Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Dobrý kuchař se pozná podle nože a pánve. Víme, s čím si v kuchyni ostudu neuděláte.

Jak vybrat pánev a tuk na smažení opravdu zdravě?

Pánev - 6
zdroj: oficiální zdroj Pánev - 6
aktualizováno 18.09.2017, 00:16 | 18.09.2017, 00:16 | doma.cz

Dobrý kuchař se pozná podle nože a pánve. Víme, s čím si v kuchyni ostudu neuděláte.

Na první pohled se může zdát, že dobrý kuchař se vyznačuje především dobrou fantazií a představivostí. Umění kombinace různých chutí je jistě pro kýžený výsledek zásadní, bez čeho se ale neobejde? Vynikajícího kuchaře rozhodně poznáte podle nožů a pánví, které k přípravě používá. O nožích si můžete přečíst ZDE, tentokrát se zaměříme na druhou nepostradatelnou věc - pánvičku.

 

Jak si mezi mnoha značkami, výrobci a povrchy pánviček vybrat tu správnou? Připravili jsme pro vás několik jednoduchých rad, které při výběru nesmíte opomenout.

 

Nejzákladnější otázky, na které si odpovězte úplně na začátku:
Na čem vaříte? Plyn, tzv. „sklokeramika“, či indukce.
Jak často, co a pro kolik lidí budete vařit?
A do třetice – kolik za pánev chcete zaplatit?

 

Pánev - 8
(Foto: oficiální zdroj)

 

Podívejte se vždy na obal pánve, pro jaký typ ohřevu je určena. Ikony ohřevu zároveň napoví, zda se jedná o pánev základní (jen pro plyn), střední (pro plyn a sklokeramickou desku), nebo pánev nejvyšší řady pro všechny druhy ohřevů včetně těch nejmodernějších - indukční desky.

 

V případě, že jste spíše sváteční kuchař, trávíte více času mimo domov a vaříte jen pro sebe, postačí vám pánev o menším průměru, s nepřilnavým povrchem. Oceníte i praktičnost údržby, už dávno neplatí, že nepřilnavé pánve nelze mýt v myčce, že je potřeba na ně použít jen dřevěné a plastové náčiní, nebo že je nelze použít na indukci. Vždy si pozorně pročtěte obal výrobku, jak lze zvolenou pánev používat a jak o ni pečovat.

 

Pánev - 9
(Foto: oficiální zdroj)

 


Řadu pánví dnes již lze mýt v myčce, některé mají speciální dno i pro indukční ohřev a na vyšší řady, které mají povrchy obohaceny titanem, lze použít i kovové kuchyňské náčiní.
 

Máte-li rodinu a v kuchyni se pohybujete každý den, nebo jste kulinářský nadšenec, doporučujeme již vybírat z vyšších řad nádobí. Při koupi více využívaného nádobí rozhodně nešetřete a zainvestujte do kvalitnějších modelů, které vám mohou sloužit skutečně dlouho. Současně nezapomínejte, že mnohdy je ekonomičtější a uživatelsky pohodlnější, pokud si pořídíte pánve různých velikostí či tvarů. Je totiž rozdíl, pokud připravujete pokrm pro nedělní rodinný oběd, rychlou večeři během pracovních dnů nebo míchaná vajíčka k snídani jen pro sebe.

 

Pánev - 5
(Foto: oficiální zdroj)

 

Opět se nezapomeňte zaměřit na povrch pánve, dnešní nepřilnavé povrchy jsou ideálním řešením. Značky dnes používají vyspělou technologii hned několika vrstev nepřilnavého povrchu, z nichž každá má jinou vlastnost a úkol. Jde o vrstvu základní, vytvrzovací, pojicí, krycí, ochrannou proti poškrábání atd. Velkou výhodou je, že tyto technologie navíc umožňují vařit bez nebo s minimem přidaného tuku.

 

A pokud chcete kvalitní pánev doplnit kvalitním tukem, smažte ideálně na přepuštěném másle, tzv. ghí. Nejkvalitnější ghí je dokonale hladké. Přítomnost hrudek značí přítomnost bílkoviny, která není v žádném případě žádoucí – takové ghí nesnese vysoké teploty a rychle žlukne. Ghí uplatníte v teplé kuchyní při vaření, smažení, pečení i dušení, také ve studené kuchyni najde uplatnění ať už na mazání pečiva či každý den lžičku pro zdraví. Nepřipaluje se, díky odstraněným bílkovinám má vysoký stupeň zápalnosti – 250°C.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Křehké bramborové lupínky bez smažení! RECEPT
21 překvapivých způsobů, jak snížit riziko rakoviny!
Takhle má vypadat koblihová superstar! Nejlepší recept

 

Naše tipy:

 

Smažení
(Foto: Archiv firem)


* Pánev Tefal Expertise (24 cm, 819 Kč, prodává datart.cz)
Díky Thermo-spotu, což je červený bod uprostřed pánve, vám oznámí, kdy je pánev správně rozehřátá a připravená k vaření, nebudete tedy jídlo zbytečně přepalovat, bude zdravější a zachová si více vitamínů i přirozených chutí a vůní.


* Pánev hluboká SmartCLICK, Tescoma (1399 Kč)
Prvotřídní pánev, ve které můžete bez omezení vařit na plotně sporáku a zároveň ji díky snadno odnímatelnou rukojeť dát do trouby a naplno v ní péct, grilovat či zapékat.


* Přepuštěné máslo Ghí (500 g, 247 Kč, prodává dnmcompany.cz)
Je bezlepkové a vhodné pro vegetariány, vegany, děti i těhotné. Kvalitní ghí lze skladovat mimo ledničku.

0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Karyn 11:16 21.09.2017
Ghí si doma dělám sama ale je pravda že nejlepší je z italské sýrárny... používám hlavně na tuhle vysokou pánev https://eshop.tescoma.cz/panev-hluboka-i-premium-s... protože pak se krásně rozprostře teplo přes všechnu zeleninu i maso. Na tuhle ani tuk není třeba https://eshop.tescoma.cz/panev-hluboka-i-premium-s... :D ale ghí přidá jídlu krásnou speciální chuť :) :)