Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Na našem stole se neobjevují moc často, je to ale škoda. Jedlé kaštany překvapí chutí i zdravotními benefity.

Kaštany nejen na hraní: Zkuste ty jedlé + RECEPT, kterým okouzlíte

Kaštan jedlý
zdroj: Getty Images Kaštan jedlý
aktualizováno 15.10.2018, 16:17 | 15.10.2018, 16:17 | doma.cz

Na našem stole se neobjevují moc často, je to ale škoda. Jedlé kaštany překvapí chutí i zdravotními benefity.

Pokud si letos na podzim dáte kaštany, nejenom, že si skvěle pochutnáte, ale také si tím zlepšíte náladu. Obsahují vitamín B a další látky, které pomáhají předcházet ztrátě paměti a působí proti psychickým poruchám a stavům úzkosti.

 

Náš tip: Na stres pomáhají i obyčejné kaštany. Říká se, že stačí mít tři tyto hladké plody v pase a jejich dotek vás zaručeně zklidní a naladí na pohodovou náladu. Stojí za vyzkoušení.

 

Velkou předností plodů kaštanovníku setého, jak se jedlý kaštan oficiálně nazývá, je to, že čistí játra. Dále jsou kaštany bohaté zejména na vitamíny A i C a díky nízkému obsahu cukru je mohou i diabetici.

 

Syrové je nejezte

 

Konzumují se pouze po tepelné úpravě, neboť čerstvé mají trpkou chuť. U nás se nejčastěji setkáte s pečenými kaštany, které jsou vyhledávanou pochoutkou na každém vánočním trhu. Výtečné je také kaštanové pyré, nebo pyré z jablek a kaštanů či jiné sladké dezerty. Skvěle se hodí k masu, nebo zkuste kaštany přidat do nádivky.

 

ČTĚTE TAKÉ:

10 superpotravin, které prodlouží váš život
6 superpotravin, které zrychlí váš metabolismus a pomohou vám s hubnutím!
Dětem pro radost! Vyrábíme zvířátka z kaštanů


RECEPT
Kachní prsa s kaštanovým rizotem s kroupami


(4 osoby)
Připravil šéfkuchař Honza Horký z Chef Clubu

 

Kachní prsa 600 g
Kaštany loupané 500 g
Kroupy 200 g
Máslo 100 g
Smetana 2 dcl
Slanina 50 g
Šalotka 50 g
Cukr krystal 50 g
Sůl, olivový olej, bylinky


Kachní prsa ochutíme solí a zprudka opečeme, až je kůže křupavá. Pak teplotu stáhneme a dále pečeme při 160 °C asi 30 minut minut.


Mezitím si dáme vařit kroupy podle návodu na sáčku.
 

Současně na oleji osmahneme šalotku. Přidáme cukr, slaninu a necháme zkaramelizovat. Pak přihodíme kaštany a lehce je opečeme. Zalijeme smetanou a rozmixujeme na hladký krém.
 

Polovinu krému vlijeme do vařených krup a společně ještě vaříme cca 10 minut. Přidáme máslo a vytvoříme hladké rizoto. Pokrm doplníme bylinkami a podáváme.

 

Pečené kaštany
(Foto: Getty Images)

 

Kde si vychutnat kaštany?


* V pražské restauraci Mlýnec si můžete vychutnat každý měsíc nové menu. Šéfkuchař Marek Šáda do listopadového menu, kterému dominuje především svatomartinská husa a chuť zralých hrušek, zařadit také jedlé kaštany. Vyzkoušejte podzimně laděný předkrm v podobě foie gras torchon s kaštany a dýní.


* Sezonní menu Augustine Restaurant připravené šéfkuchařem Markem Fichtnerem opět vsází ne sezonní suroviny. Kaštany si vychutnáte spolu s dýní a kachním masem. Jako dezert můžete zkusit kaštanový dortík nebo kaštanový krém ganache.


* Restaurace Babiččina zahrada v pražských Průhonicích zve na králičí játra s kaštany a zázvorovým glazé a pyré z karamelizovaných jablek.


* Za sladkou tečkou vyrazte do zmrzlinárny Crème de la Crème. Honza Hochsteiger alias pan Zmrzlinka si na nadcházející sezónu připravil zmrzliny z tradičních podzimních surovin. Zkuste třeba sorbet ze švestek, dýňovou zmrzlinu nebo smetanovou zmrzlinu s příjemně nasládlými kaštany.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře