Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Kapra na svobodu nebo do trojobalu? Každý rok si tuto otázku pokládá nejedna česká rodina. Čísla však potvrzují, že čerstvě usmaženému kapřímu řízku s bramborovým salátem neodolá víc než 70 procent českých rodin.

Letos se kostí nebojte: Návod, jak správně filetovat kapra

Filetování kapra - 1
zdroj: oficiální zdroj Filetování kapra - 1
aktualizováno 24.12.2018, 00:03 | 24.12.2018, 00:03 | doma.cz

Kapra na svobodu nebo do trojobalu? Každý rok si tuto otázku pokládá nejedna česká rodina. Čísla však potvrzují, že čerstvě usmaženému kapřímu řízku s bramborovým salátem neodolá víc než 70 procent českých rodin.

Už máte rozmyšleno, jak si kapra letos připravíte? Nejčastěji se obalují a smaží klasické podkovy, které jsou ale zároveň i plné kostí. A tak abyste letos měli o něco méně strachu ze zapíchnuté kosti v krku, zkuste pro změnu připravit kapří filet. Díky odstranění žeberních kostí a prořezáváním menších kůstek zůstane krásný masitý filet.

 

Filetování kapra - 10
(Foto: oficiální zdroj)

 

Filetování kapra - 11
(Foto: oficiální zdroj)

 

ČTĚTE TAKÉ:

Poznejte nejlepšího KAPRA! Babské rady
Co místo kapra? 6 nejchutnějších tipů na vánoční menu
Nejzajímavější recept na štědrovečerního kapříka! Znáte lepší?

 

Jak nafiletovat kapra:


1. Nejdříve odřízněte hlavu, řez udělejte hned na skřelemi šikmo od hřbetu k břišní části tak, aby skončil těsně za prsní ploutví. Skřele se nacházejí na předělu mezi hlavou a tělem, který chrání žábry před vnějším poškozením. „Hlavu nevyhazujte, můžete z ní připravit vývar pro základ rybí polévky,“ radí odbornice z hypermarketu Globus.

 

Filetování kapra - 1
(Foto: oficiální zdroj)



2. Odřízněte ocasní ploutev.

 

Filetování kapra - 2
(Foto: oficiální zdroj)



3. Dále můžete kapra rozdělit podélným řezem na půlky poté na filety bez hřbetní kosti a žeberních kostí anebo příčně na podkovy.

 

Filetování kapra - 4
(Foto: oficiální zdroj)


4. Podélným řezem kolem páteře rozřízněte kapra na dvě poloviny. Řez udělejte od hlavy směrem k ocasu a ostřím nože kopírujte silné žeberní kosti do cca jejích dvou třetin.

Filetování kapra - 3
(Foto: oficiální zdroj)


5. Obě poloviny kapra položte vnitřní částí dolů a opatrně odřízněte hřbetní kost a vznikne krásný filet z kapra. Řez opět začínejte směrem od hlavy k ocasní části.

Filetování kapra - 5
(Foto: oficiální zdroj)


6. Nyní z takto očištěného filetu kapra bez hřbetní kosti odstraníme i kosti žeberní. Filet si obraťte kostmi nahoru a seřezávejte je směrem od páteře k břišní části. Ideálně použijte dlouhý tenký ostrý nůž, abyste odstranili více kostí najednou. Ořez z kapra najde své využití pří přípravě rybí polévky.

Filetování kapra - 6
(Foto: oficiální zdroj)

 

Filetování kapra - 8
(Foto: oficiální zdroj)

 

Filetování kapra - 9
(Foto: oficiální zdroj)

 

Filetování kapra - 7
(Foto: oficiální zdroj)



Nyní se ve filetu nacházejí už jen drobné kůstky, které jsou rozmístěny po celém trupu kapra. Hustými řezy ve vlákně masa je ale můžete rozporcovat na zhruba 3 milimetry krátké.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře