Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Velikonoční nádivka neboli hlavička, režábek či velikonoční svítek se vždy podávala jako první jídlo po velikonočním půstu.

O Bílé sobotě nesmí chybět velikonoční nádivka RECEPT

Velikonoční nádivka
zdroj: oficiální zdroj Velikonoční nádivka
aktualizováno 14.04.2017, 00:23 | 14.04.2017, 00:23 | doma.cz

Velikonoční nádivka neboli hlavička, režábek či velikonoční svítek se vždy podávala jako první jídlo po velikonočním půstu.

„Suroviny se liší kraj od kraje a rodina od rodiny. Někdo dává uzené maso jiný si zase potrpí na houby, ale vždy by měla obsahovat zelené bylinky – nejčastěji kopřivy,“ doporučuje šéfkuchař Lukáš Lang z Orea Hotels & Resorts. A tak neváhejte a vyzkoušejte tu naši s uzeným masem a kopřivami.


Budeme potřebovat:


• 800 g uzeného masa
• 8 rohlíků nebo jednu veku
• 8 vajec
• 250 ml mléka
• sůl a pepř
• muškátový oříšek (na tři strouhnutí)
• listy mladých kopřiv a trocha libečku
• sádlo a strouhanka na vymazání pekáčku

 

VYZKOUŠEJTE NAŠE RECEPTY:

Jarní velikonoční paštika RECEPT
Upečte si zdravého velikonočního beránka RECEPT
Velikonoční pečený zajíc na divoko RECEPT

 

Postup přípravy nádivky:


Nejprve si uzené maso uvaříme ve vodě a necháme vychladnout. Nakrájíme ho na malé kostky (0,5 cm). Mezitím si nakrájíme pečivo na větší kostky (1,5 cm). Připravíme mísu, ve které vše promícháme (takže raději větší). Oddělíme žloutky od bílků. Pro zjednodušení můžeme žloutky rozmíchat v mléce, osolíme, opepříme a nastrouháme muškátový oříšek. Opatrně nalijeme do mísy s pečivem a necháme vsáknout. Přidáme nakrájené uzené maso, nahrubo nasekané kopřivy, libeček a vše důkladně, ale opatrně promícháme.


Bílky lehce osolíme a ušleháme z nich sníh (musí být opravdu pevný a jako zkouška stačí otočit si nádobu nad hlavu dnem vzhůru a hned poznáte, zda je buď správně ušlehaný). Sníh jemně vmícháme do rohlíků s masem. Vznikne nám krásná vláčná hmota, kterou vložíte do sádlem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče. Nádivku pečeme dozlatova v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 1 hodinu.

0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře