Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Když se na jaře probudí medvěd ze zimního spánku, tak se říká, že jako první hledá rostlinu s česnekovou vůní. Vede ho instinkt, aby si po zimním období pročistil celé své tělo. U nás je to podobné, až na ten zimní spánek.

Medvědí česnek: Zjistěte, proč je nedoceněný jarní životabudič + RECEPTY

Medvědí česnek - pesto
zdroj: Thinkstockphotos Medvědí česnek - pesto
aktualizováno 10.04.2018, 17:05 | 10.04.2018, 17:05 | doma.cz

Když se na jaře probudí medvěd ze zimního spánku, tak se říká, že jako první hledá rostlinu s česnekovou vůní. Vede ho instinkt, aby si po zimním období pročistil celé své tělo. U nás je to podobné, až na ten zimní spánek.

Naši předkové znali medvědí česnek už před 1 500 lety. Využívali ho nejen k léčení nemocí, ale i v kuchyni. Oproti klasickému česneku je jemnější a obsahuje minerální látky, enzymy, vitamíny jako A, C, B a sloučeniny síry, které jsou vlastně přírodním antibiotikem. Díky těmto látkám dáte do pořádku svůj organismus, zároveň snižuje krevní tlak, cukr v krvi a obsah cholesterolu.

 

Možná máte pocit, že kuchaři neumí použít nic jiného než medvědí česnek, jindy chřest nebo kukuřičná kuřátka. To se vám jen zdá. Dobrý kuchař chce naplno využít sezónu, kdy vám může poskytnout zaručeně čerstvou a v rámci možností lokální surovinu.

 

„Takže, když se objeví medvědí česnek, ihned po něm skočíme a použijeme ho v polévce, pomazánce či ho přidáme k haluškám,“ sděluje Jaroslav Žídek, šéfkuchař bratislavské Riverbank Restaurant a dodává: „Vždyť proč ne, za 3 týdny už nebude a zase na něj budeme čekat rok.“ Ano, můžete si ho zamrazit, nasušit, ale čerstvost, kterou nabízí sezóna, nic nenahradí.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Tři nejlepší bylinky na grilování
BYLINKY: Vyléčí každou nemoc. Jaké vybrat?
Nejlepší jarní TUKOŽROUTI: Hledejte mezi bylinkami!


Místo do lékárny do lesa

 

Medvědí česnek je bohatý zejména na vitamín C a železo. Obsah vitamínu C ve 100 g je až 150 mg. Pro srovnání - jablko má pouhé 4 mg ve 100 g. Stejně jako cibule či klasický česnek, i ten medvědí obsahuje silici alicin, která má antibakteriální účinky. Pomůže při respiračních onemocněních, nachlazení a podporuje hojení ran. Dokáže také snížit vysoký krevní tlak nebo pročistit zanesené ledviny, jelikož působí močopudně. Díky jeho čistícím schopnostem by se měla zlepšit i kvalita pleti a různé záněty.

 

Medvědí česnek - 3
(Foto: oficiální zdroj)

 

Medvědí česnek zachutná většinou i lidem, kteří normální česnek nesnesou nebo nemají rádi. Je neuvěřitelně všestranný, dají se totiž využít všechny jeho části – cibulky, listy i květ. Sezónu má od konce února do dubna. Jeho aroma zvýšíte, když jej krátce prohřejete na pánvi s máslem. „Skladovat se dá ve vlhkém ubrousku v lednici několik dní, nebo jej můžete zamrazit,“ radí Vojtěch Havránek ze společnosti Titbit, dodavatele čerstvých bylinek.

 
Objevte nejen medvědí česnek

 

Po zimním jídelníčku, plném často hůře stravitelných pokrmů, je na jaře načase změna. Vychutnávejte si vše, co svěží příroda nabízí, a připravte si skvělé zeleninové polévky, dochucené třeba čerstvými kopřivami. Zelené jarní výhonky a bylinky jako sedmikrásky, pažitka či polníček se skvěle hodí i do dalších pokrmů, třeba salátů nebo domácích pomazánek. V souvislosti s jarní únavou se hodně mluví také o nedostatku vitamínu D, jehož přirozeným zdrojem jsou sluneční paprsky. Načerpáte jej ale i z ryb, například z lososa, makrely nebo sardinek. Ke snížení míry únavy a vyčerpání přispívá také celá řada dalších vitamínů, například riboflavin (B2), niacin (B3), B6, B12 nebo vitamin C.

 

Medvědí česnek - 2
(Foto: oficiální zdroj)

 

Jak využít medvědí česnek?

 

Výborně chutná jako pomazánka s chlebem, ale i taková polévka z medvědího česneku je paráda. „Já mam oblíbené kombinace jako s pošírovaným vejcem, těstovinami, noky, pirohy či pečeným mladým jehněčím,“ prozrazuje kuchař. „Co mohu doporučit, je i čerstvá pomerančová šťáva s trochou medu, kterou rozmixujete s troškou medvědího česneku. Zní to sice divně, ale chutná to báječně,“ dodává Jaroslav Žídek.


Zdravý tip: Pokud k nám bude příroda štědrá, tak určitě vyzkoušejte zkombinovat houbu sírovec s medvědím česnekem.


Polévka s medvědím česnekem

 

Medvědí česnek - 4
(Foto: oficiální zdroj)

 

Suroviny:


2 menší mrkve
1 střední petržel
1/4 celeru
1 cibule (může být i šalotka)
2 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1 l masového nebo zeleninového vývaru
250 ml smetany ke šlehání
sůl
pepř
2 hrsti lístků medvědího česneku


Postup:


Kořenovou zeleninu očistěte a oloupejte. Mrkev a petržel nakrájejte na drobná kolečka, celer na kostičky. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Na pánvi rozpusťte máslo a krátce na něm orestujte cibuli společně s nakrájenou zeleninou. Zaprašte moukou. Pak vše přendejte do vyššího hrnce a zalijte vývarem. Promíchejte a přilijte smetanu. Osolte, opepřete a asi 20 minut povařte. Zmírněte příkon, aby se už polévka nevařila, a vsypte do ní nadrobno nasekané lístky medvědího česneku. Po chvilce (asi 5 minut) příkon vypněte. Hotovou polévku rozmixujte dohladka nejlépe tyčovým mixérem.


Tip šéfkuchaře Pavla Václavíka ze Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích: „Do polévky můžete přidat podle chuti drobné houby naložené v octě anebo takzvané zastřené vejce. To si připravíte tak, že do vařící osolené a octem ochucené vody vložíme naběračku, do které jsme předtím vyklepli jedno vejce. Vaříme 3 až 4 minuty a pak hned podáváme.“

 

Slaný závin s pestem z medvědího česneku, se špenátem a fetou

 

Medvědí česnek - 1
(Foto: oficiální zdroj)


Ingredience:
listový špenát
pesto z medvědího česneku (vyrobte si, nebo kupte v prodejnách se zdravou výživou)
100g sýru Feta
1 balíček listového těsta
slunečnicová semínka
1 rozšlehané vejce
sůl


Postup:
Máte-li čerstvý baby špenát, krátce ho poduste a osolte. Použijete-li mražený, nechte ho rozmrazit, vymačkejte z něho přebytečnou vodu a osolte ho. Listové těsto si rozválejte a potřete tenkou vrstvou pesta z medvědího česneku, na ní dejte špenát a nakonec na kostičky nakrájený sýr Feta. Zaviňte jako štrůdl. Závin přendejte na plech s pečícím papírem, potřete rozšlehaným vejcem, na několika místech propíchejte vidličkou a posypejte slunečnicovými semínky. Pečte cca 20 minut.

 

Za poskytnuté recepty děkujeme:
Grand Hotel River Park
Spa hotel Lanterna ve Velkých Karlovicích
Hradecké delikatesy

1 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře