Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Kolem hovězího masa se traduje spousta mýtů.

Mýty kolem hovězí masa: Je plné hormonů, tuku a cholesterolu?

Maso
zdroj: Getty Images Maso
aktualizováno 13.10.2018, 00:00 | 13.10.2018, 00:00 | doma.cz

Kolem hovězího masa se traduje spousta mýtů.

Někteří jeho hojnou konzumaci doporučují kvůli vysokému obsahu živin, jiní varují se vztyčeným prstem, že je zdraví nebezpečné. Kde je pravda?


Hovězí maso obsahuje cholesterol a je tučné


„V souvislosti s hovězím masem se často mluví o vysokém obsahu cholesterolu, ovšem libový kus hovězího ho má velmi málo, méně než například drůbeží stehno s kůží,“ uvádí nutriční odborník Fitbee RNDr. Pavel Suchánek. Libové hovězí maso obsahuje méně než 5 % tuku, z nichž nasycené tuky tvoří necelou polovinu. Některé části hovězího masa ale mohou být opravdu značně tučné, jedná se zejména o kližku, pupek, bok, nebo spodní část krku.

 

Které maso je nejzdravější?
Hovězí maso
(Foto: oficiální zdroj)
Hovězí maso
(Foto: oficiální zdroj)


Hovězí maso by se mělo jíst max. jednou týdně

 

Odborná doporučení se pohybují mezi 2-3 porcemi hovězího masa týdně, záleží také na tepelné úpravě, která může být bezproblémová u vaření, dušení, grilování např. na kontaktním grilu po krátký čas až po potenciálně rizikové grilování na dřevěném uhlí. „Dnes se rizikovost konzumace červeného masa stále více propojuje s typem tepelné úpravy, kdy čím je použita vyšší teplota, tím se riziko potenciální podpory zdravotních komplikací zvyšuje,“ komentuje Suchánek.

 

Hovězí maso a kalorie
(Foto: oficiální zdroj)


Hovězí maso je nebezpečné! Obsahuje růstové hormony


„Ve státech Evropské unie je zakázáno využívání růstových hormonů ve výživě skotu s cílem zvýšit přírůstky hmotnosti. A velmi bych se podivoval, kdyby to nějaký chovatel riskoval a používal je,“ komentuje Vít Grec, manažer kvality McDonald´s a dodává: „Kontroly jsou přísné jak ze strany státu, tak i našich dodavatelů. V Evropě se na tyto věci hodně dbá.“

 

ČTĚTE TAKÉ:

Hovězí grilovací abeceda: Víte, jaké maso je nejlepší na steak? + 2 šťavnaté recepty
Netradiční RECEPTY na šťavnaté HAMBURGERY! Potřebujete mošt, whisky nebo chipsy
10 nejčastějších otázek o mase. Vadí, když světélkuje a zničí zápach pečení?


Hovězí maso může způsobit infarkt


Konzumace masa s větším obsahem tuku opravdu může mít negativní vliv na kardiovaskulární systém a je tak jedním z případných faktorů způsobujících infarkt myokardu nebo mozkovou mrtvici. Právě nesprávná tepelná úprava (příprava nad otevřeným ohněm, pečením dlouho za vysoké teploty nad 180 stupňů celsia), ale také připálené kousky masa mohou zvyšovat tvorbu karcinogenů.

 


Syrové hovězí a salmonela jsou kamarádky


Konzumace syrového masa s sebou nese vždy rizika, platí to i u hovězího. Milovníci tataráku riskují nakažení salmonelou, případně napadení parazity, jako jsou tasemnice nebo svalovec. Maso a masné výrobky z obchodní sítě musí být vždy zkontrolované veterinářem, díky tomu se riziko eliminuje. K chybě ale může dojít i nesprávným skladováním a úpravou, případně dlouhým ležením v nevhodné teplotě. Používejte proto i obyčejný selský rozum: tatarák není vhodnou volbou v parné letní dny ani v restauraci pochybné úrovně.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře