Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Jíte neustále jen drůbeží a vepřové? Co si ozvláštnit jídelníček a zařadit i netradiční druhy masa?

Netradiční druhy masa: Potěší chuť i vaše zdraví

Grilování
zdroj: Thinkstockphotos Grilování
aktualizováno 15.06.2017, 12:54 | 15.06.2017, 12:54 | doma.cz

Jíte neustále jen drůbeží a vepřové? Co si ozvláštnit jídelníček a zařadit i netradiční druhy masa?

Udělejte si správnou letní pohodu a při grilování, o dovolené, nebo jen při posezení s přáteli, ze kterého nemusíte nikam pospíchat, zkuste tentokrát méně tradiční menu.


Druhy masa, které nejsou na našem stole tak všední, mohou být příjemnou alternativou k běžnému vepřovému či drůbežímu. Překvapí vás svou chutí i bohatým složením prospěšných látek.


Zvěřina


Zvěřina byla daleko oblíbenější v dávných dobách, když si svou potravu lidé ještě sami lovili. Byla také rozšířenější, protože lesy pokrývaly daleko větší území než dnes. Nyní se zvěřina v našem jídelníčku objevuje jen vzácně, což je veliká škoda, protože je nejen chutná, ale i zdravější než běžné maso z chovů. Díky pohybu zvířat ve volné přírodě zvěřina neobsahuje téměř žádné tuky a má vysoký obsah bílkovin. Je proto vhodná i při redukční dietě. Obsahuje vitamíny A a B12, minerální látky jako železo, vápník nebo fosfor a nenasycené mastné kyseliny, které zabraňují kardiovaskulárním onemocněním.


Divočák


Maso z divočáka je chuťově výrazné. Jako jediný druh zvěře mívá pod srstí slabší vrstvu tuku, to ale může být při vaření spíše výhodou. Způsob přípravy tohoto masa je velice rozmanitý. Kýta je vhodná na grilování nebo na pečeni, kterou můžete podávat buď se šípkovou nebo se zelím. Můžete ji péct na pivě, smetaně nebo houbách, připravit smažené medailonky nebo z plece uvařit guláš.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Pražská šunka: Skoro zapomenutý národní poklad
Zvěřinové speciality lákají ke stolu. Dietu neohrozí
Zvěřinová paštika z kance


Srna


Srnčí maso není tak známé jako maso z divočáka, ale to mu nic neubírá na jeho výborné chuti. Kromě úpravy do medailonů nebo guláše patří mezi nejlepší využití tohoto masa příprava srnčí kýty. Doporučuje se pomalé pečení na červeném víně a kořenové zelenině. Jako příloha se hodí jak upravené brambory, tak rýže nebo knedlík.


Jelen


Jelení maso se svou strukturou, vzhledem i možnostmi přípravy podobá srnčímu. Nejznámější a velice chutnou možností úpravy jeleního masa je guláš, který je potřeba pro dosažení dokonalé chuti nechat uležet. Výborný je se špekovými knedlíky.

 

Kde nakupovat?


* Pokud nechcete s neznámým masem zápolit sama, spojte gurmánský zážitek s výletem. Řada restaurací je vyhlášena právě díky zvěřinovému menu nebo netradičním drůbežím masem z vlastního chovu. Při výletu na Konopiště určitě nesmíte minout restauraci Stará myslivna, která se na zvěřinu specializuje. V Českých Budějovicích se nechte zlákat do minipivovaru Krajinská 27, která kromě vlastního piva láká i na (nejen) zvěřinové menu. A až vám vyhládne po výšlapu v Orlických horách, zamiřte do Hostince u Hubálků v Kostelci nad Orlicí. Poslední dva zmíněné tipy patří mezi certifikované restaurace projektu Petron (dobra-zverina.cz) , které nabízí prověřenou českou zvěřinu a sdružuje již více než stovku restaurací po celé ČR.
 

* Restaurace nemusí mít zvěřinové menu celoročně. O mimořádných akcích budete mít přehled například díky službě restu.cz, díky které si můžete nejen najít zajímavou restauraci,ale hned udělat i rezervaci místa.
 

* Pro kvalitní maso si můžete zajet přímo na farmu. Na dovolené v Moravském krasu to nemáte daleko na pštrosí farmu do Doubravice nad Svitavou, v Roudnici nad Labem na vás prodejna pštrosího masa čeká nedaleko zámku.


* Maso si můžete nechat dovézt i domů. Například služba kolonial.cz má pestrou nabídku zvěřiny i méně tradičních druhů drůbežího masa.


Drůbež


Drůbeží maso patří mezi nejčastější masa v našem jídelníčku. Kromě obligátního kuřecího ovšem existují i další zajímavé druhy.


Perlička


Maso perliček je chuťově podobnější divokým ptákům než domácím druhům drůbeže. Navíc obsahuje více sušiny, bílkovin a méně tuku než klasická kuřata. Maso perliček ukrývá velké množství vitamínu B a E, železa a nenasycených mastných kyselin a má také velice nízký obsah cholesterolu, díky čemuž se řadí mezi nejzdravější drůbeží masa. Nejlepší způsob úpravy masa perliček je jeho dušení nebo pečení.

 


Pštros


Maso z exotického pštrosa se dá upravovat mnoha způsoby, ať už vařením, dušením nebo pečením. Nejznámějším a nejchutnějším způsobem je příprava steaku. Pštrosí maso se svou chutí i strukturou překvapivě podobá masu telecímu se slabým nádechem chuti zvěřiny. Nejlépe maso chutná dochucené pepřem a solí, více ochucovadel mu spíše uškodí. Pštrosí maso je málo tučné a obsahuje velké množství draslíku a hořčíku.


Kohout


Kohoutí maso je na rozdíl od toho kuřecího tmavší a výraznější. Obsahuje velké množství bílkovin. Příprava kohoutího masa se od toho kuřecího zase tolik neliší, z kohouta se dá uvařit výborný vývar, usmažit řízky, nebo ho upéct v troubě. Je výborný ve stylu á la bažant, tedy prošpikovaný špekem nebo slaninou a dochucen bobkovým listem, celým pepřem a jalovcem. Ve Francii patří kohout na červeném víně mezi vyhlášené speciality.


Králík


Králičí maso je jemné a lehce stravitelné. Svým složením je podobné drůbežímu masu, výhodou je kratší doba potřebná pro tepelné zpracování. Je zdrojem velkého množství bílkovin a obsahuje také méně tuku, který je tvořen pro člověka příznivými nenasycenými aminokyselinami. Je také bohaté na draslík, fosfor, síru, hořčík a zinek. Králičí maso se hodí na pečení, dušení a vaření a utvoří chutný základ pro zeleninové nebo smetanové omáčky.

0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

guilia 23:28 16.06.2017
co je to nenasycená aminokyselina?