Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Vyzkoušejte skvělý dezert z listového těsta plněný rafinovanou mandlovou náplní a ukrývající malé překvapení.

Francouzský mandlový koláč s překvapením RECEPT

Mandlový koláč
zdroj: oficiální zdroj Mandlový koláč
aktualizováno 18.03.2017, 00:03 | 18.03.2017, 00:03 | doma.cz

Vyzkoušejte skvělý dezert z listového těsta plněný rafinovanou mandlovou náplní a ukrývající malé překvapení.

„Kromě mandlové náplně se do koláče ukryje také mince či fazolka jako symbol jarní plodnosti. Koláč se servíruje na stůl celý a vy ho můžete ozdobit zlatou papírovou korunou. Před očima všech se nakrájí a nejmladší člen rodiny určuje, komu připadne ten který kousek. Ten, kdo najde minci, má pak po celý zbytek dne různá privilegia, která si rodina předem určí. Podává se vlažný ke kávě nebo čaji a je vážně báječný! Upečte si ho a zažijete doma legraci,“ doporučuje autor receptu, šéfkuchař François Thuille, původem z francouzského Cognacu, který nově vede kuchyni restaurace Nebespán v Kašperských Horách.

 

Potřebujeme:


Žloutkový krém: 2 žloutky, 60 g moučkového cukru, 30 g hladké mouky, trochu vanilky, 250 ml polotučného mléka


Mandlová náplň: 80 g změklého másla, 4 vejce, 180 g mandlové mouky (jemně mleté loupané mandle), 100 g moučkového cukru, malý panák rumu, pár kapek mandlové esence
- 2 listová těsta v roli (cca 250 g)
- 1 žloutek
- voda
- forma cca 28 cm na koláč/dort s vyšším okrajem

 

Mandlový koláč
(Foto: oficiální zdroj)

 

Postup:


1. Žloutkový krém: Přiveďte k varu mléko s vanilkou. Vyšlehejte metlou žloutky s cukrem, přimíchejte postupně mouku a horké mléko. Vraťte vše do hrnce, přiveďte k varu a vařte asi 3 minuty. Hotový krém vlijte například do hranaté misky potažené potravinářskou folií a nechte přibližně 1 hodinu vychladnout.
 

2. Mandlová náplň: Vyšlehejte 4 vejce se 100 g cukru, přidejte mandlovou mouku, rum, mandlovou esenci, měkké máslo a vymíchejte.

 

ZKUSTE TAKÉ:

Slaný chřestový koláč RECEPT
RECEPT: Pekanový koláč
RECEPT: Sněhový koláč s rybízem


3. Vymíchejte vychladlý žloutkový krém a postupně k němu přimíchejte mandlovou náplň. Směsí naplňte cukrářský sáček.


4. Z listového těsta vykrojte 2 kruhy o velikosti formy a jeden položte na dno. Vyšlehejte žloutek s vodou a pečlivě potřete okraje těsta. Pomocí cukrářského sáčku naplňte připravenou směsí (cca 1,5 cm výška) a nezapomeňte vložit fazolku nebo omytou malou minci. Navrch položte druhý kruh a dobře spojte okraje a přitlačte je hranou nože v obou směrech. Koláč potřete žloutkem a nechte aspoň půl hodiny odpočinout. Potřete ještě jednou a ozdobte hranou nože. Pečte na 180 stupňů asi 40 minut. Koláč podávejte vlažný.

0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře