Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Průvodce způsoby, jak si připravit a vychutnat kávu jako v Itálii. Tento každodenní rituál si nyní zaslouží naši zvýšenou pozornost, jelikož první říjnový den je jeho mezinárodní oslavou!

Jak pít kávu jako pravá Italka?

Pití kávy - 4
zdroj: oficiální zdroj Pití kávy - 4
aktualizováno 01.10.2017, 00:21 | 01.10.2017, 00:21 | doma.cz

Průvodce způsoby, jak si připravit a vychutnat kávu jako v Itálii. Tento každodenní rituál si nyní zaslouží naši zvýšenou pozornost, jelikož první říjnový den je jeho mezinárodní oslavou!

Věděli jste, že ve 14. století byla káva v Itálii církví označena za "ďáblův nápoj"? Tento postoj údajně změnil až papež Klement VIII., který při popíjení poháru kávy řekl: "Je to tak lahodný nápoj, že by to byl hřích, aby jej mohli pít jen nevěřící. Zbavíme se ďábla tím, že kávě dáme naše požehnání, aby se stala opravdovým křesťanským nápojem." Díky tomu se káva rozšířila po celé Itálii, do elegantních kaváren i do domácností, a pro mnohé se stala každodenním rituálem.

 

Přestože kávovník roste v rovníkových oblastech a není původem z Itálie, právě zde se podařilo maximalizovat potenciál nápoje zavedením metod přípravy, které umocňují vůni kávových zrn. Káva se tak stala nedílnou součástí italské kultury. Italové pijí kávu jak doma, kde si ji obvykle připravují v moka konvičkách, tak i v práci nebo si na ni zajdou do kavárny či restaurace, kde je většinou připravována v espresso kávovarech, které dobře známe i u nás.


Jak pít kávu jako Ital


Stejně jako pro Italy, je i pro nás káva součástí každého dne. Víte ale, jak Italové svou kávu skutečně pijí a jak si v Itálii správně objednat espresso?


Zde jsou tři jednoduchá pravidla:


1. Neříkejte "espresso"


Výraz espresso je sice správný termín pro definici kávy připravené v automatickém kávovaru v kavárně nebo v restauraci, Italové však toto slovo zřídkakdy používají. Vnímají ho totiž jako technický a zcela nadbytečný výraz. V italské kavárně tak stačí říct jednoduše "un caffè" a můžete si být jisti, že vám přinesou šálek lahodné kávy.


2. Hlavně jednoduše


Jak bylo uvedeno výše, objednat si v Itálii kávu je poměrně snadné. Italové obvykle pijí svou kávu samotnou nebo s mlékem, jako cappuccino nebo latté. Pokud je to pro vás obyčejné, vyzkoušejte "marocchino", vynikající espreso s přidanou roztavenou čokoládou, trochou napěněného mléka a kakaa nebo "caffè shakerato", espresso protřepané s ledem a někdy i s alkoholem.

 

Káva
(Foto: oficiální zdroj)


3. Žádné mléko po poledni


Když si po obědě objednáte v Itálii cappuccino, je možné, že se na vás místní budou dívat poněkud zvláštně. Italové jsou totiž velmi přísní ohledně toho, kdy se konzumuje který typ kávy. Cappuccino je v pořádku na snídani nebo jako dopolední káva, v odpoledních hodinách se však stává přijatelným pouze espreso. Po velkém jídle si ale můžete objednat "caffè corretto", espresso s trochou grapy či jiného destilátu.

 

Káva s alkoholem počesku? Vyzkoušejte Toncaffe! RECEPT

4cl Božkov Speciál Kávový
6cl Espresso
1cl Tonka fazole sirup
Ozdoba: Tonka fazole (strouhnutí)

 

Božský kafčo
(Foto: oficiální zdroj)

 

Máte rádi kávu? Pak je tento drink právě pro vás. Vyzkoušejte jednoduchou kombinaci chutí Kávového Speciálu a espressa s trendy novinkou v podobě sirupu z fazole Tonka.

 

Tonka fazole neboli Silovoň obecný je tropický strom, jehož plody jsou vejčité lusky obsahující aromatická černá semena. Ty svým tvarem připomínají fazoli. V kuchyni se používají podobně jako vanilkové lusky zejména na dochucovaní dezertů, likérů, čokolády, ale i sladkých omáček či pudinků. Fazole se nechávají vyvařit a vyluhovat, nebo se najemno strouhají přímo do pokrmů. Vůně je velmi intenzivně sladká, vanilkově mandlová. Drinkům a pokrmům propůjčuje exotický ráz.
 


Vynález kávovaru na espresso


V italštině výraz "espresso" znamená "vyrobený na místě". Tato metoda přípravy byla zvolena jako způsob, jak snížit dobu vaření kávy v kavárnách a restauracích. První prototyp kávovaru na espresso pochází z roku 1855 a byl představen na výstavě Universal Exhibition v Paříži. O několik let později, v roce 1901, vytvořil inženýr Luigi Bezzera z Milána první kávovar na výrobu espressa. Jeho vynález nastartoval výzkum a technologický pokrok mnoha italských společností.


V roce 1948 představil Achille Gaggia vysokotlaký extrakční systém, který z kávových zrn dokázal vytvořit výrazný, aromatický nápoj s hustou, kompaktní pěnou: espresso, jak ho známe dnes. Na počátku padesátých let se kávovary na espresso začaly vyrábět v průmyslovém měřítku.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Mýty o kávě a cole! Kolik jí můžete vypít a opravdu škodí?
10 věcí, které jste o kávě nevěděli
Káva nejen k pití! Pomůže na unavené oči, akné i celulitidu


Domácí káva z moka konvičky


Moka konvička byla vynalezena v roce 1933 Alfonsem Bialettim a její design se v průběhu let nijak nezměnil. Původně se jí říkalo "Moka Express" a sestávala se ze čtyř hlavních částí vyrobených z hliníku a umělohmotného držadla. Dnes se moka konvičky vyrábí z oceli, stále však fungují na stejném principu.

 

Jste to, co pijete!

 

Podle kávy, kterou si objednáváme, lze podle soudobých baristů dokonce odhadnout charakter člověka.

 

Přímočarost a slabší fantazie je připisována milovníkům silného espressa, smysl pro romantiku zase zákazníkům, kteří si objednávají latte. Dětského ducha mají údajně ti, kteří preferují cappuccino. Že máte rádi macchiato? Gratulujeme, podle odhadů baristů pracujete s nadšením, jste bystří a ambiciózní. Ať už ale patříte do jakékoliv kategorie, nejdůležitější je, abyste si na kávě dobře pochutnali.


Umění míchání


Jak systém espresso, tak moka konvičky způsobily revoluci v přípravě kávy. Stejně tomu bylo také při zavedení kávových směsí. Průkopníkem kávových mixů se stal Luigi Lavazza, který toto umění objevil před více než 100 lety. Díky míchání jednotlivých druhů kávy z různých částí světa se ve výsledné směsi projeví to nejlepší, a dosáhne se tak dokonalé a vyvážené chuti. Luigi Lavazza neustále hledal nové variace chutí a v prostředí své laboratoře pomocí ochutnávek se snažil nalézt ty nejlepší kombinace. V roce 1923 si kávové směsi díky použití pergaminu, materiálu umožňujícího lepší ochranu produktu, našly cestu ke spotřebitelům jako první balené kávy.

0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře