Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Češi dávají na grilu přednost kvalitnímu masu před uzeninami a špekáčky. Na oblibě v posledních letech získávají také domácí burgery a další speciality.

Domácí burgery i hermelíny na grilu jsou in! Zvládněte je na jedničku

Hamburger
zdroj: Thinkstockphotos Hamburger
aktualizováno 27.05.2015, 11:59 | 27.05.2015, 11:59 | Doma.cz/trm

Češi dávají na grilu přednost kvalitnímu masu před uzeninami a špekáčky. Na oblibě v posledních letech získávají také domácí burgery a další speciality.

Z Čechů se pomalu, ale jistě stávají mistři v grilování. Naši rodiče a prarodiče chodili spíše na čundry a maximálně si opékali vuřty u táboráku. Po revoluci se začalo postupně rozmáhat grilování na zahradách rodinných domků a někdy možná i na balkonech paneláků. Ke slovu přicházely grilovací klobásy, kuřata a naložené kousky masa. Nyní však přicházejí do módy pravé domácí burgery! Jsou šťavnaté, chutné, praktické, a veskrze oblíbené, takže proč je nevyzkoušet?

 

Lidem se dříve při slově hamburger vybavoval fast food a nezdravé jídlo. Díky osvětě je ale už realita mnohem lepší. Pravý burger znamená dát si mezi dvě poloviny speciální žemle šťavnatý, voňavý a čerstvě ugrilovaný kousek mletého masíčka, houby nebo v případě veggie burgeru i grilovanou zeleninku, sýr, čerstvou zeleninu a také dobrou omáčku. Celou dobrotu si jednoduše uchopíte do ruky a s každým soustem si vychutnáte všechny chutě.


Co připsat na nákupní seznam?

 

* Omáčka k masu Samba od Hellmann´s (39,90 Kč) v sobě ukrývá jedinečnou kombinaci sladkých paprik a rajčat, která je doplněna pikantní směsí česneku a bylinek. Zkuste ji například v kombinaci s grilovaným kuřecím masem, kdy roztančí vaše chuťové pohárky na maximum!

 

* Omáčka ze zeleného pepře Hellmann´s (39,90 Kč) je typická svoji ostřejší kořeněnou chutí, kterou ji dodávají kousky zeleného pepře. Ten je oblíbený již z dob starých Římanů, kde nesměl chybět na žádné hostině. Vyzkoušet ho můžete i nyní ve formě omáčky, která mimo jiné výborně doplňuje grilované maso i pečené brambory.

 

* Sedlčanský Hermelín na gril s pikantní švestkovou omáčkou (99,90 Kč), tradiční Hermelín na gril s jemně pikantní omáčkou ze švestek a chilli, obsahuje 4x sýr (4x 100 g) a pikantní švestkovou omáčkou (50 g)

 

Na gril
(Foto: Archiv firem)

 

* Béarnská omáčka Tesco finest (165 g, 59,90 Kč) je oblíbenou pochoutkou francouzských šéfkuchařů. Díky ní však můžete i vy sami být pány grilu a své hosty učarovat nevšední chutí.

 

* Tesco Grill Hovězí burger pikantní (200 g, 39,90 Kč) Pořádný, příjemně pikantní plátek z hovězího masa zasytí i ty největší jedlíky.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Staňte se královnou grilu! Udělejte si to nejlepší grilované kuře!
Desatero grilování: Zaměřeno na hermelíny
Kuřecí maso: Největší riziko hrozí při grilování!


Buďte i vy trendy a hoďte letos na gril burgery, určitě tím nešlápnete vedle! Základem je kvalitní přední hovězí a dobrá houska. Vymyslet si pak vlastní domácí recept nebude žádný problém. Inspirujte se našimi osvědčenými recepty.

 
Burger s avokádem (1 porce)

 

POTŘEBUJETE:

130 g mletého hovězího masa
1 lžíce oleje
½ zralého avokáda
2 cherry rajčátka
1 polévková lžíce limetové šťávy
Sůl, pepř
1 velká celozrnná houska
Hrst nakrájeného listového salátu
červená cibule
1 lžíce tatarské omáčky

 

Hamburger - 4
(Foto: Archiv firem)


POSTUP:

Maso opepříme a vymícháme do mazlavé konzistence. Vytvoříme z něj placku tenkou cca 1,5 cm a v lednici necháme 30 minut zatuhnout.

 

Mezitím si připravíme avokádovou pomazánku.
Avokádo umačkáme vidličkou, přidáme na kostičky nakrájená rajčátka, osolíme, opepříme a dochutíme limetkovou šťávou.

 

Na pánvi rozehřejeme olej, maso zprudka orestujeme z obou stran, necháme cca 5 minut odpočinout a poté osolíme.
Housku rozkrojíme napůl a pod grilem obě části otoustujeme z obou stran.


Na spodní díl namažeme tatarskou omáčku, naaranžujeme salát, položíme maso, několik tenkých nudliček červené cibule, navrstvíme avokádovou pomazánku a přiklopíme křupavým „víčkem“ housky.


Tofu burger
(1 porce)

 

POTŘEBUJETE:

100 g tofu
lžička sekaného tymiánu
Sůl, pepř
1 lžíce oleje
1 velká celozrnná houska
1 lžíce tatarské omáčky
Několik listů mladého salátu
2 plátky rajčete
2 lžíce tmavých oliv
snítka sekané pažitky

 

Hamburger - 8
(Foto: Archiv firem)

 

POSTUP:
Tofu rozmačkáme, osolíme, opepříme, přidáme tymián a vymícháme do mazlavé konzistence. Vytvoříme z něj jednu placku tenké cca 1,5 cm a v lednici necháme 30 minut zatuhnout. Na pánvi rozehřejeme olej, tofu zprudka orestujeme z obou stran dozlatova.


Housky rozpůlíme, pod grilem všechny části otoustujeme z obou stran.


Na spodní díl dáme polovinu tatarské omáčky, na ni salát, plátky rajčat. Položíme opečené tofu, pomažeme druhou částí tatarské omáčky a posypeme nasekanými olivami a pažitkou.

 

 

MR ‘SUNNY SIDE UP’ BURGER (2 porce)

 

POTŘEBUJEME:

360 g předního hovězího
Sůl
Pepř
4 plátky cheddaru
2 polévkové lžíce ostré hořčice
2 vejce
2 střední cibule
kousek másla
40 g medu
2 polévkové lžíce tatarské omáčky
4 listy hlávkového salátu
2 bulky na burger
4 celá rajčata
plechovka krájených rajčat
2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
cibule
červená chilli paprička
limetka
Cukr

 

Hamburger - 7
(Foto: Archiv firem)

 

POSTUP:
1. Maso si umelte na strojku s hrubší deskou, dejte ho do mísy, přidejte hořčici a opepřete.


2. Z připravené masové směsi vytvarujte 2 pěkné burgery o trošku větší než houska. Nechte je chvilku odpočinout a pak je opečte na grilu nebo na pánvi z každé strany zhruba 6-8 minut. Upečené burgery osolte a nechte je odpočinout.


3. Cibuli nakrájejte na kolečka, osmažte na pánvi s kouskem másla a solí. Až cibulka zesklovatí, přidejte med a opékejte do zlatova.


4. Vezměte si hlubší pánev, ve které smícháte plechovku rajčat, na kostičky nakrájená čerstvá rajčata, najemno nasekanou chilli papričku, rajčatový protlak, nasekanou cibuli, sůl a pepř. Směs přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí. Dochuťte troškou cukru a limetkové šťávy.


5. Mezitím si připravte z vajec volská oka a opečte rozkrojené housky z vnitřní strany.


6. Vezměte spodní část housky, pomažte jí jemně tatarskou omáčkou, přidejte plátek hlávkového salátu, lžíci  tatarské omáčky, upečený burger, připravenou chilli omáčku, pořádnou porci zlatavé cibulky a navrch dejte volské oko a přikryjte vrchní částí housky pomazané  tatarskou omáčkou. Podávejte s pořádnou porcí domácích hranolek.

 

Tip: Pokud nemáte čas na přípravu chilli omáčky, vyzkoušejte Hellmann’s grilovací omáčku Chilli sauce!


LOSOSOVÝ SAMURAI BURGER (2 porce)

 

POTŘEBUJETE:

300 g lososa (filet)
Sůl
Pepř
20 g medu
2 fíky
1 čínské zelí
50 g sojové omáčky
2 polévkové lžíce wasabi pasty
4 polévkové lžíce tatarské omáčky
2 hamburgerové housky
1 limetka
20 g černého kaviáru

 

Hamburger - 6
(Foto: Archiv firem)

 

POSTUP:
1. Filet z lososa rozdělte na dvě porce, osolte, opepřete a zprudka je opečte na pánvi. Zhruba 3-4 minuty. Pak pánev vypněte, potřete povrch lososa medem a nechte ho na rozpálené pánvi dojít.
 

2. Fíky omyjte, rozkrájejte na plátky a opečte je na pánvi. Jakmile se rozvoní, přidejte med s troškou másla a ještě chvilku opékejte, až se medem obalí všechny plátky.
 

3. Čínské zelí nakrájejte na slabé proužky, osmahněte na rozpáleném másle a přidejte sojovou omáčku. Opékejte, až zelí změkne.


4. Smíchejte tatarskou omáčku s wasabi pastou a vytvořte hladkou omáčku, ochuťte limetkovou šťávou.
 

5. Opečte si hamburgerovou housku z vnitřní strany.
 

6. Na spodní část opečené housky naneste připravenou  tatarskou omáčku s wasabi pastou, přidejte zelí, položte plátek lososana který vyskládejte fíky, kaviár a přiklopte druhou polovinou housky s pořádnou porcí wasabi tatarské omáčky.

 

Na gril můžete hodit i hermelín. Zkuste masitou verzi i zajímavý hermelín nasladko.

 

Grilovaný Hermelín se sušenou šunkou a švestkovou omáčkou (4 porce)

 

POTŘEBUJETE:

1x Sedlčanský Hermelín na gril s pikantní švestkovou omáčkou (4 ks sýra + balíček švestkové omáčky)
8 plátků sušené šunky
2 lžičky ostré hořčice
2 plátky toastového chleba
lžíce rybízového džemu
2 lžíce olivového oleje
salsa
1/2 manga
1 okurka
½ červené papriky
1 limetka
koriandr
sůl

 

Hamburger - 1
(Foto: Archiv firem)


POSTUP:
1. Toastový chléb potřeme olejem a ugrilujeme dokřupava. Necháme zchladnout a rozlámeme na kousky. Hermelíny rozkrojíme na poloviny, potřeme lehce hořčicí, džemem, posypeme toastovým chlebem a přiklopíme druhou polovinou sýra. Obtočíme šunkou, zabalíme do alobalu a grilujeme z obou stran 5 minut.


2. Salsa: dužinu manga nakrájíme na kostičky. Okurku oloupeme, vyškrábneme zrníčka a dužinu nakrájíme na kostičky. Stejně pokrájíme i papriku a nasypeme ji do mísy. Přidáme mango, okurku, pokrájený koriandr a podle chuti přisolíme a pokapeme limetkovou šťávou.


3. Hotový hermelín rozdělíme na talíře, přidáme švestkovou omáčku a doplníme salsou.


Grilovaný Hermelín s malinami, listovým špenátem a švestkovou omáčkou (4 porce)

 

POTŘEBUJETE:

1x Sedlčanský Hermelín na gril s pikantní švestkovou omáčkou (4 ks sýra + balíček švestkové omáčky)
100 g malin
100 g listového špenátu
2 lžíce meruňkové marmelády
½ cibule
10 listů koriandru
3 lžíce olivového oleje
sůl

 

Hamburger - 5
(Foto: Archiv firem)


POSTUP:
1. V rendlíku nahřejeme olej, přidáme jemně pokrájenou cibuli a mícháme, dokud nezesklovatí. Přidáme vypraný natrhaný špenát, koriandr, osolíme a odstavíme.


2. Sýry potřeme marmeládou, přidáme špenát, zabalíme do alobalu a grilujeme 5 minut z každé strany.


3. Při podávání doplníme švestkovou omáčkou a navrch ozdobíme malinami.

 
20 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

erika 17:34 09.06.2015
dobry PR clanek, nic jinyho, protoze ty recepty jsou dost o nicem
ZuzkaK 11:10 01.06.2015
Tip: Pokud pořádáte party s burgery a nechce se vám dělat s domácími hranolkami pro kupu lidí, nebojte se kvalitních kupovaných. Pokud koupíte nějaké do trouby, třeba 123 hranolky, nebudou nepřiměřeně mastné, ale budou mít přiměřených 5 % tuku. užijte si grilovací sezónu. :)