Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Pranostika říká, že nejvíce rostou houby v době úplňku. Měsíc vytahuje houby ze země doslova jako magnet.

Kdy vyrazit na houby? Při úplňku!

Na houby
zdroj: Thinkstockphotos Na houby
aktualizováno 26.08.2016, 12:08 | 26.08.2016, 12:08 | doma.cz

Pranostika říká, že nejvíce rostou houby v době úplňku. Měsíc vytahuje houby ze země doslova jako magnet.

Rostou údajně až o 20 procent rychleji. Když ale nebude před úplňkem tři týdny pršet, houby neporostou úplněk, neúplněk. Jelikož je tohle léto rekordně chladné a deštivé, můžeme už pomalu začít hledat proutěný košík a vyrazit do lesa.


Houby je dobré hledat na okrajích lesů, kde je větší vlhkost, v příkopech nebo v okolí lesních potůčků. Zároveň se zaměřte na lokality, kde budete hledat. Jelikož jsme národ houbařů, na internetu nalezneme mnoho map s tipy, kde nejvíce rostou. A pokud nechcete nic nechat na náhodě, vyrazte do lesa hned ráno a při nejbližším úplňku 16. 9. 2016.


V případě, že už máte úlovky z lesa doma a přemýšlíte, co uvařit, připravili jsme pro vás recept od šéfkuchaře Petra Patočky z Restaurantu Hradčany na pražském Pohořelci. A pokud se vám vařit nechce, právě zde si můžete pochutnat na houbovém menu podávané od 29. 8. do 4.9.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Houby: jak se neotrávit?
Využijte novoluní a úplněk ke své kráse!
LUNÁRNÍ KOSMETICKÝ KALENDÁŘ na srpen


Pečená křepelka na rozmarýnu s hříbky v listovém těstě se špenátovými listy, karotkovým puré a silným glazé

 

Potřebujeme:


Křepelka 2ks
Rozmarýn větvička
Mořská sůl podle chuti
Čerstvě mletý pepř podle chuti
Olivový olej exte virgin 0,05
Šalotka 0,05
Čerstvé hříbky 0,4
Máslo 0,1
Mletý kmín špetku
Listové těsto 0,4kg
Sezamová semínka
Vajíčko na potření těsta

 

Postup:

 

Křepelky očistíme, okořeníme čerstvě mletým pepřem, solí a čerstvým rozmarýnem, pokapeme olivovým olejem a necháme cca 2 hodiny odležet. Pak křepelky opečeme na pánvi, aby se zatáhly, a dáme péci na 130 stupňů do trouby cca 45 minut. Necháme zchladnout a obereme maso, které si dáme stranou. Kosti a výpek použijeme na přípravu glazé.


Připravíme si houbovou směs – na máslo přidáme šalotku, nakrájené hříbky, trochu mletého kmínu, sůl a čerstvě mletý pepř, krátce orestujeme a necháme trochu vychladnout, pak si připravíme 4 obdélníky listového těsta cca 17/14 cm lehce rozválíme a rozprostřeme hříbkovou směs, pak přidáme pečené maso z křepelky, po krajích natřeme rozšlehaným vajíčkem a zavineme jako jablečný závin a potřeme vajíčkem a lehce posypeme sezamovými semínky. Pečeme v troubě na 180 stupňů cca 20 minut, dokud těsto nezezlátne.

 


Listový baby špenát


Olivový olej extra virgin
Špenátové listy
Šalotka
Česnek
Čerstvá chilli paprička
Špenátové listy baby

 

Na olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou šalotku, tenké plátky česneku a chilli papričku bez semínek, pak odstavíme a přidáme omytý baby špenát, lehce osolíme a opepříme, už tepelně neupravujeme (špenát by měl být jen promíchán se základem, má to být takový vlažný špenátový salát)

 

ZKUSTE I DALŠÍ RECEPTY:

Houby v pivu
10 rychlých houbových receptů. Udělejte si guláš nebo je zalijte pivem!
Houby se smetanovým jogurtem

 

Karotkové puré


Mladá svazková karotka 0,3kg
Máslo 0,05
Sůl podle chuti
Čerstvě mletý pepř podle chuti

 

Očištěnou mladou karotku vaříme cca 10 min, až bude měkká, ne déle aby se nevyvařila chuť mrkve.
Pak scedíme, přidáme studené máslo, mořskou sůl a čerstvě mletý pepř, ponorným mixérem rozmixujeme do hladkého, jemného puré.

 

Silné glazé z křepelky


Výpek a kostry z vykostěných křepelek
Čerstvý tymián
Rajčata
Řapíkatý celer
Bobkový list
Cibule
Nové koření
Karotka
Česnek
Celý pepř

 

K výpeku a kostrám z pečených a vykostěných křepelek přidáme ingredience a na 180 stupňů pečeme cca 15 minut, pak zastříkneme červeným vínem a pečeme dalších 5 min, zalejeme vodou a necháme pozvolna vařit cca 5 hodin, průběžně z povrchu odstraňujeme tuk a pěnu, zaléváme vlažnou vodou.


Glazé by mělo být zredukované na hustší konzistenci, před servírováním podle chuti dosolíme a přidáme studené kostičky másla, a promícháme, vznikne krásné glazé.

 
1 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

SchwarzRosen 22:08 01.09.2016
Jenom by mě zajímalo, kdo si běžně připravuje křepelku o.O Dá se to vůbec sehnat? =oD No, piplat by se mi s tím nechtělo.
A co s houbičkami? Přece část usušit na zimu do polívky, část podusit buď hned na smaženici nebo do mrazáku d máčky a část usmažit s čerstvoučkým chlebíkem =oP Mňamka