Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Milujete hamburgery a ani při vašem domácím grilování nesmějí chybět? Překvapte hosty neobvyklými recepty, které nažhaví jejich chuťové buňky.

Netradiční RECEPTY na šťavnaté HAMBURGERY! Potřebujete mošt, whisky nebo chipsy

Grilování
zdroj: Archiv firem Grilování
aktualizováno 04.08.2018, 00:00 | 04.08.2018, 00:00 | doma.cz

Milujete hamburgery a ani při vašem domácím grilování nesmějí chybět? Překvapte hosty neobvyklými recepty, které nažhaví jejich chuťové buňky.

Pokud vedle krkovice nebo klobásek na rozpálený gril rádi přihodíte i pěkně ochucený hamburger, zkuste některý z našich vylepšených receptů.

 

Základní recept na domácí hamburgerové bulky
(na 12 ks)

 

Potřebujete:


560 g hladké mouky
60 g másla
1 lžíce soli
7 g sušeného droždí (1 sáček)
300 ml plnotučného mléka
100 g vařených brambor
40 g cukru krupice
1 vejce
1 vejce + 1 lžíce plnotučného mléka na potření
sezam

 

Hamburger - 2
(Foto: Archiv firem)

 

Postup:

 

Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlažné, přidáme cukr, droždí, promícháme. Necháme vzejít kvásek. Uvařenou bramboru oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle. Do mísy vložíme mouku, sůl, máslo nakrájené na plátky, prsty máslo zapracujeme do mouky. Přidáme kvásek, vejce, nastrouhanou bramboru a vypracujeme těsto (nejlépe v robotu). Těsto přikryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout na teplém místě asi 60 minut.

 

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, důkladně prohněteme. Těsto rozválíme na obdélník, který srolujeme do roličky (vzduchové bubliny tímto rozválíme a dostaneme z těsta pryč), znovu rozválíme na obdélník, srolujeme a rozdělíme na 12 částí. Vytvarujeme z nich kuličky, které položíme na plech vyložený pečícím papírem. Bulky zakryjeme čistou utěrkou a necháme opět na teplém místě kynout dalších 60 minut.

 

Troubu předehřejeme na 200 °C. V misce prošleháme vejce s mlékem, povrch bulek potřeme, posypeme sezamem, pečeme 15-20 minut dozlatova.

 

Něco z historie:

Kdy spatřil světlo světa vůbec první hamburger? K myšlence se hlásí Charles Nagreen z USA, který vložil dva osmažené kousky masa do housky. Ovšem velký trhák přišel až v roce 1948 s bratry McDonaldovými, kteří přestali svým zákazníkům servírovat pouze barbecue, ale začali se soustředit na hamburgery. Úspěch přišel okamžitě a jejich podniku v Kalifornii se podařilo za dva roky prodat kolem milionu hamburgerů. Prodávali tenkrát pouze základní variantu s mletým hovězím masem.

 

A mimochodem - Big Mac od McDonald´s, asi nejznámější hamburger vůbec, slaví v srpnu své již padesáté narozeniny. Poprvé jej představil v roce 1967 Američan Jim Delligatti, majitel pensylvánské restaurace McDonald´s. K 50. narozeninám dostane dárkem vlastní měnu Mac Coin, módní kolekci (k nám se dostane na podzim) i další dárky.

 

Hamburger s BBQ omáčkou s příchutí irské whisky
(12 porcí)

 

Hamburger - 7
(Foto: Archiv firem)

 

Potřebujete:

 

Hamburgerové bulky
1 500 g mletého hovězího masa (mělo by obsahovat 20 % tuku)
olej
1 cibule
3 stroužky česneku
4 lžíce třtinového cukru
1 lžíce uzené papriky
½ lžičky kajenského pepře
400 ml rajčatové pyré (konzerva)
2 lžíce rajského protlaku
sůl, pepř
30 ml balzamikového octa
2 lžíce sójové omáčky Tamari
40 ml irské whisky Jameson

 

karamelizovaná cibulka
3 lžíce másla
1 lžíce oleje
4 velké cibule
2 lžíce třtinového cukru
1 lžíce balzamikového octa
sůl

 

Postup:

 

Ve větší pánvi na oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme česnek, cukr, uzenou papriku, kayenský pepř, promícháme a necháme rozvonět. Sundáme pánev z plotny, přidáme irskou whisky a vrátíme zpět na plotnu, přidáme rajčatové pyré a ostatní ingredience. Omáčku necháme provařit asi 20 minut, dochutíme solí, pepřem a rozmixujeme dohladka.

 

V pánvi rozehřejeme máslo s olejem, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a pomalu opékáme doměkka. Přidáme cukr, ocet, zvýšíme plamen a necháme cibuli karamelizovat. Dochutíme solí.

 

Z masa vytvarujeme placky, těsně před grilováním osolíme, opepříme, propékáme z obou stran, tak, aby střed zůstal růžový (medium). Po grilování necháme maso pár minut odpočinout.

 

Před servírováním housky rozřízneme, na pánvi (na grilu) nahřejeme jejich vnitřní část a plníme masem, BBQ omáčkou a karamelizovanou omáčkou.

 

ČTĚTE TAKÉ:

DIETNÍ BURGER: Vyzkoušejte ten z červené řepy
Domácí burgery i hermelíny na grilu jsou in! Zvládněte je na jedničku
Malá holčička do sebe láduje obří hamburger! Její taktika vás rozesměje


Grilovaný hamburger s brambůrky
(4 porce)

 

Hamburger - 1
(Foto: Archiv firem)

 

Potřebujete:

4 hamburgerové bulky
asi 0,5 kg hovězího mletého masa
3 lžíce worcesterové omáčky
1 lžíce sójové omáčky
1 malá, nadrobno nasekaná cibule
1 šálek drcených brambůrků (zkuste např. Bohemia kotlíkové s mořskou solí)
špetka soli a pepře


Postup:

Všechny ingredience dejte do mísy a dobře propracujte. Ať se spojí všechny chutě a maso drží tvar.
Vytvarujte asi 1 cm vysoké hamburgery a pěkně je propečte. Stačit by mělo asi 7 minut z každé strany.
Připravte si bulky. Nasucho je ogrilujte, potřete hořčicí, majonézou nebo čím máte rádi, přidejte listy salátu, na něj maso, cibuli, slaninu… a vrchní část bulky.
Zbylé brambůrky podávejte místo hranolek. Mimochodem: k tomuto účelu je kdysi vymysleli.

 

Inspirujte se také chutěmi asijské kuchyně, hodí se i v sezoně grilování.

 

 

Hamburger s trhaným masem pečeným v moštu
(6 porcí)

 

Hamburger - 9
(Foto: Archiv firem)

 

Potřebujete:

800 g vepřové plece
6 hamburgerových bulek
250 ml jablečného moštu
2 stroužky česneku
1 menší cibule
5 lžiček mleté uzené papriky
pálivá paprika podle vlastní chuti
půl, pepř

 

Postup:


Vepřové maso dostatečně osolte, opepřete a ochuťte uzenou i pálivou paprikou. Pokud má maso vyšší tukovou vrstvu, několikrát ji nařízněte.
Vložte maso do pekáče, který lze přiklopit, a podlijte moštem.
Do pekáče přidejte oloupané a rozdrcené stroužky česneku a nasekanou cibuli.
Pekáč přiklopte a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte 30 min. a poté snižte teplotu na 150 °C.
Pečte ještě 4 hodiny, nebo dokud se maso nebude rozpadat. V průběhu pečení maso občas přelijte moštem.
Hotové maso vyjměte a vidličkou natrhejte na vlákna.
Šťávu s česnekem a cibulí zredukujte, pokud to bude potřeba, a vmíchejte do masa.

 

Tipy navíc:


* Nejste-li si jisti s výběrem koření, zkuste do mletého masa například kořenící směs Farmářský burger od Vitany. Díky použití jen několika ingrediencí – cibule, hořčice, šalvěje a špetky třtinového cukru, vynikne přirozená chuť masa.


* Pokud chcete, aby vaše maso krásné vonělo, pečení na dřevěném uhlí vám jistě učaruje.
 

* Zkuste do hamburgeru nejen kečup, hořčici nebo BBQ omáčku. Osvěžujícím zpestřením jsou různé dipy, pesta, pasty a chutney například z brusinek, fíků nebo cibule, osvědčené jsou třeba od tuzemské značky Hradecké delikatesy.

 

* Pokud byste si na hamburger raději někam zašli, doporučujeme od 6. do 12. srpna navštívit burgerový týden v pražské restauraci Žofín Garden. Bude tu možné ochutnat speciální burger surf and turf. Ten v sobě ukrývá skutečnou chuť léta – trhané hovězí, smaženou chobotnici v tempuře, to vše doplněno o čerstvý salát, pečená rajčata a parmezán.

 

* Aby vám po jídle nebylo těžko, vsaďte na sílu bylinek. Na zklidnění trávení pomáhá smetanka lékařská, fenykl, heřmánek nebo zázvor, ale i méně známé dary přírody v podobě artyčoku, hořce, kurkumy, kardamomu či vachty trojlisté. Koupit můžete i doplňky stravy s podobným bylinným složením (např. Salus Floradix Gallexier).

 


Krekrový burger podle Jamieho Olivera

 

Hamburger - 5
(Foto: Archiv firem)


Potřebujete:

 

1/2 balení krekrů TUC se sušenými rajčaty
400 g mletého hovězího maso
1 vajíčko
Sůl, pepř podle chuti

 

Domácí barbecue omáčka:
4 lžíce rajčatového protlaku
3 lžíce třtinového cukru
3 lžičky melasy nebo javorového sirupu
2 lžíce hořčice
1 lžíce domácího grilovacího koření
2 lžíce balzamikového octa
1 lžička pepře
2 lžíčky hrubozrnné soli
1 lžíce sladké červené papriky
100 ml vody

Na dozdobení hamburgeru:
rukola nebo podobný ostřejší salát
oblíbený plátkový sýr - ideálně gouda
rajčata

 

Postup:

Hovězí maso smícháme s vajíčkem. Krekry rozdrtíme v utěrce paličkou nebo válečkem a zamícháme do masa. Maso díky němu bude lépe držet, rajčatová příchuť krekrů maso navíc krásně dochutí a zvýrazní.

 

Barbecue omáčka je velmi jednoduchá na přípravu. Všechny ingredience smícháme dohromady v menším rendlíčku a krátce necháme probublat na nižším plamenu. Odstavíme z plamene a necháme vychladnout.

 

Z masa vytvoříme stejně velké placičky a zprudka opečeme na pánvi nebo grilu. Seskládáme hamburger a to takto: houska, salát, rajče, hamburger, sýr a BBQ omáčka.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Hana 17:33 10.08.2018
Dobrý den, skvělý recept! Musíme ho vyzkoušet, my jsme totiž v rodině opravdu přes ty hamburgery. Já třeba našla na internetu tento recept také na hamburgery http://www.grilykrby.cz/recepty-na-grilovani/drube... a musím říct, že u nás se toto vyžaduje skoro každý týden! Také vyzkoušejte.