Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Nejlepší na grilování je hovězí maso. Které ale vybrat, aby byl steak štavnatý, chuťově plný a upoutal nejednoho strávníka?

Nejlepší druhy steaků na gril: Je libo veverku, přeštíka nebo flank steak?

Nákup
zdroj: Getty Images Nákup
aktualizováno 29.06.2018, 00:00 | 29.06.2018, 00:00 | doma.cz

Nejlepší na grilování je hovězí maso. Které ale vybrat, aby byl steak štavnatý, chuťově plný a upoutal nejednoho strávníka?

Říká se, že kuchyně je doménou žen, zato u grilu si lépe poradí muži. Zbořte tento mýtus a oslňte svým grilovacím uměním. A začněte už při nákupu.

 

Picanha steak

 

U nás málo známý, přesto ale vynikající steak. Jedná se o část svíčkové, tento typ krájení masa je populární v Brazílii a do Evropy či USA si teprve proráží cestu. Severoameričtí řezníci nejčastěji tento kousek masa rozděluji mezi další řezy jako je rump, round nebo steak z nízkého roštěnce.

 

Průvodce masem na steak - 4
(Foto: oficiální zdroj)

 

Přeštická kotleta


Kotleta paří k nejlepším druhům vepřového masa, plemeno přeštického vepř jí navíc propůjčuje tukový obal, díky němuž zůstane krásně šťavnatá. Kvůli svojí nadprůměrné chuti je vysoce ceněná mezi gurmány, tyto kotlety s kostí jsou vhodné nejen na grilování, ale také například na pečení.

 

Průvodce masem na steak - 1
(Foto: oficiální zdroj)


Hovězí veverka

 

Delikátní hovězí veverka pochází ze svalového úponu bránice a bude ozdobou každé grilovací party. V minulosti si ji řezníci nechávali pro sebe a v obchodech se ani neprodávala. Servíruje se nakrájená na tenké kolmé plátky.

 

Průvodce masem na steak - 21
(Foto: oficiální zdroj)

 

VYZKOUŠEJTE:

RECEPTY slavných hospod: Jehněčí steak s jarními cibulkami
Steak z loupané plece
Krůtí steak na růžovém pepři


Telecí Hanger steak

 

Slavný hanger steak se vyrábí právě ze zmíněné veverky. Je to dlouhý, plochý kus masa, telecí na grilu má zároveň mnohem jemnější a křehčí chuť než klasické hovězí.

 

Průvodce masem na steak - 15
(Foto: oficiální zdroj)

 

Rib Eye steak

 

Krásný kus masa z oblasti žeber, jedná se o jeden z vůbec nejlepších a nejpopulárnějších steaků. Nachází se v pohyblivé části zvířete a je ideálně prorostlý tukem, což zajišťuje jeho šťavnatost. Hodí se na rychlé opékání na horkém grilu i na pomalou přípravu při nízké teplotě.

 

Průvodce masem na steak - 8
(Foto: oficiální zdroj)


Rump steak

 

Rump steak patří k nejoblíbenějším steakům u nás. Pravý Rump steak pochází z květové špičky, což je oblast v horní zadní části hovězí kýty, která není prakticky vůbec namáhaná. Díky tomu je velmi libová, jemná a křehká.

 

Průvodce masem na steak - 10
(Foto: oficiální zdroj)

 

Top blade steak

 

Křehké a šťavnaté maso z loupané pleci. Pochází z přední nohy býka či jalovice, loupané se mu říká proto, protože se nezískává řezem, ale odtrhává či odlupuje se od lopatky. Hodí se na ragú i omáčky, ale pokud jej příčně neřežeme, získáme výborný materiál na steaky.

 

Průvodce masem na steak - 18
(Foto: oficiální zdroj)

 

Další druhy steaků:

 

Brisket: Brisket čili hovězí bok pochází z části pod prvními pěti žebry a kvůli svému vysokému obsahu tuku se výborně hodí na dlouhé pečení nebo uzení. Zajímavostí je, že je velmi oblíbený v Texasu, kde má jeho příprava dlouhou tradici.

 

Flat Iron steak: Pochází z hovězí plece a bývá označován jako nejlepší steak vůbec. Vyniká jemnými vlákny a výraznou, šťavnatou chutí. Jeho velkým bonusem je, že bývá levný, ale chuťově se vyrovná populárnějším steakům. Porcuje se opět kolmo na svalová vlákna. Pro zjemnění se také marinuje.

 

Eye of round steak: Nebo také falešná zadní svíčková. Toto libové a ekonomicky výhodné maso pochází ze zadní nohy krávy a nejlépe chut- ná propečené na medium rare. Pomůže ho zjemnit marináda.

 

T-Bone steak: Svůj název dostal kvůli kosti ve tvaru písmena T, která jej protíná. První část je tvořena nízkým roštěncem, druhá pravou svíčkovou. Díky tomu se jedná o jeden z nejkvalitnějších steaků vůbec. Maso kolem kosti bývá obzvlášť šťavnaté.

 

Skirt steak: Jedná se o dlouhou, plochou část z hovězího pupku, která bývá oceňovaná kvůli svojí chuti. Má hrubou vláknitou strukturu a kvůli ní bývá steak buď opékán zprudka velmi krátce, nebo naopak dlouho na malém plameni. Pro zjemnění se také marinuje.

 

Flap steak: Čtveřici steaků z hovězího pupku uzavírá flap steak. To je maso přesně ze středu pupku, které je jako dělané pro grilování. Je lehce prorostlé, takže na grilu neztratí nic ze své šťavnatosti. Stejně jako ostatní maso z pupku se krájí na kolmé plátky.

 

Flank steak: Pochází opět z oblasti hovězího pupku (konkrétně ze slabin), což je vytrénovaný a prorostlý sval. Je vhodný na přípravu vcelku, jedná se o kvalitní maso, které se vám bude na jazyku přímo rozplývat. Nejlépe si jej užijete jako středně propečený steak nakrájený na kolmé plátky. Jeho chuť je natolik vynikající, že k němu nebudete potřebovat žádné omáčky ani dipy.

 

Zdroj foto: Pražské řeznictví

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře