Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Ocet sehrává v kuchyni důležitou úlohu, ale nesmíte podcenit jeho správný výběr.

Ocet v kuchyni: S jakým nejlépe naložit okurky a který přidat do salátu?

Zelenina
zdroj: isifa.com Zelenina
aktualizováno 02.09.2017, 00:50 | 02.09.2017, 00:50 | Doma.cz/tvnoviny.sk

Ocet sehrává v kuchyni důležitou úlohu, ale nesmíte podcenit jeho správný výběr.

Mnohé hospodyně používají pro zavařování i dochucení pokrmů jeden jediný typ octa – kvasný lihový. Pro dochucování však na trhu existují i vhodnější druhy – octy ovocné.

 

Lihové octy především pro zavařování a nakládání


Nejznámějšími druhy octů jsou lihové, především nejrozšířenější kvasný lihový ocet v 8% koncentraci. Spousta hospodyň jej používá pro nakládání, zavařování i jako dochucovadlo do omáček, salátů, vyvařují s ním kámen z rychlovarných konvic - prostě univerzál na všechno.


Ve skutečnosti je lihový ocetnejvhodnější pro nakládání, a to proto, že svým složením je pro zavařování nejen chuťově nejlepší, ale také proto, že svou koncentrací dokáže uchovat potraviny konzervované a nedopustí, aby se v nálevu množily nebezpečné mikroorganizmy.

 

ČTĚTE TAKÉ:

Středomořská dieta: Populární hubnutí na léto!
50 rad, jak využít obyčejný ocet v kuchyni, koupelně i před zrcadlem
Studie: Ocet je zázračným lékem proti obezitě


Ocet na zavařování vybírejte pečlivě


Nakládané okurky byly u nás vždycky rodinným pokladem. Není nad ten zvuk, kdy se zakousnete do okurky, z které ještě skapává sladkokyselý lák, a ozve se typické křupnutí. Především na ty doma zavařené nedáte dopustit, protože po pravdě – ty kupované – většinou nejsou ono. Proto si každý rok s velkým úsilím sami vypěstujete nebo za nemalý peníz nakoupíte okurky, zeleninku, ocet, a namísto koupání v parném létě si vyhradíte čas na zavařování, a s chutí do toho.


Jenže ouha, jaké je vaše zklamání, když natěšení na lahodnou chuť „vašich“ osvědčených okurek zavařovačku po čase otevřete, a už po prvním kousnutí cítíte, že to není ono. I když jste použila stejný postup jako dřív, okurky jsou rozměklé, šedé a chuťově úplně jiné, než jste byli zvyklí! Kde se stala chyba? V obyčejném octu! Ten z českého Bzence či Znojma, tedy z oblastí s největší tradicí zavařování, je svým složením a výrobním postupem jedinečný, a vyrábí se již desítky let podle původní receptury, kvasí ryze přírodní cestou a je bez jakýchkoliv syntetických přísad. Pokud budete k zavařování zkoušet jiné octy, může se vám stát, že chuť nebude ta pravá, na kterou jste zvyklí. Tradice je prostě tradice. A pokud svůj vychytaný recept na nakládané okurky ještě nemáte, zkuste náš oblíbený.

 

Nakládané okurky
(Foto: Oficiální zdroj)


Ovocné octy – ideální dochucovadlo


Důležitá je úloha octa také při přípravě salátových dresinků, omáček a marinád, stejně jako při deglazování šťáv. Kapka ovocného octa může ovlivnit chuť mnohých omáček, zvláště na rajčatovém základě. I malá trocha dodá výjimečnosti čerstvému ovocnému salátu, skvěle dochucuje také maso, pečeni a dušené pokrmy. Ocet je jednoduše výbornou chuťovou přísadou, přičemž důležitost vlivu octa na chuť výsledného pokrmu se často přehlíží. Pro tyto příležitosti jsou ideální volbou ovocné octy.

 

Pojďme se s jednotlivými druhy ovocných octů blíže seznámit.


Jablečný ocet


Přispívá ke zlepšení metabolismu, k redukci hmotnosti a odstranění pocitu únavy. Způsobuje intenzivnější spalování potravy tím, že zvyšuje hladinu kyslíku v krvi. V jablečném octu se nachází jablečný pektin, který hraje významnou roli při snižování hladiny cholesterolu v krvi. Jablečný ocet je 100% ze zcela zralých jablek a vyrábí se biologickým kvasným procesem.


Přidává se do salátů a zeleninových pokrmů, ve kterých navozuje nenapodobitelnou chuť. Je charakteristický silnou a ostrou chutí, vhodný tam, kde doplňujeme další ingredience.


Vinný ocet


Vinné octy se vyrábí z bílého nebo červeného vína. Jejich kvalita závisí na kvalitě vína, takže existuje tolik druhů octů, kolik je druhů vín. Jsou vyráběny přímým biologickým kvasným procesem, kdy veškerý alkohol z vína je přeměněn na kyselinu octovou. V takto vyrobeném octě jsou obsaženy všechny příznivě působící komponenty obsažené v původním víně před kvašením.

 


Vinné octy jsou ideální do salátů, omáček, dressingů a marinád. Ocet z bílého vína se znamenitě hodí ke středomořské kuchyni, ovoci či zelenině, ten z červeného vína je zase vhodný pro všestranné použití v kuchyni.


Balsamico ocet


Balsamico ocet je kulinářská kořenicí přísada pocházející z Itálie. Je vyráběný ze zahušťovaného moštu vinných hroznů odrůdy Trebbiano, svoji nasládlou kořenitou chuť získává až po několikaletém zrání v sudech. Hodí se ovšem nejen na tradiční rajčata s mozzarelou nebo na listové saláty. Příjemně překvapí i v kombinaci s měkkým ovocem (maliny, jahody) či zmrzlinou. V moderní gastronomii je jeho role nezaměnitelná i při zdobení podávaných jídel a dekoraci talířů. Jak ho vybrat v obchodě správně, vám napoví náš článek.

0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře