Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Jehněčí pečínka patří k Velikonocům, tak jako smažený kapr k Vánocům. Co by to tedy bylo za slavnostní tabuli, kdyby se na ni neobjevil tento vynikající pokrm?

Na nedělní Boží hod si upečte vynikající jehněčí pečínku s lepenicí!

Jehněčí pečínka
zdroj: shutterstock.com Jehněčí pečínka
aktualizováno 15.04.2017, 00:29 | 15.04.2017, 00:29 | doma.cz

Jehněčí pečínka patří k Velikonocům, tak jako smažený kapr k Vánocům. Co by to tedy bylo za slavnostní tabuli, kdyby se na ni neobjevil tento vynikající pokrm?

„K svátkům jara jednoznačně patří mladé maso, například jehněčí. Mezi mé nejoblíbenější úpravy jehněčího patří jehněčí pečínka na česneku a rozmarýnu s lepenicí. Určitě Vám bude chutnat,“ dodává Lukáš Lang z Orea Hotels & Resorts, autor receptu.

 

Jehněčí maso, i přes svoji vynikající chuť a příznivé výživové vlastnosti, nepatří v našich zeměpisných šířkách mezi obvyklá masa. Na rozdíl od vepřového masa obsahuje mnohem méně tuku, je tak vhodné pro ty, kteří se chtějí zdravě stravovat a hlídají si svůj cholesterol. Díky svým výživovým látkám je jeho konzumace doporučována i sportovcům, těhotným a kojícím ženám a dětem.

 

Při nákupu dbejte na jeho čerstvost a původ, proto jej kupujte v takových řeznictvích, kde víte, že mají celý den odbyt. Jehněčí maso obsahuje kvalitní plnohodnotné bílkoviny, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny a je zdrojem mnoha dalších látek, které jsou nezbytné pro naše zdraví.


Co budeme potřebovat na pečínku:


• 1 kg jehněčí kýty nebo plec
• 6 stroužků česneku
• 3 snítky rozmarýnu
• 2 větší cibule
• olej
• vývar
• 100 g hladké mouky
• sůl a pepř

 

VYZKOUŠEJTE NAŠE RECEPTY:

Jarní velikonoční paštika RECEPT
Upečte si zdravého velikonočního beránka RECEPT
Velikonoční pečený zajíc na divoko RECEPT

 


Co budeme potřebovat na lepenici:


• 1 kg brambor
• 500 g kysaného zelí
• 100 g sádla
• sůl, pepř a mletý kmín


Postup na jehněčí:


Jehněčí maso lehce očistěte. Pokud je to neforemný kus, udělejte z něj váleček a zamotejte provázkem. Osolte a opepřete. Plochou stranou nože rozmáčkněte česnek, který společně s rozmarýnem dáte na střed pekáče. Nalijete trochu oleje a položíte na to maso. Zalijete troškou vývaru a pečte na 160 stupňů cca hodinu. Občas maso přelijete výpekem z pekáče a v polovině pečení jej otočte. Pokud se vám kůrčička zdá málo křupavá zvyšte ke konci na 5-8 minut teplotu na 190 stupňů a výsledek bude dokonalý.


Jestli je maso měkké i uvnitř, ověříte dlouhou vidličkou, nebo (pokud máte) špikovací jehlou, kterou na 5 vteřin vpíchneme do středu masa. Po vytažení musí být horká, tzn. maso se dobře peklo i uvnitř a je hotové. Maso vyndáme a pustíme se do výpeku. Výpek z pekáče přelijeme do hrnce, vyrestujeme do hněda (ne do černa!!!), lehce zaprášíme moukou a znovu restujeme asi 5 minut. Poté zalijeme vývarem, provaříme, dochutíme solí, pepřem a česnekem a vycedíme přes jemný cedník.


Postup na lepenici:


Na rozpuštěné sádlo přidáte kysané zelí. Lehce provaříte a důkladně promícháte s uvařenými, rozšťouchanými bramborami do hladké směsi. Dochutíme solí, pepřem a mletým kmínem. 

0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře