Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Mezi potraviny rizikové na salmonelózu se zařadila i rajčata.

Hrozí v ČR salmonelóza z rajčat?

aktualizováno 03.07.2008, 07:38 | 03.07.2008, 04:37 | Kateřina Zlámalová

Mezi potraviny rizikové na salmonelózu se zařadila i rajčata.

Konzumace syrových rajčat v USA prudce klesá. Během května a června tam onemocnělo téměř 400 lidí salmonelózou, kterou se nakazili z rajčat.


Podle CNN raději přestaly syrová rajčata servírovat restaurace jako McDonald's a desítky dalších. Infekce salmonelózy se nejprve objevila v Novém Mexiku a Texasu, rozšířila se však již do 17 států USA.



Největší úskalí infekce je v tom, že nakažená rajčata nestačí pouze umýt, ale musejí projít varem nad 70°C alespoň po dobu 10 minut.


Systém kontroly je v ČR lepší



„Systém potravinové kontroly v České republice je nastaven lépe než v USA,“ uklidňuje hlavní hygienik ČR MUDr. Michael Vít. „V USA je dovoleno používat i hnojiva živočišného původu, takže tím riziko stoupá. U nás nyní považujeme za nutné provést kontroly zejména potravin rychlé spotřeby. Větší riziko salmonelózy hrozí v případě nedodržování správných hygienických podmínek při prodeji zmrzliny nebo salátů."


Navíc země Evropské unie jsou v oblasti produkce rajčat z velké části i samozásobitelé a z USA se k nám rajčata nedovážejí. Podle informací české pobočky u nás McDonald's dováží rajčata ze Slovenska.


„Zatím jsme zvýšený výskyt případů salmonelózy nezaznamenali,“ potvrzuje PhDr. Petr Mach, MBA, tiskový mluvčí pražské nemocnice Na Bulovce. I přesto je nutné dbát při konzumaci potravin v letních měsících na zvýšenou opatrnost.




Prevencí je správné zacházení s potravinami.



V letním období se opakovaně výrazně zvyšuje výskyt trávicích potíží, průjmů a zvracení, jejichž hlavní příčinou jsou zkažené potraviny. Takovým problémům se můžeme vyhnout, pokud budeme dodržovat hygienická pravidla a zásady správného zacházení s potravinami.



Příprava pokrmů

Jedním z hlavních důvodů vzniku letních střevních infekcí (např. salmonelózy) je konzumace špatně tepelně upraveného masa a dalších potravin. Obzvláště rizikové jsou potraviny jako vejce, tatarský biftek a také nepasterizované mléka nebo sýry.


Co nejčerstvější

Tepelně upravované pokrmy bychom neměli připravovat co nejkratší dobu před servírováním. Pokud chceme pokrm podávat později, musíme ho rychle zchladit, případně zmrazit. Potom musíme pokrm ohřát na dostatečně vysokou teplotu (obvykle 70 °C), abychom zničili bakterie, které ho mohly mezitím kontaminovat.


Pozor při grilování!

Vysoké riziko nákazy z potravin (hlavně z kuřecího masa) představuje tolik oblíbená letní aktivita – grilování. Grilované maso nesmí být připálené (to obsahuje karcinogenní látky), ani nedopečené. V polosyrových částech masa totiž přežívají bakterie, kterým krátké zahřátí neublíží. Maso bychom měli grilovat po delší dobu – pomalé pečení dává masu jedinečnou chuť.




Pokud se maso peklo aspoň deset minut a teplota při grilování i uvnitř dosáhla 70 °C, je jídlo bezpečné. Než sundáme maso z grilu, píchneme do něj jehlicí – když vytéká červená šťáva, necháme ho ještě na roštu. Hotové maso podáváme hned po grilování, protože během teplého večera se v něm mohou rychle množit bakterie.


Co neprojde varem, musí být v chladu!

Vysoce rizikové jsou potraviny určené k přímé konzumaci bez dalšího vaření. Takové jídlo musí být uchováváno v chladničce při maximální teplotě 5°C.




Pozor si dejte na tepelně upravené maso (např. sekaná), ryby, drůbež a výrobky z nich (pomazánky, omáčky), dále mléko a mléčné výrobky, vejce a výrobky z nich (domácí majonéza, sladké zákusky s krémem) a lahůdky (měkké uzeniny, majonézové saláty).


Proč se bakterie tak rády množí právě v těchto dobrotách? Obsahují totiž hodně vody. Když se spojí teplo a vlhko, vzniká ideální prostředí pro množení mikrobů.


Více informací o infekčních nemocech z potravin naleznete v článku Letní zažívací potíže!


4 hlasů
Vaše hodnocení