehané směsi.
5. Na závěr vmíchejte nadrobno nasekanou jarní cibulku, osolte a opepřete podle chuti.
6. Podávejte na čerstvém chlebu, například s ředkvičkami.

 

Na vajíčka v jídelníčku bychom neměli zapomínat ani v průběhu roku. Obsahují totiž kvalitní bílkoviny, téměř všechny vitamíny, mnoho minerálů a také tolik prospěšné antioxidanty. S výběrem vajec vám pomohou značky kvality potravin (např. Klasa, „biozebra“), které zaručují jejich kvalitu.

0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře