Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Tahle paštika je nejen krásná na pohled, ale také strašně dobrá. Můžete ji servírovat v menší porci jako předkrm, nebo v trochu větší porci jako hlavní chod, doplněný například variací zelených salátů.

Jarní velikonoční paštika RECEPT

Velikonoční paštika
zdroj: oficiální zdroj Velikonoční paštika
aktualizováno 15.03.2016, 10:41 | 15.03.2016, 10:41 | doma.cz

Tahle paštika je nejen krásná na pohled, ale také strašně dobrá. Můžete ji servírovat v menší porci jako předkrm, nebo v trochu větší porci jako hlavní chod, doplněný například variací zelených salátů.

„Chutná skvěle teplá i studená a můžete ji vzít s sebou dokonce i na jarní výlet,“ doporučuje autorka receptu Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, která radí, jak tuto delikatesu připravit.

 

Příprava 1 hod. / Pečení 1 hod.

 

Suroviny pro 6 osob:

 

400 g listového těsta
400 g libového vepřového masa
250 g mletého libového hovězího masa, které okořeňte podle své chuti (nebo můžete nahradit již připravenou náplní do klobásek – koupíte v lepších řeznictvích)
150 g kvalitní šunky, 250 g zelené bylinky (doporučujeme ½ čerstvý špenát a zbytek doplnit spařenými mladými kopřivami, pažitkou, plochou listovou petrželí atp. podle vašich možností a chuti)
3 větší cibule
2 stroužky česneku
50 g másla
7 vajec + 1 žloutek (na potření)
sůl, pepř
forma na biskupský chlebíček

 

Velikonoční paštika
(Foto: oficiální zdroj)

 

Postup:


1. Dejte vařit 6 vajec natvrdo. Mezitím omyjte bylinky (kopřivy spařte horkou vodou), osušte, nakrájejte nahrubo. Na pánvi nechte rozpustit lžičku másla a poduste bylinky do měkka (cca 10 minut), v případě potřeby podlijte v průběhu troškou vody. Dejte stranou.


2. Do stejné pánve dejte opět lžičku másla a nechte zezlátnout jemně nakrájenou cibuli a česnek.


3. V kuchyňském robotu namelte či nasekejte maso, spíš nahrubo. Přendejte do mísy, promíchejte s připravenou cibulí, česnekem a bylinkami, přidejte 1 celé vejce, sůl a pepř podle chuti a opět promíchejte.

 

ČTĚTE TAKÉ:

RECEPTY slavných hospod: Kozí maso na Velikonoce
Upečte si zdravého velikonočního beránka RECEPT
Co po Velikonocích s tolika vejci? 5 rychlých a levných receptů


4. Předehřejte troubu na cca 200 stupňů. Oloupejte vejce natvrdo a skrojte z obou stran špičky, abyste je mohli ve formě naskládat do řady těsně vedle sebe.


5. Vyválejte 2/3 listového těsta tak, abyste jím mohli vyplnit formu na biskupský chlebíček a ještě vám zbylo cca 2 cm na přesah na všechny strany. Těsto nechte trochu silnější, přibližně 0,5 cm. Vymažte formu máslem a vyplňte těstem.


6. Naplňte polovinou připravené směsi a uhlaďte. Na takto připravenou směs položte vejce natvrdo po délce, těsně vedle sebe a každé mírně přitlačte. Vyplňte formu zbytkem směsi, uhlaďte a mírně upěchujte.


7. Ze zbylého těsta vyválejte obdélník o velikosti horní části formy, položte na směs a překryjte shora přesahy první části těsta a přitlačte, aby se při pečení neoddělily. Pomocí vidličky nebo nože nakreslete na těsto obrazce a pomažte rozkvedlaným žloutkem. Dejte péct asi na hodinu. Pokud by těsto zlátlo moc rychle, zakryjte ho pečícím papírem.


8. Vyndejte z trouby, nechte asi 10 minut vychladnout a opatrně vyklopte. Nakrájejte opatrně na širší plátky, nejlépe vroubkatým nožem na chléb. Dobrou chuť!

0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře