Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Trend, který oblétl svět. Oříšková másla se stávají hitem nejenom u sportovců a veganů. V dnešním článku vám ukážeme zdravější náhradu za burákové máslo, ale zároveň pomocníka, kterého si zamilujete vy i vaše děti.

Oříšková másla: Která jsou nejlepší a proč si podmaňují nejenom fitness nadšence po celém světě?

oříšky 4
zdroj: Thinkstockphotos oříšky 4
aktualizováno 16.08.2018, 16:42 | 16.08.2018, 16:42 | Karolína Šimečková

Trend, který oblétl svět. Oříšková másla se stávají hitem nejenom u sportovců a veganů. V dnešním článku vám ukážeme zdravější náhradu za burákové máslo, ale zároveň pomocníka, kterého si zamilujete vy i vaše děti.

Ořechová másla si v poslední době získávají čím dál větší popularitu, a to díky vysokému obsahu vitamínu E a zdravým tukům bez cholesterolu. Ořechová másla obsahují řadu důležitých živin včetně omega-3 a omega-6 esenciálních mastných kyselin, vitamínů, bílkovin, minerálních látek, vlákniny a fytochemikálií neboli biologicky aktivních látek obsažených v rostlinách, které mohou pomoci předcházet rakovině.

 

V ořechových máslech najdete mj. vlákninu. O jejím významu napoví více následující video:

 

 

Cenné látky se v jednotlivých máslech nepatrně liší, záleží na typu použitých ořechů. Všechny jsou ale prospěšné nejen našemu tělu, ale i psychice. Nenasycené mastné kyseliny ovlivňují i naši náladu, dodávají nám energii a regulují váhu, což může rovněž pomoci k celkové spokojenosti. Navíc se na trhu objevuje čím dál tím větší škála příchutí a kombinací, která dostane na kolena rozhodně i vás.

 

Máte se bát kalorií?


Všechna ořechová másla mají v jedné polévkové kolem lžíci 100 kalorií a samozřejmě, některá z nich obsahují krom zdraví prospěšných látek také nezdravé tuky a cukry. Proto doporučujeme být při jejich výběru opatrná a sledovat údaje na etiketě.

 

Pro představu:

ořechové máslo  2481 kJ/100 g
sojové máslo 2590 kJ/100 g
mandlové máslo 2579 kJ/100 g
kešu máslo  2403 kJ/100 g
slunečnicové máslo  2811 kJ/100 g
srašídové máslo 2405 kJ/100 g
kokosové máslo 2764 kJ/100 g

 

Pro srovnání:

máslo 3134 kJ/100 g
burákové máslo 2713 kJ/100 g
Nutella 2278 kJ/100 g

 

1. Sójové máslo


Toto máslo je hlavní zdravou náhražkou za máslo burákové. Obsahuje méně tuku, kalorií a daleko více prospěšných látek, jako např. bílkoviny. Chutí se jeho americkému bráchovi podobá víc, než kterékoli jiné, navíc je vhodné pro ořechové alergiky.

 


2. Mandlové máslo


Mandlové máslo je jedním z nejzdravějších oříškových másel vůbec - a proč? Obsahuje totiž opravdu štědré množství vlákniny a bílkovin. Mandle pomáhají stabilizovat hladinu cukru v krvi po celý den, proto jsou vhodnou součástí zdravé snídaně: je-li hladina cukru vyrovnaná, budete mít více energie a menší chuť k jídlu.

 


3. Kešu máslo


Při výběru kešu másla buďte radši opatrnější a namísto praženého dejte přednost tomu raw, které se zpracováním pohybuje do 42 °C. Tím  si zachovává daleko více významných látek včetně selenu (ten pomáhá předcházet rakovině). Kešu máslo bývá sice o něco dražší, než ostatní oříškové poklady, zato se ale může pyšnit svojí velice oblíbenou chutí a vyšším množstvím mononenasycených tuků. V kešu se vyskytuje železo, které podporuje krvetvorbu, stimuluje růst u dětí a termoregulaci. Nedostatek železa je zodpovědný také za únavu a mrzutost.

 

ČTĚTE TAKÉ:
Vlašský ořech prospívá pleti, vlasům i vašemu srdci
Fitness těhotenství: Zdravý životní styl, nebo hazard se životem miminka?
Louskejte oříšky! Prodlouží vám život a zamezí rakovině!!


4. Domácí máslo ze slunečnicových semínek


Oříšková másla zaženou chuť na sladké a můžete si je přidat do dezertů, zmrzlin, omáček, marinád, sušenek nebo si je namazat na palačinky. Pokud máte chuť na svačinku plnou bílkovin, vyzkoušejte náš recept na toto máslíčko ze slunečnicových semínek!


Budete potřebovat:


• 1 a 1/2 hrnku slunečnicových semínek
• 2 lžíce kokosového oleje
• 1/2 lžičky soli ke zvýraznění chutí
• 1 lžíci medu

 

Slunečnicový olej
(Foto: Profimedia)


Postup je velice jednoduchý. Předehřejte troubu na 170 °C. Semínka rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a nechte přibližně 10 až 15 minut lehce opékat. Jakmile začnou semínka chytat zlatavou barvu, vyndejte plech z trouby a nechte vychladnout. Vychladnutá semínka vsypejte do food procesoru a mixujte do hrubší konzistence. Chvíli nechte odpočinout. Po 5 až 7 minutách bude směs hladší, poté přidejte kokosový olej a ještě dvě minutky mixujte. Přidejte med, sůl a mixujte ještě přibližně minutku, nebo dokud nedosáhnete krémové textury. Hotové másla vložte do vzduchotěsně uzavíratelné nádoby a skladujte v lednici. Vydrží až dva týdny.

 
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Verča 02:24 22.08.2018
Super fitness recepty z oříškových másel jsou tady https://www.bajolafit.cz/fitness-recepty/