Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Sladké cukroví k českým Vánocům prostě patří. Upřímně, máloco je hezčí, než když na adventním věnci hoří svíčky a domovem se nese vůně čerstvě upečených perníčků. Jenže napéct je v předvánočním shonu někdy těžší, než se může zdát. Přinášíme vám pr...

Jak na dokonalé cukroví? Záleží na dobrém uskladnění!

Cukroví
zdroj: Thinkstockphotos Cukroví
aktualizováno 05.12.2017, 13:38 | 05.12.2017, 13:38 | doma.cz

Sladké cukroví k českým Vánocům prostě patří. Upřímně, máloco je hezčí, než když na adventním věnci hoří svíčky a domovem se nese vůně čerstvě upečených perníčků. Jenže napéct je v předvánočním shonu někdy těžší, než se může zdát. Přinášíme vám proto několik ověřených rad a fíglů, jak si ulehčit práci tak, aby výsledek byl stoprocentní a vaše dobroty perfektní.

Každé cukroví má svůj harmonogram. Vánoční pečení nejde stihnout za jeden den, prostě nejde. A ani to není vhodné, některé druhy potřebují delší čas na rozležení. Začněte s perníčky, kterým dopřejte klidně až tři týdny, aby získaly správnou konzistenci. Staré perníkářské recepty dokonce radí těsto nechat odležet až 30 dní v chladu. Kořeněné chutě se krásně prolnou a upečený perník bude chutnat i vonět mnohem intenzivněji.

 

VYZKOUŠEJTE:

RECEPT: Mozartovy koule
RECEPT: Masarykovo cukroví
RECEPT: Linecké pudinkové těsto

 

Po mikulášském večeru je ten správný čas na vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky, kokosové cukroví a zázvorky. O týden později se utkáme s cukrovím z lineckého těsta. Týden před Vánocemi pak přijdou na řadu polevy na zdobení a náplně, cukroví z bílkových těst a marokánky. Nepečené cukroví připravujte raději až těsně před Vánocemi. Určitě nechcete riskovat, že by se vám krém zkazil nebo tuk zežlukl.

 

Jak skladovat cukroví?

• Sušenky: v suchu. Vhodné jsou plastové nebo plechové krabice vyložené ubrouskem.
• Kokosky a sněhové pusinky: v papírovém sáčku. Nesvědčí jim plastové krabičky ani lednička.
• Slepované cukroví: v papírové krabici nebo v chladu. Když je budete uchovávat v lednici, vyložte krabici alobalem, aby cukroví nenatáhlo pachy.
• Cukroví s čokoládovou polevou: v chladu. Pokud jej budete skladovat v krabici na balkoně, zakryjte ji ještě polystyrenem. Proti slunci i mrazu.

 

Zvládněte náplň na jedničku


Cukroví s náplní je vždycky trochu problematické. Ale řešení existuje – nesmíte do náplně zapomenout přidat ovocnou šťávu a piškotové drobky, marmeláda díky tomu zhoustne. Nebo třeba vyzkoušejte hotovou ovocnou náplň, která nevytéká tolik, jako klasická marmeláda (např. Ovocnou náplň od Hamé, Ovocný gel Zeelandia).

 


Co se týká džemu například na slepování lineckého, doporučujeme sledovat obsah ovoce. Obecně platí, že čím více ovoce, tím je třeba méně cukru a tím je tedy džem, marmeláda či ovocná náplň kvalitnější. A vsaďte skutečně na pravou lineckou marmeládu, je krásně hladká, bez zrníček, a přitom má pevnou strukturu a z cukroví nevytéká.


ČTĚTE TAKÉ:

4 druhy cukroví, které můžete péct s dětmi
Netradiční cukroví: Vánoční inspirace z celého světa
Rychlé recepty na nepečené cukroví


Jíme i očima


V dnešní době nestačí umět cukroví upéct, musí se umět také odprezentovat. Ideálně aby se hezky lesklo, pak vypadá i lépe na fotkách. A jak na to? Rozpusťte škrobovou moučku v oslazeném mléce a ještě horké cukroví směsí potřete. Pokud chcete ještě podpořit sváteční atmosféru u vás doma, pověste jednoduchá cukroví na stromeček nebo je rozložte po stole. Ve světle svíček budou vypadat úžasně!

 


Nebojte se nečekaných kombinací


Napadlo by vás nasypat čaj do perníkového těsta? Když do něj totiž pár lžic černého čaje vmícháte, budete mít perníčky vláčnější. Když pečete vánočku, zkuste do ní pro změnu přidat nastrouhaný vařený brambor. Vánočka pak zůstane déle měkká. Těsto na cukroví můžete malinko polít horkým kakaem. Snáze získá krásnou kakaovou barvu. Místo ořechů zase můžete použít opražené ovesné vločky. Cukroví bude mít ořechovou příchuť, a navíc bude méně tučné. A nezapomeňte: do každého (i sladkého) zákusku patří štipec soli – zlepšuje chuť.


Správná teplota je klíč k výbornému cukroví


Aby vám šlo těsto snadněji vyválet a vytvarovat, je lepší jej nechat přes noc odpočívat v lednici. Ale pozor: když těsto zaděláváte, je ideální, aby měly všechny suroviny stejnou teplotu. Usnadní to spoustu práce. Při pečení je zase ideální nastavit teplotu trouby na 180 °C. Získáte tím dorůžova propečené cukroví. Při nízké teplotě z něj vytéká tuk, při vysoké naopak rychle zhnědne, ale není upečené.


Přejeme vám dobrou chuť a krásné svátky!

0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře