Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Jednou z nejoblíbenějších grilovacích disciplín jsou steaky. Jejich příprava se může zdát být jednoduchá, maso se prostě hodí na rozpálený gril a je to. To ale není pravda. Správný steak se musí umět dobře připravit. A to není snadné.

Jak na úžasný steak? Škola grilu pro fajnšmekry

Grilování
zdroj: Getty Images Grilování
aktualizováno 03.07.2018, 16:25 | 03.07.2018, 16:25 | doma.cz

Jednou z nejoblíbenějších grilovacích disciplín jsou steaky. Jejich příprava se může zdát být jednoduchá, maso se prostě hodí na rozpálený gril a je to. To ale není pravda. Správný steak se musí umět dobře připravit. A to není snadné.

Začíná se už u výběru masa, přes marinování, způsob přípravy, propečení až po volbu přílohy. Pokud ale všemi těmito nástrahami projdete, čeká vás tanec chuťových buněk, opravdový ráj ve vašich ústech.

 

Kvalita masa je naprosto klíčová

 

Steak stojí a padá s kvalitou masa. Nemůžete koupit jen tak kde jakou flákotu. Klasikou na steak je většinou myšleno hovězí. Renomované restaurace si nechávají posílat maso krav a býčků z USA nebo Latinské Ameriky, i u nás se dá ale koupit kvalitní maso. Místo argentinské roštěnky můžete mít nádherné maso z hrudi nebo pupku od české krávy.


Syrový nebo propečený?


Neméně důležitá je také technika. Grilování je pro přípravu steaků ideální, je vhodnější než úprava na pánvi. Dávejte pozor, aby byl gril pořádně rozpálený, pokud byste maso rovnou mrskli na studenou plochu, mohla by vám z něj vytéct šťáva. Doba pečení se potom liší podle vašich preferencí.


* Pokud máte rádi měkké a jemnější maso, volte způsob rare (krvavý, hodně měkký, peče se dvě minuty).


* Na stupeň medium rare budete potřebovat cca tři minuty z obou stran.


* Na medium, středně propečený, zhruba čtyři minuty.


* Na medium well nechte maso na grilu přibližně na 4 a půl minuty.


* Pro well done steak pečte pět minut z obou stran.

 

Flank steak
(Foto: oficiální zdroj)


Zároveň se ale nevyplatí spoléhat se jen na čas, protože každý kus masa je jinak vysoký. Míru jeho propečenosti poznáte dotykem, pokud si chcete být stoprocentně jistí, použijte kuchyňský teploměr. Pokud nevíte, který stupeň propečenosti se pro vás hodí, zkuste medium, tou na první pokus nic nezkazíte.


Čím dochutit?


Když máte opravdu dobré maso, ušetříte spoustu času. Kvalitní maso totiž nemusíte příliš dlouho marinovat, jednoduše ho připravíte několik hodin předem. Nakrájíte ho na souměrné tvary a přidáte trochu oleje, bylinek nebo dobře namíchaného koření. Naložit ho stačí jednu až šest hodin, ryby dokonce potřebují jen 20 minut. Méně hodnotná masa, jako jsou kližky nebo krky, je třeba marinovat pomalu a dlouho - zkuste naše recepty na domácí marinády. Nechte je uležet klidně i den, a to v marinádě, která maso lehce „rozloží“. Maso změkčí a ke grilování skvěle připraví směs obsahující kyselinu octovou, citronovou šťávu, víno nebo tvrdý alkohol.

 

„Co se týká koření a marinování, vyplatí se být opatrný. Rozhodně neplatí rovnice, že čím víc koření, tím lépe. Zanikla by totiž skutečná chuť masa. Kvalitní maso nedoporučujeme ani marinovat, ale naopak levnějším kouskům marináda pomůže, díky kyselým přísadám v marinádě budou křehčí. Úplně stačí sůl
 a pepř, pokud si ale chcete steak ještě doladit, použijte dip nebo omáčku, která chuť masa krásně doplní,“ říká Vít Morkus z Pražského řeznictví.

 

Steak
(Foto: oficiální zdroj)

 

ČTĚTE TAKÉ:

Grilování pro začátečníky: Domácí burger!
Tipy, jak uspořádat nezapomenutelnou grilovací party
Chystáte se grilovat? Vyberte k jídlu ta správná vína!


Čuník na grilu


Vepřové maso je na českých grilovačkách opomíjené: a to je obrovská škoda. Právě díky svojí šťavnatosti je skvělým mezistupněm mezi velmi jemným kuřecím a výrazným hovězím. Pokud navíc víte, pro jakou část vepřového sáhnout, nebude mít vaše grilování chybu. Nejvíce oceňovaným typem vepřového masa je panenka. Panenku najdete pod bederní páteří, je to sval, který sice tvoří sice oporu páteři, ale není příliš zatěžován. Díky tomu maso je maso složeno z jemných svalových vláken, obsahuje minimum tuku, zato ale vysoký podíl bílkovin. Z panenky si můžete připravit dokonalé medailonky.


Krkovičku nebo kotletu?


Dalším velmi populárním druhem vepřového masa je krkovička. Toto maso pochází z krku čuníka a zvládne ho bez problémů připravit také začínající kuchař. Výsledkem je krásně křehké a šťavnaté maso. Často najdete na talířích také kotletu, které patří k nejhodnotnějším kusům prasete. Zapomínat bychom v žádném případě neměli ani na mleté maso, z nichž na grilu vyrobíme úžasné burgery. Využít můžeme čistě tučnější vepřové, případně vytvořit burgery ze směsi vepřového a hovězího.

 

Průvodce masem na steak - 18
(Foto: oficiální zdroj)


Jak na vepřové na grilu?


Pro vepřové platí podobná všeobecná pravidla jako pro jakékoliv jiné maso. Než je hodíte na rozpálený gril, nachystejte si jej na plátky silné 1,2 až 2 centimetry, tato tloušťka je ideální pro dobré propečení a perfektní šťavnatost. Maso na gril se zásadně nenaklepává, než začnete s grilováním, doporučuje se ho ještě nechat zteplat do pokojové teploty. Studené maso se totiž připravuje mnohem déle. Ale pozor: mleté nechte v lednici až bezprostředně do grilování.


Zázrak jménem Přeštík


Grilované vepřové bychom si měli užívat, mimo jiné i díky tomu, že už nás žije unikátní plemeno: přeštické černostrakaté prase. Přeštický vepř vnikl v 19. století křížením místního českého prasete a starých německých a anglických druhů. Věděli jste, že je to jediné prase, které má u nás pomník? Dva kameninoví pašíci stojí přímo v Přešticích, odkud toto slavné plemeno pochází. Jedná se tak možná o jediný prasečí pomník na světě! Nicméně, ve dvacátém století Přeštíci téměř vymizeli. Jednak byl jejich chov zakázán během 2. světové války (vepři se ale chovali tajně), později se preferovala masná, více ekonomicky výhodná plemena. Od roku 1992 se chová jen pro udržení genofondu, nicméně stále existují nadšenci, kteří tohoto pažravého cvalíka (na kilo přírůstku spořádají až pět kilo krmné směsi, zatímco jiné druhy prasat jen kolem tří) chovají. Nevýhodou tak může být vyšší cena, nicméně díky poctivé chuti za to stojí. Tuk, který se v něm nachází na povrchu i uvnitř svaloviny, mu propůjčuje nezaměnitelnou křehkost a plnou, vyzrálou chuť. A právě díky tomu bude skvělým i na grilu.


A co příloha ke grilovanému masu?

 

I tady platí, že v jednoduchosti je krása. „Salátek s dobrým balzamikovým dresinkem masové jídlo odlehčí, stejně dobře bude působit i grilované zelenina. Pokud máte opravdu velký hlad, dejte si k vaší flákotě křupavé opečené steakové brambory,“ doporučuje Kristýna Hrubčíková z webu Receptyschuti.cz.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Darek 18:39 10.07.2018
Pro dokonalé masíčko z grilu je důležité hlídat si spoustu věcí. Nejenom si vybrat to správné maso a marinádu, ale také je důležitý správně připravit gril. Někdo říká že nezáleží na tom jestli máte plynový gril nebo gril na dřevěné uhlí. Podle mě se u plynového grilu ztrácí ta vůně dřeva. Máme nově takzvaný gril lokomotiva http://www.grilguru.cz/tepro-milwaukee Skvělý pokud udíte. Velmi důležitá je však teplota a to bez ohledu na to jaký máte gril.