Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Severně od Benátek se v regionu Veneto nachází provincie Treviso, celosvětově proslulá výrobou tradičního prosecca. Výjimečnost tohoto šumivého vína, které dobývá celý svět, se rodí na strmých svazích v okolí měst Valdobbiadene a Conegliano.

Dnes je den prosecca! Znáte jeho největší tajemství?

Sekt
zdroj: Getty Images Sekt
aktualizováno 13.08.2018, 11:45 | 13.08.2018, 11:45 | doma.cz

Severně od Benátek se v regionu Veneto nachází provincie Treviso, celosvětově proslulá výrobou tradičního prosecca. Výjimečnost tohoto šumivého vína, které dobývá celý svět, se rodí na strmých svazích v okolí měst Valdobbiadene a Conegliano.

Prosecco je šumivé víno pocházející z vinařské oblasti severně od řeky Piavy v kopcovitém kraji Benátska mezi městy Conegliano, Valdobbiadene a Asolo. Díky specifické kombinaci odrůdy révy Glera (dříve se nazývala Prosecco), italského slunce a strmých svahů vznikají vína proslulá svou svěžestí. Ta nejlepší vynikají finesou, komplexností a elegancí, kterou bychom jinak hledali u šumivých vín jen těžko.

 

Kromě názvu prosecco vás na etiketě může zaujmout i označení D.O.C. (Denominazione di Origine Controllata) a D.O.C.G. (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Jde dle hodnocení italského vinařského zákona o kvalitní vína s kontrolovaným původem. Nejvyšší stupeň hodnocení italských vín je právě velmi přísné označení DOCG, zaručuje nejen kvalitu samotného vína, ale původ hroznů z malinkého území mezi městy Valdobbiadene a Conegliano na severu od Benátek.


Jak si ho nejlépe vychutnat?

 

Prosecco se hodí k dobré večeři, jako aperitiv i osvěžení se při teplých letních dnech nebo jen tak k filmu. Díky jemným perlivým nuancím nápoje je vhodné pro jakýkoli okamžik, pro jakékoli téma a jakékoli jídlo. Je snad lepší kombinace nežli čerstvé těstoviny, Felliniho Silnice a temperamentní bublinky? Itálii si přeci nelze představit jinak.

 

Aby lahodné prosecco zachutnalo právě vám, vybírejte i podle jeho cukernatosti.


* brut: má zbytkový cukr nižší než 12 gramů na litr
* extra dry: má od 12 do 17 gramů na litr
* dry:17 – 35 gramů cukru na litr.

 

K rybím pokrmům se hodí bohatá, ale sušší chuť prosseca v kondici brut. Extra dry zase oceníte k salátům a sluší mu i kuřecí maso, stačí však i vnést si trochu slunce do každého dne, jen tak pro radost.

 

U italských šumivých vín můžete najít i další označení, které prozrazuje, o jak silně perlivý nápoj se jedná: spumante má nejvíce bublinek, za ním následuje jemnější frizzante a nejklidnější tranquillo.

 

A protože lrosecco nejlépe chutná v parné letní dny, slaví se v létě, konkrétně 13. srpna i Národní den prosecca (National Prosecco Day).

 

ČTĚTE TAKÉ:

Šampaňské nebo sekt? Rozdíly v ceně i kvalitě!
Chystáte se dnes otevřít sekt? Přečtěte si nejprve o historii přípitku i častých mýtech
Jak správně podávat sekt? FOTONÁVOD

 

Prosecco, sekt nebo šampaňské?


Odborně mají jednotný název – jakostní šumivá vína. Přesto existuje celá řada názvů: nejznámější jsou sekt, šampaňské a prosecco, u nás méně známé pak crémant nebo cava. Jméno určují drobné nuance ve výrobě, ale zejména místo původu.

 

Prosecco je výhradně italské, svěží šumivé víno, díky své lehkosti si získává na stále větší popularitě. Pro jehož výrobu se používá odrůda Glera. Připravuje se moderní charmatovou metodou, kdy víno kvasí ve větších nerezových nádobách, ve vinařské oblasti severně od řeky Piavy v kopcovitém kraji Benátska. Právě kombinace vinné odrůdy, italského slunce a strmých svahů mu dodává jeho proslulou lehkost a šťavnatost.


Dejte si například:

 

Prosecco
(Foto: Archiv firem)


* Mionetto Prosecco Prestige D.O.C. extra dry (199 Kč, osobnivinoteka.cz). Má nižší zlatavou barvu. V jeho vůni najdete tóny zahradního ovoce a květin. Toto prosecco potěší jako aperitiv, ke studeným kanapkám či pokrmům z drůbeže a ryb.


* Mionetto Gran Rosé (199 Kč). Toto svěží šumivé víno má podmanivou vůni růžového grepu a černého rybízu s nádechem šípku, chutí připomíná svěží maliny. Ideálně si ho vychutnáte jako aperitiv nebo s pokrmy typu rizota a plodů moře.

 

Sekt je náš středoevropský název pro šumivé víno, používá se v České republice, na Slovensku, v Německu a Rakousku. Do této kategorie tedy spadá i klasická česká Bohemka. Základ naprosté většina sektů tvoří cuvée, tedy směs maximálně tří odrůd vína.


Dejte si například:

 

Sekt
(Foto: Archiv firem)


* Bohemia Sekt Prestige 36 (360 Kč). Ušlechtilý sekt, vyrobený metodou Champagne. Svou výjimečnou chuť získal díky 36 měsícům ležení na kvasinkách a vysoce kvalitnímu cuvée z vybraných odrůd hroznů Chardonnay a Rulanské modré. Má jiskrně citronovou až světle zlatavou barvu a jemné bohaté perlení. Svou jemně ovocnou vůní evokuje zralé jablko a v závěru pak mineralitu a pečený toust. Chuť sektu je šťavnatá, se svěží pikantní kyselinkou, čistá a příjemně vyvážená.


* Demi sekt Mucha (129 Kč, dostupný na kosik.cz). Tento sekt se může pochlubit světle zelenou barvou, vůní biskvitů a jemným ovocným pozadím. V chuti najdeme lahodnou svěží kyselinku harmonizující se zbytkovým cukrem. Pomalé zrání po druhotné fermentaci nechalo všechny aromatické a chuťové složky plně rozvinout v bohatý senzorický zážitek.

 

Označením šampaňské se mohou pyšnit pouze šumivá vína pocházející z francouzského kraje Champagne. Tuto oblast celosvětově proslavili právě vinaři a rozkládá se na severovýchodě Francie. Zdejší podnebí výrazně ovlivňuje kyselost hroznů, které jsou tak pro výrobu opojného nápoje, podávaného v útlé skleničce, zcela ideální. Produkce šampaňského vyžaduje použití pouze směsi odrůd Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier, které druhotně kvasí klasickou metodou, tedy přímo v lahvích a každý produkt se tak stává jedinečným. Díky tomu jsou ceny šampaňského vína vyšší než u ostatních šumivých vín.


Dejte si například:

 

Šampaňské
(Foto: Archiv firem)


* Lanson Rosé Label Brut v dárkovém boxu (+ 2 sklenice, 1679 Kč, dostupný na global-wines.cz). Světlá, lososová barva s růžovými okraji. Delikátní, svěží vůně, která je podpořena tóny červeného ovoce, zejména granátových jablek a růží. Jemná, ušlechtilá a delikátní chuť s dlouhým závěrem.

 

* Prémiové champagne cuvée brut Piper-Heidsieck, limitovaná edice Lipstick (1199 Kč, dostupný na 1er.cz). Plná aromatická chuť snoubící se s lehkostí a svěžestí a suchým profilem dotváří dokonalé, oblíbené cuvée brut. Spojením hroznů Pinot Noir, Meunier a Chardonnay, získáváme perfektně vybalancované suché champagne. Perfektně se hodí k hovězímu či lososovému tataráku, drůbežímu masu, sushi či krevetám. V balení navíc najdete velký dárkový obal ve tvaru rtěnky, navíc ve zlatočervené barevné kombinaci, skvěle ladící se samotným nápojem. Obal však slouží nejen jako stylový doplněk, díky použitému materiálu udrží lahev ve zvolené teplotě, a dá se tedy využít jako chladič.


Z Francie pochází také crémant. Přestože se hrozny zpracovávají stejně jako v případě šampaňského, najdeme mezi nimi rozdíly hned dva. V první řadě není crémant vázán ke konkrétnímu území, můžeme jím tak nazývat jakékoli francouzské šumivé víno kvašené v lahvi. Za druhé nejsou stanovena přesná pravidla pro výběr odrůd, jako je tomu u šampaňského. Nejznámější jsou např. Crémant de Loire nebo Crémant de Bourgogne.


Dalším druhem je cava – jakostní šumivé víno z vášnivého Španělska. Vyrábí se klasickou metodou především v katalánské oblasti Penedès. Seženete jak bílé, tak růžové.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře