Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Seznamte se s 5 zajímavostmi, které byste měli vědět, než se s chutí pustíte do konzumace fety.

Jen do řeckého salátu je ho škoda! 5 dietních tipů o sýru feta

Feta sýr
zdroj: oficiální zdroj Feta sýr
aktualizováno 15.07.2018, 00:00 | 15.07.2018, 00:00 | doma.cz

Seznamte se s 5 zajímavostmi, které byste měli vědět, než se s chutí pustíte do konzumace fety.

Patrně nejstarší řecký sýr feta, na němž si obyvatelé Řecka pochutnávali už ve starověku, se stal nepostradatelnou surovinou středomořské kuchyně a setkal se s ním patrně snad každý Evropan. Ať už chcete jíst v létě v duchu dovolenkových destinací, potřebujete zhubnout, nebo jen jídelníček odlehčit, zkuste ho. A to nejen do řeckého salátu.

 

MUSÍTE VĚDĚT: Feta není z kravského mléka


Originální řecký sýr se vyrábí z čerstvého kozího a ovčího mléka. Může být tedy zajímavou alternativou pro ty, kterým nedělá dobře kravské mléko. Tato regionální specialita je chráněná i Evropskou unií, a to označením PDO (Protected Designation of Origin). Přesto se však najdou výrobci, kteří to nerespektují, proto byste měli rozhodně věnovat pozornost složení výrobku uvedeném na etiketě. „Ve výrobku by měl poměr mléka ovčího činit min. 70 % a kozího 30 %. Právě jejich mléko propůjčuje sýru typický buket. Pro sýr je také typická bělost, kozí a ovčí sýr totiž nikdy nezežloutne. U náhražek z kravského mléka bývá sýr uměle bělen, protože kravské mléko má vyšší obsah karotenu.

 

MUSÍTE VĚDĚT: Seženete i méně slanou fetu


Ukládání sýru feta do solného nálevu bylo v minulosti pragmatickým krokem, jak sýr konzervovat a prodloužit jeho datum spotřeby. Zrání sýra probíhá zpravidla více jak dva měsíce, během nichž do sebe sýr absorbuje sůl. Pokud se ale snažíte sůl v jídelníčku omezit, nemusíte se nutně fety vzdávat. V obchodech se můžete setkat se dvěma typy sýru feta a to, jeho měkkou a tvrdou variantou, která se odvíjí od doby zrání. První z nich je sladší, méně slaná a méně kořeněná. Tvrdý sýr feta má výraznější chuť i vůni.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Celebrity hubnou jako o život! Nechte se inspirovat jahodovou dietou
Středomořská strava je pro srdce prevencí i lékem
Pizza na počkání? Zkuste skvělý recept na lehké jogurtové těsto bez kynutí


MUSÍTE VĚDĚT: Se skladováním opatrně


Feta se řadí mezi čerstvé sýry, proto bychom ji měli po otevření sníst do pár dní. Sýr je nutné uchovávat v ledničce a dodržovat pokyny pro spotřebitele uvedené na obalu. Během doby, po kterou je původní obal načatý, uchovávejme sýr v původním slaném nálevu. Ten udrží jeho správnou chuť i vlhkost. Špatné skladování bude mít za následek okorání sýra, zkysnutí nálevu a vytvoření podmínek pro růst nežádoucích bakterií.


MUSÍTE VĚDĚT: Hoďte ho na gril i do omelety


Feta sýr najde uplatnění jak ve studené, tak teplé kuchyni. Můžete ho využít do osvěžujících letních salátů, k těstovinám, grilovat ho se zeleninou, či s masem. "Díky dobré tavitelnosti, je feta skvělá i na zapékání či gratinování, nebo jako náplň do omelet, pirohů či slaných koláčů," doporučuje Jana Nyklová, dovozce řecké fety Dodoni. Pokud si chcete dopřát chuť léta i v zimě, tak fetu zkuste naložit do olivového oleje.


MUSÍTE VĚDĚT: Probiotický balzám pro vaše střeva


Feta je navíc velmi zdravý sýr. Protože není vyráběna z kravského mléka, ale z kombinace mléka ovčího a kozího, je mnohem lépe stravitelná a lidé citliví na laktózu ji mnohem lépe snášejí. Feta je navíc oceňována pro obsah probiotik, které přispívají k dobrému fungování střev. Významný je i obsah bílkovin, vápníku a vitaminu D. Obsažená esenciální aminokyselina Histidin v kombinaci s vitamínem B6 podporuje trávení, ale zvyšuje i mozkový či sexuální výkon.

 

Recept: Středomořská pizza


Suroviny


1 předpřipravené těsto na pizzu
1 šálek pesto omáčky
1 šálek zelených paprik
1 šálek cherry rajčat
1 šálek hub
½ šálku řeckých oliv Kalamata
115 g strouhané fety
115 g směsi sýrů Mozzarella, Asiago a Provolone
olivový olej
sůl a pepř na dochucení

 

Pizza
(Foto: oficiální zdroj)

 

Postup:


Předehřejte troubu na maximum.

 

Olej rozetřete na předpřipravený těstový základ.

 

Na těsto naneste rovnoměrně pesto, ale vynechejte okraje pizzy.

 

Poklaďte olivy a nakrájenou směs rajčat, hub a paprik.

 

Posypte směsí sýrů a osolte/opepřete dle chuti.

 

Teplotu stáhněte na 200 stupňů a pečte 14-17 minut.

 

Po vytažení z trouby nechte krátce vychladnout na mřížce a podávejte.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře