Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

I pivo bez pěny má své příznivce, stejně jako „mlíko“ není jen pro děti. Není pivo jako pivo. Přinášíme vám pár tipů, abyste se při výběru hospody nespálili, ale naopak se v létě pivem příjemně osvěžili.

Nepijte patoky, poznejte správně načepované pivo

Hospoda
zdroj: Thinkstockphotos Hospoda
aktualizováno 25.08.2017, 00:03 | 25.08.2017, 00:03 | doma.cz

I pivo bez pěny má své příznivce, stejně jako „mlíko“ není jen pro děti. Není pivo jako pivo. Přinášíme vám pár tipů, abyste se při výběru hospody nespálili, ale naopak se v létě pivem příjemně osvěžili.

Sluníčko a letní teploty lákají víc než kdy jindy zajít na jedno (dvě) orosené. To, že má pivo tu správnou pěnu, chuť, teplotu a říz, záleží na tom, jestli je správně opečovávané a výčepní ho pro vás načepoval s láskou. Existuje ale pár způsobů jak se ujistit, že bude pivo dobré, ještě než si ho objednáte. Šanci máte velkou, pivní kultura šla totiž v posledních letech nahoru.


Ruce výčepního


Správnou hospodu poznáte podle výčepního. První, čeho byste si měli všimnout je, jestli má mokré ruce. Proč? Častým nešvarem v českých hospodách je čepování piva do suchého půllitru. Nutným předpokladem dobře načepovaného piva jsou ale čisté a vychlazené sklenice, hostinský je proto musí neustále vyplachovat.


„Pivo se čepuje pod úhlem 45 stupňů do mokré sklenice po stěně, aby se pivo nerozbíjelo a neprovzdušnilo. To vše na jeden zátah,“ vysvětluje Veronika Mikésková, která se několikrát probojovala do celonárodního finále prestižní soutěže výčepních Pilsner Urquell Master Bartender.

 

Kde se vzalo (české) pivo?

Pivo je staroslověnské slovo, kterým Slované označovali svůj nejrozšířenější nápoj. Platí to i dnes. „Pivo v České republice pije téměř devět z deseti mužů a více než polovina žen,“ říká Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven. Oproti jiným druhům alkoholických nápojů pivo vykazuje relativně nízký obsah alkoholu – 15 až 25 gramů v jednom půllitru. Vedle alkoholu ale pivo v sobě má i přibližně dva tisíce dalších látek, které prospívají zdraví. Jsou to třeba bílkoviny, vitamíny nebo minerální látky.
 

České pivo se vyznačuje zejména vyšší plností chuti, hořkostí, která déle doznívá, plnější zlatavou barvou a kompaktní bílou pěnou. Od zahraničních piv se odlišuje vyšší pitelností i vyšším podílem sacharidů, vitaminů a minerálních látek. Studie Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského potvrdily, že české pivo obsahuje o 45 % více vitaminu B6 a o 30 % více vitaminu B1 než zahraniční piva. To vše je dáno odlišným způsobem výroby a použitými surovinami. Základními kameny českého piva plzeňského typu jsou totiž slad z českého sladovnického ječmene a žatecký chmel.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Falešné české tradice: Pivo ani ponožky v sandálech nejsou naše! A nejen tyto symboly
Pivo a redukční dieta? Jde to, ale opatrně!
Máte rádi pivo? Nejlepší recepty na pokrmy, které zvládne každý


Důraz na čistotu


Kromě správné techniky čepování je potřeba hlídat i čistotu trubek a výčepních kohoutů, což je často vidět už podle samotného výčepního pultu. Jakákoliv nečistota v pivním vedení se může v chuti nebo řízu zlatavého moku velmi rychle projevit.

 

Pivo a chmel
(Foto: Profimedia)

 

Mlíko není pro děti


Pokud nejste zrovna fajnšmekři nebo štamgasti pivnice, může vás zmást označení piv načepovaných různými způsoby. I to totiž ovlivňuje chuť piva. Aby vám výčepní nepodstrčil místo čochtana třeba kapák, tedy pivo ze zbytků při čepování, přinášíme vám stručný slovníček.

 

Hladinka – velké pivo s pěnou až po okraj sklenice, čepované na jeden zátah. Toto pivo má příjemný říz, není přesycené ani prázdné. Pěna je naprosto jemná a hladká a velmi dobře se pije.
 

Šnyt – malé pivo s bohatou pěnou ve velkém půllitru, jak napsal Karel Čapek „šnyt je kompromis mezi „dám si ještě jedno“ a „už si nedám nic“. Dnes je šnyt velmi oblíbená míra piva, vychutnáváme si ho stále čerstvé a přitom z velkého půllitru
 

Mlíko – půllitr plný krémové až smetanové lahodné pivní pěny, která chutná méně hořce až sladce a velmi dobře se pije
 

Čochtan – sytivé pivo bez pěny s pořádným řízem, protože si ponechává nejvíce kysličníku uhličitého v pivu
 

Kapák – pivo dolévané ze zbytků, na první pohled vypadá podobně jako čochtan, ovšem chuť je mdlá zvětralá vůbec ne řízná, jako u čochtana

0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře