Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Kouzlíme v kuchyni s rajčaty.

Plná zahrada rajčat? Zkuste 5 chutných a dietních receptů

Rajčatové recepty - 3
zdroj: oficiální zdroj Rajčatové recepty - 3
aktualizováno 05.08.2017, 00:14 | 05.08.2017, 00:14 | doma.cz

Kouzlíme v kuchyni s rajčaty.

Vařit ze sezónních surovin je nejen moderní, ale i zdravé a cenově výhodné. Využijme proto nyní voňavá a čerstvá rajčata, kterými se to na zahrádkách, balkonech a v obchodech jenom hemží. Pokud si je kupujete, navštivte raději vašeho oblíbeného farmáře, nebo si vybírejte ta, která mají některou ze značek kvality (např. Klasa, Regionální potravina, „biozebra“ či Ekologická produkce). Jejich poctivou péči ocení nejen váš organismus (díky vyššímu obsahu vitamínů aj.), ale i vaše chuťové pohárky.

 

Jak ovšem můžete rajčata využít? Inspirujte se našimi jednoduchými recepty.


POLÉVKA Z ČERSTVÝCH RAJČAT


Všichni známe rajskou polévku. Když je dobrý recept a šikovný kuchař, není vůbec špatná. Ale zkoušeli jste už někdy polévku z čerstvých rajčat? Bezkonkurenční záležitost! Jeden hrnec stačit nebude.

 

Rajčatové recepty - 4
(Foto: oficiální zdroj)


Ingredience:


• 1500 g rajčat
• 500 g řapíkatého celeru
• 1 l zeleninového vývaru
• 1 cibule
• 20 g másla
• Lžíce olivového oleje
• Svazek čerstvé bazalky
• Zakysaná smetana
• Sůl, pepř


Postup:


1. Rajčata a celer omyjte a nakrájejte na menší kusy.
 

2. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte máslo se lžící oleje a nechte na něm pomalu zesklovatět cibuli.
 

3. Přidejte celer a ještě chvíli opékejte, poté přidejte rajčata, podlijte je částí vývaru, přiklopte a nechte pár minut dusit.
 

4. K rajčatům přidejte většinu bazalky i s pokrájenými stonky, vlijte zbytek vývaru, osolte a opepřete a nechte asi 10 minut vařit.
 

5. Polévku dohladka rozmixujte a odstavte. Vmíchejte do ní zbytek bazalky posekané nahrubo (pár lístků si můžete nechat na dekoraci).


6. Polévku dochuťte solí a pepřem, podávejte se zakysanou smetanou a lístky bazalky.

 

 

DOMÁCÍ KEČUP


Máte doma tolik rajčat, že najednou nevíte, co s nimi? Nemusíte se přemáhat a snažit se je všechny sníst. Můžete si z nich totiž vyrobit domácí kečup, který oceníte třeba i během zimy.

 

Rajčatové recepty - 2
(Foto: oficiální zdroj)


Ingredience:


• 1 kg rajčat
• 2 jablka
• 1 větší cibule
• 70 g cukru
• 60 ml jablečného octa
• 60 ml vody
• 1 lžička soli
• 3 bobkové listy
• 5 kuliček pepře
• 5 kuliček nového koření
• 5 hřebíčků
• Špetka skořice


Postup:


1. Rajčata, jablka a cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno.
 

2. Vložte do hrnce, podlijte vodou a octem, přidejte sůl a cukr a veškeré koření.
 

3. Vařte na mírném stupni asi hodinu a občas směs promíchejte.
 

4. Vyjměte z hrnce bobkový list, hřebíček, pepř i nové koření.
 

5. Vše rozmixujte dohladka a pokud chcete mít kečup doopravdy hladký, ještě ho propasírujte.
 

6. Sklenice, ve kterých budete kečup skladovat, vyvařte horkou vodou. Poté je naplňte, uzavřete a dnem vzhůru nechte odstát do vychladnutí.

 


BRUSCHETTA S RAJČATY
 

V jednoduchosti je síla, což potvrzuje také následující recept – křupavá bruschetta s rajčaty provoněná bazalkou a česnekem. Ačkoliv se zde rajčata zapékají, nepodceňujte jejich chuť.

 

Rajčatové recepty - 1
(Foto: oficiální zdroj)


Ingredience na 4 porce:


• 4 silné plátky bílého chleba
• 4 velká rajčata
• Olivový olej
• Sůl a pepř
• Snítka bazalky
• 1 stroužek česneku


Postup:


1. Předehřejte troubu na 180°C a chleby rozložte na plech vyložený pečícím papírem.
 

2. Chleby pokapejte olejem, osolte a opepřete. Vložte do trouby a pečte dozlatova.
 

3. Rajčata nakrájejte na co nejmenší kostičky, přidejte nasekanou bazalku a vše dochuťte solí a pepřem. Promíchejte.
 

4. Hotové chleby potřete česnekem a poklaďte rajčatovou směsí.
 

5. Před servírováním ještě můžete pokapat trochou oleje a ozdobit lístky bazalky.

 

 

VYZKOUŠEJTE TAKÉ:

Upečte si vlastní chléb se sušenými rajčaty!
Rajčata v sýrovém kabátku
Sardinky v omáčce z rajčat

 

RAJČATA PLNĚNÁ KUS-KUSEM
(2 porce)
 

Nedáte dopustit na kombinaci čerstvě zeleniny s těstovinami? Pak si tento nenáročný, zdravý a zároveň chuťově vyvážený pokrm jednoznačně zamilujete. Určitě ho ocení i vaše návštěva.

 

Rajčatové recepty - 5
(Foto: oficiální zdroj)


Ingredience:
• 4 velká rajčata
• ½ hrnku kuskusu
• 1 hrnek (250 ml) vývaru
• 1 jarní cibulka (zelená část)
• 1 stroužek česneku
• Snítka hladkolisté petrželky
• 60 g balkánského sýra
• Špetka mletého římského kmínu
• Sůl, pepř


Postup:


1. Rajčata na spodní straně lehce seřízněte, aby se nekutálela a odřízněte z nich vršek. Opatrně je vydlabejte.
 

2. Kuskus nasypte do misky a zalijte vroucím vývarem. Přikryjte a nechte asi 10 min odstát.
 

3. Do kuskusu vmíchejte utřený česnek, nasekanou jarní cibulku a petrželku, nadrolte balkánský sýr.
 

4. Vše dochuťte solí, pepřem a římským kmínem. Potom vmíchejte polovinu toho, co jste vydlabali z rajčat.
 

5. Kuskusovou směsí naplňte rajčata, přiklopte je odříznutým vrškem a pečte na 180°C 10 – 15 minut.

 

 

OSVĚŽUJÍCÍ RAJČATOVÝ SALÁT S MÁTOU


Rychlá a současně lehká večeře – to je občas záludnost. Zvláště tehdy, když nám už dochází fantazie. Stačí mít ale doma pár rajčat, okurku, červenou cibuli, mátu v květináči… Inspirujte se tímto geniálním a prostým receptem.

 

Rajčatové recepty - 3
(Foto: oficiální zdroj)


Ingredience:


• 1 salátová okurka
• 500 g rajčat
• 2ks červené cibule
• 1 svazek máty – větší množství
• šťáva z jednoho citrónu
• 2 lžíce olivového oleje
• 1/2 lžičky soli


Postup:


1. V malé misce si připravte dresink - smíchejte olivový olej, citrónovou šťávu a sůl a dobře prošlehejte.
 

2. Salátovou okurku rozkrájejte na kostičky a rajčata na osminky.
 

3. Přesuňte do salátové mísy, přidejte nasekanou mátu a nakrájenou cibuli. Zalijte připraveným dresinkem a dobře promíchejte.


Autorem receptů je web akademiekvality.cz.

0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře